ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Αίτημα για Έκτακτη σύγκλυση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το πρόβλημα που έχει ανακύψει όσον αφορά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας στην πόλη και την μετατροπή του, σχεδόν αποκλειστικά, σε Κέντρο Εμβολιασμού

Προς: την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

τον κ. Δήμαρχο,

τους επικεφαλής των παρατάξεων,

τους Δημοτικούς Συμβούλους

Ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι η αποδυνάμωση του. Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, όπως καταγγέλλουν η ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία των υγειονομικών, ΚΥ και ΤΟΜΥ, αντί να ενισχύονται με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μετατρέπονται σε μονάδες μιας νόσου. Οι μακροχρόνια ασθενείς δοκιμάζονται. Το υγειονομικό προσωπικό τσακίζεται. Τα Κέντρα Υγείας αποδεκατίζονται. Οι σχολικές μονάδες ανοίγουν μερικώς για να κλείσουν πιθανά ξανά σε λίγο, αφού κανένα από τα μέτρα που κραυγάζουν καιρό τώρα μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς δεν πάρθηκε υπόψη από την κυβέρνηση για την ασφαλή επανεκκίνηση τους.

Από τις 20 Ιανουαρίου το Κέντρο Υγείας του δήμου μας, μετατράπηκε και σε εμβολιαστικό κέντρο σύμφωνα με το οποίο αρχικά θα εμβολιάζει καθημερινά περί τα 196 άτομα χρησιμοποιώντας 4 γιατρούς ανά βάρδια και 1 επιβλέπον δηλαδή 8 γιατρούς σύνολο στις δύο βάρδιες και 2 επιβλέποντες. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει στην συνέχεια με 8 γιατρούς ανά βάρδια και  έναν επιβλέπον δηλαδή 16 γιατροί και 2 επιβλέποντες ημερησίως.  Έτσι θα υπάρξει πρόβλημα για όλο το επόμενο διάστημα, μιας και από περίπου τους 45 γιατρούς του ΚΥ σχεδόν το 1/3 θα απασχολείτε αποκλειστικά και μόνο για τον εμβολιασμό.Η κυβέρνηση δηλαδή και το αρμόδιο υπουργείο αντί να ενισχύει τα Κέντρα Υγείας με το αναγκαίο επιπρόσθετο υγειονομικό προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί και στο ζήτημα του Εμβολιασμού επέλεξε να αναστείλει όλα σχεδόν τα ιατρεία που έτσι και αλλιώς ελλιπώς λειτουργούσαν και αφήνει την πόλη γυμνή από υγειονομικές δομές.

Όπως είναι κατανοητό ο εμβολιασμός, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει για μακρύ χρονικό διάστημα και δεν μπορεί οι συνδημότες μας να μένουν, όλο αυτόν τον καιρό, χωρίς την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας στην πόλη μας, να αναζητούν διακαώς ένα ραντεβού, να σπρώχνονται και με αυτή την μεθόδευση στα ιδιωτικά ιατρεία, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Το γεγονός το καταγγέλλουν ήδη οι υγειονομικοί του Κέντρου και έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες διαμαρτυρίες των φορέων της πόλης, μόλις αποκαλύφθηκε ως γεγονός.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής αυτών των αρνητικών εξελίξεων. Απεναντίας πρέπει να μπει μπροστά, ώστε το Κέντρο Υγείας να λειτουργήσει όχι απλά όπως το ξέραμε και που όλοι γνωρίζαμε ότι υπολειπόταν κατά πολύ των αναγκών της πόλης και των κατοίκων της, αλλά  πλήρως στελεχωμένο, με όλα τα ιατρεία, σε 24 βάση, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά στην πρόληψη και κατ’ επέκταση και στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού σήμερα με βάση την Πανδημία.

  • Να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικούπου θα στελεχώνει τις δομές αυτές.
  • Να υπάρξουν κινητές μονάδες εμβολιασμού και τεστ για ευπαθείς ομάδες, εργασιακούς και άλλους μαζικούς χώρους.
  • Να μην πάει πίσω ούτε ένα ραντεβού εξέτασης ασθενών με άλλες ασθένειες.
  • Εμβολιασμός με προτεραιότητα όλου του προσωπικού των δομών υγείας, δεδομένης της φύσης της εργασίας τους, των εργαζόμενων σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και προνοιακές δομές με ειδικότητες που έρχονταισε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Είναι επικίνδυνη πρόκληση σε καιρό Πανδημίας, που η αγωνία όλων μας απογειώνεται, η κυβέρνηση να μετατρέπει όλο το σύστημα υγείας, σε σύστημα μιας νόσου και να αποδεκατίζει ότι έχει μείνει από αυτό που λέγετε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί αρνείται να το στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό.

Η προστασία της υγείας του λαού μας δεν μπορεί να επιτρέψουμε να λογίζεται  ως κόστος.

Με βάση το παραπάνω γεγονός ζητάμε την Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην μείνουν παρατηρητές αυτών των εξελίξεων και με έκτακτη συνεδρίαση να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ