ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ – ΚΔΑΠ

Χιλιάδες νήπια αποκλεισμένα και σοβαρά προβλήματα ως προς την προστασία της υγείας

brefonipiakoi-patra-06

Με σοβαρά προβλήματα ως προς την προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών, αλλά και με χιλιάδες οικογένειες να έχουν αποκλειστεί, ξεκινάει σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτέμβρη, η λειτουργία των παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των αντίστοιχων δομών για παιδιά με αναπηρία.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ αγγίζει τις 85.000, με το πρόβλημα να εμφανίζεται πιο οξυμένο στα ΚΔΑΠ, αφού ήδη 65.000 έχουν μείνει εκτός. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν χιλιάδες άλλες οικογένειες που αποκλείστηκαν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Φέτος, οι αιτήσεις μητέρων για μια θέση στα ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, από 73.937 την περσινή χρονιά οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 127.476. Ετσι, μητέρες που όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά συγκέντρωσαν υψηλή μοριοδότηση λόγω χαμηλού εισοδήματος, επειδή είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, δεν έλαβαν ένα από τα περιορισμένα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους στις δομές.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το μόνο που υπάρχει είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που είναι ο συγχρωτισμός παραμένει, καθώς τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι στοιβαγμένοι σε μια τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων για πολλές ώρες. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα στους χώρους σίτισης και ύπνου.

πηγή: 902.gr