Στη μάχη για την υγεία του λαού και οι υγειονομικοί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

askhsh-koronoios-4

* Της Εύας Παγούνη

Διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, όπου τα συστήματα υγείας των χωρών καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, ως απότοκο μιας διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της υγείας.

Στη χώρα μας, το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει να λειτουργεί στο «κόκκινο».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο 2ος μήνας της πανδημίας στενάζουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας, κλίνες ΜΕΘ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει και προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, φιμώνονται και συκοφαντούνται από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη, μας χειροκροτούν υποκριτικά, όσο δεν θίγουμε τις ευθύνες τους.

Το τελευταίο διάστημα (και ενώ ήδη έχει περάσει 1,5 μήνας), η κυβέρνηση με την εφαρμογή ΠΝΠ, αποφάσισε να «αξιοποιήσει πιο ενεργά» και τις δομές ΠΦΥ της χώρας. Δομές που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κληθεί να αυτοσχεδιάσουν πλάνα αντιμετώπισης του Covid-19, χωρίς κρατικό σχεδιασμό και διασύνδεση, ξεγυμνωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό.

Τα χρόνια των μνημονίων είχαν απολυθεί 2.800 γιατροί από την ΠΦΥ, με τις ειδικότητες που διαθέτουν να είναι ελάχιστες, καθώς λείπουν ακόμα και οι στοιχειώδεις, όπως παιδίατροι, πνευμονολόγοι κλπ.

Χωρίς να γίνει ούτε μια νέα πρόσληψη, αλλά με την διαχρονική πολιτική της μετακίνησης του προσωπικού από τη μία δημόσια δομή στην άλλη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 5 Κέντρα Υγείας, από την 1η και 2η ΥΠΕ (Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας , Καμινίων, Περιστέρι) θα λειτουργήσουν σταδιακά ως κέντρα αναφοράς για Covid-19. Τα υπόλοιπα εξίσου ελάχιστα Κ.Υ. 24ωρης λειτουργίας θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και τα έκτακτα περιστατικά. Δηλαδή για την κάλυψη των «κενών» η κυβέρνηση ανακατεύει την τράπουλα του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, μετακινώντας ιατρούς, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας από τα περιφερειακά ιατρεία και ΤΟΜΥ στα Κ.Υ. και από τα Κ.Υ. στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίθαλψη των επαναπατρισθέντων φοιτητών του εξωτερικού στο ξενοδοχείο Stanley. Προσωπικό μετακινείται άρον – άρον από Τ.ΟΜ.Υ. και Κ.Υ., χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο ωστόσο, είναι τι θα γίνει με τον κόσμο με χρόνια νοσήματα, που εξυπηρετούνταν από αυτές τις δομές. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ανάγκες ήδη ξεπερνούσαν τις δυνατότητες των δομών ΠΦΥ και πολλοί νοσούντες απευθύνονταν σε ιδιώτες γιατρούς, που τώρα εκλείπουν και αυτοί. Επιπλέον όλα τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων αναφοράς έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο αριθμός των ανθρώπων προς τις δομές ΠΦΥ.

Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι η αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφαιρώντας υγειονομικούς από την κοινότητα, τώρα που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας έχουν οδηγήσει σε απελπιστικές καταστάσεις. Από την μία πλευρά εργαζόμενοι κατασκευάζουν χειροποίητες μάσκες, φτιάχνουν από μόνοι τους αντισηπτικά και από την άλλη η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ να καλεί τους εργαζομένους στην ΠΦΥ, να παραδώσουν στις ΜΕΘ τα ελάχιστα ΜΑΠ που διαθέτουν (χαρακτηριστικά συντονιστής σε ΤΟΜΥ, επέπληξε σφοδρά υγειονομικούς που χρησιμοποίησαν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, όταν κλήθηκαν να εξετάσουν επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Γιατροί, νοσηλευτές, όλοι οι επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ, όπως και οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με αυταπάρνηση τη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειαζόμαστε όμως όπλα στη φαρέτρα μας, προσλήψεις & οργανωμένο σχέδιο ΆΜΕΣΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην αποσιωπήσουν τα προβλήματα, να μην ανεχθούν να μας βγάζουν «ψεύτες» όταν ζητάμε τα υλικά που δεν έχουμε, να μην συναινέσουν στο κάλπικο κλίμα του «όλα είναι υπό έλεγχο» και να απαιτήσουμε τώρα μέτρα που θα σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Στις 7 Απρίλη παγκόσμια μέρα υγείας – ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων  ΚΟΜΕΙΩΝ

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τ.ΟΜ.Υ. και λοιπές δομές Π.Φ.Υ.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο όλες οι δομές της Π.Φ.Υ. για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Πλήρης επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών και κρεβατιών ΜΕΦ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξής τους στο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Εξασφάλιση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας για όλο το υγειονομικό προσωπικό
  • Δωρεάν διαγνωστικά tests για όλο το υγειονομικό προσωπικό και για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων στην κοινότητα
  • Ειδική μέριμνα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες
  • Μέριμνα εφαρμογής του μέτρου των αδειών ειδικού σκοπού για το υγειονομικό προσωπικό

* Η Εύα Παγούνη, είναι Νοσηλεύτρια, Μέλος προσωρινού ΔΣ Σωμ. Εργαζομένων Τ.ΟΜ.Υ. 1ης & 2ης Υ.ΠΕ.

Πηγή: 902.gr