Καμία συμμετοχή – Καμία εμπλοκή της χώρας μας – Καμία θυσία του ελληνικού λαού για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 9 Μάρτη η δημοτική αρχή του κ. Θώδα έφερε προς συζήτηση ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία. Στην συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε η απόλυτη ταύτιση των παρατάξεων με την πολιτική των κομμάτων που εκπροσωπούν. Το ψήφισμα της δημοτικής αρχής περιορίστηκε σε γενικά ευχολόγια εναντίον του πολέμου και της ρώσικης εισβολής χωρίς να λέει κουβέντα για τους ενόχους και τα πραγματικά αίτια. Την ίδια στάση κράτησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα. Συνεπής στην γραμμή της κυβέρνησης η δημοτική αρχή έφερε ένα ψήφισμα που δικαιολογεί την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό της μιας πλευράς των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) ενώ δεν βρήκε κουβέντα για την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ένα ολόκληρο κείμενο δεν βρήκαμε ούτε ένα σημείο που να λέει «όχι στον πόλεμο».

Η δημοτική αρχή του κ. Θώδα, δικαιολόγησε τη στάση της με τον ισχυρισμό ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να τοποθετηθεί πολιτικά και να διατυπώσει τα αίτια του πολέμου. Μάλιστα ακούσαμε και το πρωτοφανές ότι ένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί ενάντια στην επίσημη γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στο ίδιο το ψήφισμα η δημοτική αρχή με περίσσιο θράσος καλούσε τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν το ψήφισμα «χωρίς αμφίσημες στάσεις και συμψηφιστικές τοποθετήσεις» δηλαδή να μην πούμε κουβέντα για τα πραγματικά αίτια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τους ανταγωνισμούς για τους δρόμους των αγορών, της ενέργειας και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Να μην πούμε τίποτα για τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία από την άλλη πλευρά, που εδώ και χρόνια συσσωρεύουν το εύφλεκτο υλικό για τον σημερινό πόλεμο. Βέβαια στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οι ίδιοι στάθηκαν αμφίσημα, καθώς από τη μια καταδικάζουν τον πόλεμο από την άλλη όμως δεν λένε κουβέντα για την ελληνική εμπλοκή γιατί κάτι τέτοιο θα έθιγε τα εθνικά συμφέροντα. Ενώ ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι διαχρονικά η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν με τους αμυνόμενους, είναι για γέλια και για κλάματα αν αναλογιστούμε την στάση τους στους βομβαρδισμούς στη Σερβία, στις επεμβάσεις στο Ιρακ και στο Αφγανιστάν. Ακούσαμε, λοιπόν και στο δημοτικό συμβούλιο του Ζωγράφου τα γνωστά περί σωστής πλευράς της ιστορίας με μπόλικο αντικομμουνισμό βέβαια από τον δήμαρχο… όταν τελικά τοποθετήθηκε πολιτικά.

Τουλάχιστον ανεξήγητη είναι η στάση της παράταξης της κ. Καφατσάκη (ΣΥΡΙΖΑ) που επέμεινε έστω με κάποιες προσθέσεις να διαμορφωθεί ψήφισμα στο οποίο θα συμφωνούν όλες οι παρατάξεις. Βέβαια ανάμεσα στην καταδίκη του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, σταθεροί στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασαν να αναδείξουν τις ευθύνες και τον ρόλο της ΕΕ στα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή, τον ενεργό της ρόλο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην εγκατάσταση δεκάδων στρατιωτικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης διατύπωσε την κάθετη διαφωνία μας με το συγκεκριμένο ψήφισμα και στιγμάτισε την στάση όσων στα λόγια καταδικάζουν «γενικά και αόριστα» τον πόλεμο, δίχως να πουν τι είναι αυτό που τον προκαλεί, σαν να είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Διατύπωσε αναλυτικά την θέση του ΚΚΕ λέγοντας χαρακτηριστικά  Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πήρε καθαρή θέση: Λέμε ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (τον λέμε ιμπεριαλιστικό γιατί είναι ένας άδικος πόλεμος, φυσικά και όχι για τα συμφέροντα των λαών -ούτε του ρώσικου ούτε του ουκρανικού- αλλά για τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλίων ρωσικών, αμερικανικών, ευρωπαϊκών στον ανταγωνισμό τους για σφαίρες επιρροής, δρόμους και αγωγούς ενέργειας, πρώτες ύλες κλπ.

Σε αυτό τον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που είχε τυπική έναρξη με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, αλλά έχει ξεκινήσει με άλλα μέσα, πολιτικά, οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια, κάνετε ότι μπορείτε, χρησιμοποιείτε όλη την προπαγάνδα μέχρι τα fakenews της μιας πλευράς για ναβάλετε τον ελληνικό λαό στο δίλημμα να διαλέξει μεταξύ δύο ληστών.

Είναι κάλπικο το ΟΧΙ που λέτε στον πόλεμο… Έχετε διαλέξει ληστή (και όχι τη σωστή πλευρά της ιστορίας που λέτε παντού αυτές τις μέρες), τους ευρωΝΑΤΟϊκούς, και θέλετε αυτός ο ληστής να νικήσει στον πόλεμο με τον άλλο ληστή, παρότι ξέρουμε πολύ καλά ότι σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο κερδισμένος δεν είναι ο λαός του νικητή, αλλά η ολιγαρχία του πλούτου,

Όπως έλεγε ο Μπρεχτ στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα… Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο…

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του επισήμανε ότι η αληθινή αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν Είναι ο αγώνας για να συντονιστεί η πάλη των λαών ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο, τις αστικές τάξεις τους, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Σ’ αυτό το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον πρωτοστατεί στη χώρα μας το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό, που πληρώνει τις βαριές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου. Αλλά και στους λαούς όλης της Ευρώπης και του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καλώντας τους να βάλουν στο στόχαστρο τις αιτίες που τον γεννούν.

Ζωγράφου, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022