ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 15/4/2020

ΛΑΣΥ logo

Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν θα θέλαμε να σταθούμε στα εξής:

  1. Όσον αφορά το ψήφισμα του ΚσΠ και την στάση των άλλων παρατάξεων

Για την προσαγωγή μελών δημοτικής παράταξης στο Α.Τ  Ζωγράφου έχουμε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή μας. Παρόλα ταύτα χρειάστηκε κατά την διάρκεια του συμβουλίου να παρέμβουμε, γιατί οι τοποθετήσεις μελών της διοίκησης αλλά και ορισμένων δήθεν αντιπολιτευόμενων την διοίκηση παρατάξεων, έχριζαν απάντησης . Για το λόγο αυτό παραθέτουμε αυτούσια και την τοποθέτηση μας:

«Σχετικά με το ψήφισμα του ΚσΠ έχουμε τοποθετηθεί σε email που σας έχει αποσταλεί. Είμαστε θετικοί  στο ψήφισμα . Μολονότι ο πιο σωστός τρόπος δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται με την δια περιφοράς συνεδρίαση, να διευκρινίσουμε τα εξής:  

  1. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ  για τον περιορισμό της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης και ούτε έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο νομοθετικά.
  2. Η ενημέρωση του πληθυσμού και το δικαίωμα στην διαμαρτυρία είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν νομιμοποιείται κανένας δημοτικός σύμβουλος να τα βαφτίζει παρανομία.
  3. Και σημαντικότερο, να σταματήσει επιτέλους το παραμύθι της επίκλησης της προστασίας της δημόσιας υγείας από όλα τα πολιτικά κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούν μαζί τους, που τόσα χρόνια κυβέρνησαν και εξαθλίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Τις ανθρώπινες ζωές τις σώζουν οι ΜΕΘ και όλο το υγειονομικό προσωπικό και κανείς άλλος.  

 

2. Σχετικά με το θέμα της μοριοδότησης των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς

Παρακολουθούμε στην παρούσα φάση και εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για την χώρας μας, την προσπάθεια της διοίκησης του δήμου ( αλλά και της παράταξης της προηγούμενης διοίκησης όπως άλλωστε φάνηκε και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) για άλλη μια φορά να συνεχίζει την ίδια ακριβώς κατάσταση, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος, μη παρέχοντας ως οφείλει διευκρινήσεις σχετικά με την χωρητικότητα των παιδικών σταθμών. Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος για Τρίτη χρονιά εκατοντάδες παιδιά να μείνουν εκτός από τις δομές του δήμου. Για κάποιους από τους λόγους που εμείς θεωρούμε πολύ βασικούς τοποθετηθήκαμε στο ΔΣ με αρνητική ψήφο στην εισήγηση της διοίκησης. Παραθέτουμε αυτούσια και την τοποθέτηση μας:

«Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη και πηγάζει από την αντίληψή μας για τον ρόλο της προσχολικής αγωγής στην παιδαγωγική διαδικασία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει χαραμάδα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της εντοπιότητας ή οποιασδήποτε άλλης μοριοδότησης, μιας και θέση μας είναι ότι ο δήμος που τα τελευταία χρόνια έχει πετάξει απέξω εκατοντάδες παιδιά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα και σήμερα που μιλάμε την χωρητικότητα για να μην υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη. Δηλαδή το ποιο παιδί θα πεταχτεί απέξω και με τον «νόμο», να παγιώνεται αυτή η αντίληψη. Αντικειμενικά το όποιο σύστημα μοριοδότησης ουσιαστικά αναπαράγει μια αδικία – δε λύνει το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός βάζει πλαίσια, θεσμοθετεί την επανεγγραφή βάζοντάς τη σε μοριοδότηση, Έτσι η επανεγγραφή μπαίνει σε αμφισβήτηση. Είμαστε αντίθετοι, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διακοπή για οποιονδήποτε λόγο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πάγια θέση μας είναι η κατάργηση των τροφείων, η εγγραφή όλων των παιδιών  στου Παιδικούς Σταθμούς και η δημιουργία  νέων δομών, νέοι Παιδικοί Σταθμοί ανάλογα με τις ανάγκες». Θέσαμε επίσης το ερώτημα μιας και αναφέρεται για την μοριοδότηση των εργαζόμενων μητέρων σε αντίθεση με τις  άνεργες(που τις αφήνουν στο έλεος του ΕΣΠΑ , με ότι αυτό συνεπάγεται) . Με αφορμή λοιπόν, ότι η εισήγηση αυτή έχει γραφτεί ένα μήνα πριν και μην λαμβάνοντας υπόψιν την νέα στρατιά ανέργων γονιών λόγω του κύματος απολύσεων ή αναστολής εργασίας λόγων COVID – 19 τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση του δήμου και όλοι όσοι στήριξαν αυτήν;

  1. Σχετικά με το θέμα της λειτουργία σε 24ωρη βάση του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου και την εξαίρεση από την πενθήμερη εργασία.

Θεωρήσαμε ότι αν η εισήγηση διαχώριζε το θέμα της χρησιμοποίησης του προσωπικού του πρασίνου ως προσωπικό πολιτικής προστασίας και μόνο θα το στηρίζαμε.

Η εισήγηση της 24ωρης και πενθήμερης εργασίας του τμήματος Συντήρησης Πρασίνου της Δ/νσης Καθαριότητας Πρασίνου και Μηχανολογικού εξοπλισμού μας βρίσκει αντίθετους όπως και στο παρελθόν και σε άλλα τμήματα του δήμου (βλ. καθαριότητα). Το θέμα του φόρτου εργασίας λύνεται με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με ωράρια λάστιχο και καταπάτηση του 8ώρου. Για το λόγο αυτό το καταψηφίσαμε.