ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΛΑΣΥ logo

Δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα από τις περσινές εκλογές, όταν ο δήμαρχος αλλά και μια σειρά παρατάξεις δορυφόροι του (βλ. Αγγελόπουλος – ΝΔ, Αγαπώ Ζωγράφου, αλλά και οι δυο παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μας) που στα προεκλογικά τους φυλλάδια διαφήμιζαν τα σχέδια τους για την «πράσινη ανάπτυξη» και την μπίζνα που γίνεται γύρω από αυτήν την υπόθεση. Στόχος βέβαια δεν είναι άλλος από αυτόν της ιδιωτικοποίησης αρχικά κομματιών της υπηρεσίας πρασίνου, όπως άλλωστε φαίνεται από τα σχέδια που από το 2012 ήταν στα σκαριά. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ το περασμένο φθινόπωρο έσπευσε να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με πρόσχημα τις ελλείψεις των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων σε προσωπικό και μέσα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό όπως πάντα άλλωστε.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής Θώδα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζωγράφου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μάϊου,  για την «Έγκριση για σύναψη και ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο: « ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ» υπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο και τίποτα λιγότερο. Από την εισήγηση έγινε εύκολα αντιληπτό, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν δίνεται σε ιδιώτες προκειμένου να καλυφθούν, όπως αναφέρεται πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες του Δήμου, ή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αλλά αποτελεί μέρος του γενικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης του πρασίνου (όπως τον υλοποίησαν και οι προηγούμενες διοικήσεις) δεδομένου ότι για πάνω από δυο δεκαετίες τουλάχιστον δεν έχει γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Έτσι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής κομμάτι της υπηρεσίας πρασίνου, περνάει στα χέρια ιδιώτη, την στιγμή που μόλις πριν 6 μήνες (Νοέμβριος 2019) με πρόφαση τότε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η διοίκηση  δεν πρόβλεψε τις απαραίτητες θέσεις για να στελεχωθεί η υπηρεσία, καθώς και όπως μας είχαν ενημερώσει δεν υπήρχε ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, παρά μόνο 4 θέσεις για όλο τον δήμο (!), για τον προγραμματισμό για το 2020.

  • Σημαντικές ευθύνες βέβαια έχει και η προηγούμενη διοίκηση Καφατσάκη που τα δυο προηγούμενα χρόνια με απόφαση της, είχε εκχωρήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία σε ιδιώτη εν κρυπτώ (χωρίς να προηγηθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου). Η δήλωση αποχής από την ψηφοφορία στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή του εκπροσώπου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ της πρώην δημάρχου, δεν υποδηλώνει βέβαια κάποια επί της ουσίας διαφωνία με την εκχώρηση της υπηρεσίας σε ιδιώτη, αλλά όπως ο ίδιος αιτολόγησε γιατί δεν περιγράφονταν ευκρινώς ποια σημεία της υπηρεσίας θα εκχωρηθούν (!).

  • Δεν μας παραξενεύει βέβαια η στάση της παράταξης του κ. Αγγελόπουλου (ΝΔ) που συμφώνησε με την πρόταση της διοίκησης, όπως άλλωστε τελευταία έχει δηλώσει την πλήρη ταύτιση τους σε όλα τα επίπεδα.

            Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίσαμε και καταγγείλαμε και την τωρινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, καθώς αυτοί και οι κυβερνήσεις τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  έχουν αντίστοιχα ακέραια την ευθύνη για την γύμνια όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

            Από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής Θώδα είχαμε ανοίξει λογαριασμό στην αντιπαράθεση μας με την παράταξη της ΝΔ στο δήμο, καθώς και με όλους εκείνους που για χρόνια κάνουν πράξη την συνειδητή πολιτική επιλογή των κομμάτων που εκπροσωπούν, ότι δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, προσφέροντας ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, αλλά το πώς θα εκχωρήσουν πάμφθηνα στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς των υπηρεσιών του δήμου.

            Ο λαός του Ζωγράφου δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την εκχώρηση των υπηρεσιών πρασίνου και άλλων σε ιδιώτες. Οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται ως οικονομικότερες σε καμία περίπτωση δεν πρόκεται να είναι, η ιδιωτικοποίηση φέρνει άγριο χαράτσωμα των δημοτών, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών και τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται στους ΟΤΑ  με την έλλειψη προσωπικού, άλλωστε αυτό φάνηκε και στις συνθήκες της πανδημίας. Δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ειδικά όταν σε αρκετούς χώρους το πρόβλημα είναι οξυμένο, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα στα σχολεία ενόψει και των αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημία.

            Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου και τους δημότες να είναι σε επαγρύπνηση γιατί όπως είναι φανερό η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αιρετοί τους δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους κάθε λογής πρόθυμους κάθε φορά, προτίθεται να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στα εργασιακά και όχι μόνο, με πρόφαση πάντα την πανδημία. Να παλέψουν για:

  • Να μην παραχωρηθεί καμία υπηρεσία του δήμου σε ιδιώτη

  •  Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Υπηρεσίες στους ΟΤΑ στο μέγεθος της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

 

`                                                                                                         Ζωγράφου, 11 Μαϊου 2020