ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 20ης ΜΑΪΟΥ 2020

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δημαρχείου η 4η τακτική συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για άλλη μια φορά συνεχίστηκε η απαράδεκτη τακτική – πολιτική διαχείρισης των χρημάτων της σχολικής επιτροπής από τη δημοτική αρχή, δηλαδή των κονδυλιών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Συγκεκριμένα έργα συντήρησης των σχολικών κτιρίων (πχ επιδιορθώσεις προαύλιων χώρων) που είναι στην ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας και έχουν πιστωθεί κωδικοί για αυτά μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, επιβαρύνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής, που είναι ήδη πετσοκομμένο από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά 40%. Μέχρι και για τις τοπογραφικές μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση σχολείων) χρεώθηκε το ταμείο της σχολικής επιτροπής!!

Στις έντονες ενστάσεις του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής απάντησε ότι τα «σχολεία έχουν λεφτά», «έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των σχολικών μονάδων», «έχουν καλυφθεί όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων». Θα μπορούσαν να είναι έτσι τα πράγματα  για την κα Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής αν δεν ζούσαμε στον ίδιο δήμο, δεν ήμασταν μέσα στους σχολικούς χώρους και δεν γνωρίζαμε τα οξυμένα προβλήματα των πεπαλαιωμένων και πολλές φορές ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, τη χρηματοδότηση που με το ζόρι φτάνει για να καλύψει τα βασικά.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν στο θέμα που αφορούσε την κατανομή της δεύτερης δόσης επιχορήγησης λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, η κα Πρόεδρος πρότεινε να μην πάρουν τα σχολεία τα χρήματα που τους αναλογούν (με βάση τον αριθμό μαθητών και την παλαιότητα των κτιρίων), αλλά να πάρουν ένα μέρος από αυτά, επειδή όπως είπε τα σχολεία λόγω πανδημίας είχαν μειωμένα λειτουργικά έξοξα(!!!) και δεν «ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας». Δηλαδή μέσα σε λίγα λεπτά το «λεφτά υπάρχουν» έγινε «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι».

Όλα τα παραπάνω δεν μας προκαλούν εντύπωση όσο και αν είναι κραυγαλέα πολλές φορές, η τωρινή δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες, έχει επιλέξει τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών και κατά συνέπεια της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο αυτές τις επιδιώξεις, θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε:

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
  • Να αποδοθούν όλα τα χρήματα της κατανομής που αναλογούν σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (προσωπικό καθαριότητας , αναλώσιμα) για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής, να σταματήσει ο εμπαιγμός από κυβέρνηση και δημοτική αρχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπαρμπέρης Μάκης (τακτικός)

Μιχαήλος Ιάσωνας (αναπληρωματικός)

Ζωγράφου 21/05/2020