Προϋπολογισμός Δήμου Ζωγράφου 2020

Ενημερωτικό Δελτίο Λαϊκής Συσπείρωσης

ΛΑΣΥ logo

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020. Ένας προϋπολογισμός που όπως και οι προηγούμενοι είναι αντιλαϊκός και με βασικό του χαρακτηριστικό την φορομπηξία για το λαό του Ζωγράφου. Όσο κι αν η δημοτική αρχή με τις ομιλίες του δημάρχου και του αντιδημάρχου οικονομικών προσπάθησε να παρουσιάσει το αντίθετο μιλώντας ακόμα και για διεκδικητικό προϋπολογισμό, η πραγματικότητα δεν παίρνει διαφορετικές αναγνώσεις. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στο κομμάτι των εσόδων και των εξόδων με βάση την κατεύθυνση της κεντρικής διοίκησης. Αποτυπώνεται στα έσοδα του δήμου το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα «ίδια έσοδα» και στην κρατική επιχορήγηση με αύξηση των πρώτων, στην ουσία αποκαλύπτεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η φορολεηλασία μεγαλώνει καθώς ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα για την λειτουργία των δήμων την στιγμή που συνεισφέρει το 93% του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με το μόλις 7% που δίνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική όμως και για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τόσο η παράταξη της προηγούμενης δημάρχου όσο και του κ. Αγγελόπουλου στάθηκαν μόνο σε επιμέρους κωδικούς, παζαρεύοντας με την αλλαγή τους και την ψήφο τους στον προϋπολογισμό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα βασικά του χαρακτηριστικά, την αντιλαϊκή του κατεύθυνση. Εν τέλει η παράταξη της κ. Καφατσάκη καταψήφισε, έχοντας όμως  στηρίξει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα Δημοτικά τέλη ψηφίζοντας «παρών», ενώ η παράταξη του κ. Αγγελόπουλου απείχε από την ψηφοφορία έχοντας επίσης στηρίξει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τα Δημοτικά Τέλη ψηφίζοντας «παρών».

Έγινε αρκετή συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, και για το πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Αυτή η συζήτηση άνοιξε από την πλευρά της διοίκησης θέλοντας να δείξει ότι μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα γιατί η μισθοδοσία συμβασιούχων υπαλλήλων περνάει πλέον στον δήμο και έτσι επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός. Το τελευταίο διάστημα μιλάει διαρκώς για αύξηση του εργατικού κόστους και ούτε λίγο ούτε πολύ τρομοκρατεί ότι θα κινδυνέψουν τα οικονομικά του δήμου. Όλη αυτή η συζήτηση δείχνει την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής όταν στα πρώτα δημοτικά συμβούλια «πανηγύριζε» γιατί τάχα μου στήριζε συμβασιούχους του ΟΑΕΔ να διεκδικήσουν την παραμονή τους στην εργασία. Παράλληλα την ίδια ώρα που μιλάει για αύξηση του εργατικού κόστους, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο δήμος έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες του. Στον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το νέο έτος η διοίκηση του δήμου αποφάσισε ότι χρειάζονται μόλις 4!!! εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή που δεν διεκδικεί προσλήψεις, δεν διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργατικό κόστος πιέζει τα οικονομικά του δήμου. Όσο για τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για χρήματα των δημοτών που έχουν μαζευτεί από φόρους και τέλη, άρα η χρησιμότητα τους είναι να ξαναγυρίσουν στους δημότες στην κατεύθυνση των ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι να κάθονται στην τράπεζα και να συζητάμε ποιο είναι το καλύτερο επιτόκιο.

Αφήσαμε τελευταίο το κερασάκι στην τούρτα. Εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ψήφιση του προϋπολογισμού των δήμων μετά και την τελευταία τροποποίηση του Κλεισθένη. Έτσι γίναμε μάρτυρες της ψήφισης προϋπολογισμού χωρίς καν απλή πλειοψηφία, για την ακρίβεια με παρόντες 36 δημοτικούς συμβούλους, ο προϋπολογισμός συγκέντρωσε 13 ψήφους υπερ, 17 κατά και 6 αποχές, και για όσους ακόμα αναρωτιούνται … κι όμως υπερψηφίστηκε, τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακολουθεί ολοόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέα Καραβίδα:

«Βρισκόμαστε μια μόλις μέρα μετά την ψήφιση του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2020. Ενός προϋπολογισμού φοροαπαλλαγών και κινήτρων για τους λίγους και φορολεηλασίας για τους πολλούς. Ενός προϋπολογισμού, που απέχει όπως και οι προηγούμενοι, άλλων κυβερνήσεων, έτη φωτός από την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία , ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια, για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, για κοινωνικές δομές προσχολικής ή τρίτης ηλικίας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών, δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι δήμοι και οι περιφέρειες. Βασικές υποδομές και υπηρεσίες, που αφορούν τον λαό, προσαρμόζονται στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Ολοκληρώνεται η διαδικασία μετατροπής των δήμων σε ελεγκτικούς φορομπηχτικούς μηχανισμούς, διευρύνοντας τα τέλη και τους φόρους, ενώ προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, στο πράσινο με την απλή πλειοψηφία των παρόντων στο δημοτικό συμβούλιο.

Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 60%, σε σχέση με το 2009 -και θα συνεχιστεί μειωμένη και τα υπόλοιπα χρόνια- σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη «αποκέντρωση λειτουργιών του κράτους» με την οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα όλα τα κόμματα και οι δυνάμεις τους στους δήμους και τις περιφέρειες, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεν ήταν παρά μία συστηματική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της τοπικής διοίκησης σε αντιδραστική, αντιλαϊκή κατεύθυνση, ώστε να ευθυγραμμιστεί στις νέες συνθήκες και τις ανάγκες τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Πρόκειται για επεξεργασμένη στρατηγική, δρομολογημένες εξελίξεις και αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του ‘90 με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», στη συνέχεια, με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» μέχρι και σήμερα, με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» και πάει λέγοντας. Ξεκίνησαν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και κλιμακώνονται στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής ανάκαμψης.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, τα οποία προσδιορίζονται πάνω από 54.000.000.000 ευρώ προέρχονται κατά 93% από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, το εισόδημα των οποίων έχει τσακιστεί στην κυριολεξία. Οι δήμοι θα εισπράξουν μόλις 1.857.000.000 ευρώ για το 2020 και οι περιφέρειες μόλις 657.000.000 ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται περίπου στα 2.500.000.000 ευρώ.

Στο προϋπολογισμό του Δήμου μας γίνεται ακόμη πιο διακριτή η παραπάνω κατεύθυνση. Σε σύνολο 16,5 εκ  τακτικών εσόδων (ο κορμός του προϋπολογισμού) η χρηματοδότηση από το κράτος ανέρχεται κοντά στο ποσό περίπου των 9 εκ ευρώ. 10.657.000€ είναι από φόρους και τέλη σε δημότες – κάτοικους. Αν δε, προσθέσουμε στα έσοδα τις εισπράξεις από τακτικά ΠΟΕ 1,567.500€ και τα δάνεια του Δήμου  τότε οι δημότες συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο μέρος  στον προϋπολογισμό του Δήμου! Αν δε, παρατηρήσουμε και τα Έξοδα θα δούμε ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ανέρχονται στο ποσό των (16.106.801€) υπερκερνάνε την χρηματοδότηση του κράτος, που δηλώνει,  ότι ο δήμος μας λειτουργεί κατά βάση με την τσέπη των κάτοικων του, δηλαδή  αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι …, που δίνουν το 95% και του κρατικού προϋπολογισμού.

Και επειδή τα νούμερα, όσο κουραστικά και αν είναι, έχουν τη δική τους αξία, να αναφέρουμε ενδεικτικά ελάχιστα από αυτά, που αποδεικνύουν όμως όλη την προηγούμενη επιχειρηματολογία και την πολιτική μας τοποθέτηση:

  • Το 2010 προϋπολογίζαμε ως έσοδα από ΚΑΠ Γενικών Αναγκών500.000 ευρώ.
  • Το 2015 προϋπολογίζαμε ως έσοδα από ΚΑΠ Γενικών Αναγκών062.454 ευρώ.
  • Το 2019 προϋπολογίζαμε, 739.786.28 ευρώ. Από τα 16.500.000 το 2010, φτάνουμε στα 7.739.786,28 το 2019 δηλαδή.
  • Για το 2020 προϋπολογίζετε ακριβώς τα ίδια έσοδα από ΚΑΠ Γενικών Αναγκών 7,739,786.28 ευρώ την ίδια στιγμή που αυξάνονται την φορομπηξία φτάνοντας τα ίδια έσοδα του δήμου μας στα 10.657.382 ευρώ. Επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε ότι οι δήμοι μετατρέπονται σε ελεγκτικούς φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Ένα ακόμα στοιχείο του προϋπολογισμού, το οποίο αποτυπώνει και την αποτελεσματικότητα του κυνηγητού που έχει εξαπολυθεί  από κράτος και δήμους  ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά για να αντλήσουν τα «οφειλόμενα». Έτσι στον προϋπολογισμό του δήμου αποτυπώνεται οι εισπράξεις αυτές, με ένα σύνολο της τάξεως των 6.192.304€ δηλαδή το 14% του. Και βέβαια αφορά  όλο  το πλέγμα των κατασταλτικών και απειλητικών μέτρων που ξεδιπλώνονται  με τις κατασχέσεις λογαριασμών , με  μπλοκάρισμα φορολογικού μητρώου, με ενεργή την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη πάνω από 500 ευρώ, κατασταλτικό πλαίσιο  που είναι σε πλήρη  εξέλιξη με  στόχαστρο τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά  και όχι  φυσικά  τις μεγάλες  επιχειρήσεις και τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε  και τα περισσότερα  στους Δήμους και που όταν δεν καταφέρουν να διαφεύγουν  νομότυπα, απαλλάσσονται επίσημα από το κράτος πχ μέσω των αναπτυξιακών νόμων ή μιας σειράς άλλων ευνοϊκών διατάξεων.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδεικνύονται τόσο από την καθημερινότητα των δημοτών όσο και από τον προϋπολογισμό είναι οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Την στιγμή που οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποστελεχωμένες και με μεγάλο κομμάτι του προσωπικού να εργάζεται με το αίσχος των ελαστικών μορφών εργασίας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, δεν διεκδικείτε μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τουναντίον παρουσιάζετε ως πρόβλημα για τα οικονομικά του δήμου το λεγόμενο εργατικό κόστος. Ενώ παραδέχεστε ότι το προσωπικό για την καθαριότητα, για το πράσινο, για τους παιδικούς σταθμούς δεν φτάνει, και με κάθε αφορμή δίνετε δουλειές σε ιδιώτες, έρχεστε με περισσό θράσος να μας πείτε ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων που πλέον περνάει στο δήμο ότι τάχα μου θα ρίξει το δήμο στα «βράχια» όπως είναι η αγαπημένη σας έκφραση.

Άλλωστε για του λόγου το αληθές δεν πάει ούτε μήνας, που στην Οικονομική Επιτροπή, χέρι – χέρι με την προηγούμενη διοίκηση, τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, στον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το δήμο για το 2020 αποφασίσατε ότι χρειάζονται μόνο τέσσερις ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζόμενων του δήμου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι πάνω από 250.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου του 2020 πιστώνει λοιπόν τον προϋπολογισμό του δήμου με 2.272.200 ευρώ όταν ο ίδιος ο δήμος εισπράτει σύμφωνα με τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό σας περί τα 47.132.000 ευρώ.  Δηλαδή καλύπτει μόλις το  4,8 % του προϋπολογισμού του  δήμου μας δίνεται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.  Επιπλέον είναι πίσω από αυτό που έχει ανάγκη ο ζωγραφιώτικος λαός, χώρους πρασίνου, αναψυχής για παιδιά ηλικιωμένους δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις με δωρεάν πρόσβαση για όλους.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου του 2020 αντικατοπτρίζει και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι συνολικά τον κύριο λόγο πλέον, όπως γνωρίζουμε όλοι, τον έχουν οι Περιφέρειες στο κομμάτι της ανάπτυξης και στο ρόλο τον αναπτυξιακό τέλος πάντων, στη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους αυτών των κονδυλίων. Η κυβέρνηση με βάση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο καθηλώνει την κρατική χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα της φτώχειας, αλλά θέτει και σαν στόχο τα ίδια έσοδα για να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τους πρώτους μήνες της θητείας σας, δείχνετε ξεκάθαρα τις προθέσεις σας για την πολιτική που θα εφαρμόσετε στον τομέα της βασικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Μας είπατε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ότι παύει πλέον η παιδεία να είναι το προνομιακό μας πεδίο. Αφήνουμε στην άκρη το άγχος που έχετε για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», μας ικανοποιεί που μας αντιμετωπίζετε σαν τους μοναδικούς που κάνουν αντιπολίτευση απο τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων και δεν δίνουμε show για εντυπωσιασμό στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που σίγουρα μαρτυρά ο προϋπολογισμός σας είναι ότι για τους δημότες του Ζωγράφου η παιδεία δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο.

Προϋπολογίζετε 20.000 ευρώ λιγότερα στην επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών από το κρατικούς πόρους ενώ ταυτόχρονα στήνετε πανήγυρι για τα 85.000 ευρώ έκτακτης και καλά επιχορήγησης προς αυτές για την κάλυψη όμως   έργων συντήρησης. Την ευθύνη αυτή την έχει αποκλειστικά ο δήμος και η τεχνική του υπηρεσία. Στο  τεχνικό πρόγραμμα που περάσατε από το δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα ανάλογη πίστωση . Σχεδιάζατε από την αρχή προφανώς την μετακύληση του κόστους στις σχολικές επιτροπές. Το ξαναλέμε δεν μπορεί τα σχολεία να μην μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες και πολλές φορές να ζητείται από τους γονείς να συμβάλουν για την κάλυψη αυτών και ο Δήμος να κάνει έργα με τα χρήματα της σχολικής επιτροπής όπως η συντήρηση των καυστήρων, η σύνδεση τους με το  φυσικό αέριο, η τοποθέτηση ανελκυστήρων, ηλεκτροτεχνικών μελετών   κ.α.)!!!

Από τον προϋπολογισμό απουσιάζει η ικανοποίηση των δεκάδων αιτημάτων των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για εκπαιδευτικό υλικό και βελτίωση των σχολικών υποδομών.

Απουσιάζουν η ικανοποίηση των αιτημάτων των συλλόγων γονέων για κάλυψη από το κονδύλι του προϋπολογισμού της μεταφοράς μαθητών στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές καθώς και το αίτημα για κάλυψη από τον δημοτικό προϋπολογισμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κιόλας μέσα στα σχολικά συγκροτήματα και αποτελούν ούτως ή άλλως κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας όπως η μουσικοκινητική , η ρομποτική κ.α και για τα οποία η οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. (ακολουθεί παραδειγμα).

Και σ αυτό το σημείο, για άλλη μια φορά, επισημαίνουμε την έντονη ανησυχία μας για το τοπίο που διαμορφώνεται όσον αφορά στο  δίκτυο παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων του δήμου μας. Και το λέμε αυτό γιατί δεν φαίνεται και στον προϋπολογισμό, όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα, η πρόθεση σας να αλλάξετε μια κατάσταση που παγιώνεται τα τελευταία χρόνια. Διατηρείτε το  καθεστώς τραγικής έλλειψης προσχολικής στέγης, με 300 παιδιά που μένουν κάθε χρόνο εκτός, με παιδιά που φιλοξενούνται στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, χωρίς ασφαλή προαύλια, αίθουσες ανάπαυσης, απασχόλησης, λουτρού, που να ικανοποιούν τις ειδικές ανάγκες παιδιών βρεφικής ηλικίας, βλέπουμε να μην υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ούτε για άμεση ούτε για μακροχρόνια λύση του προβλήματος. Είναι άλλωστε πρόσφατη η συνεδρίαση του ΔΣ που  εκφράστηκε η  κραυγή αγωνίας των γονιών και εκπαιδευτικών του δήμου μας  για τις ελλείψεις και τις ανάγκες, και η απάντηση ως τώρα της δημοτικής αρχής, είναι μπόλικα ευχολόγια, μπαλώματα και έλλειψη μακρόπνοου σχεδίου προς όφελος γονιών και παιδιών. Το λέμε αυτό γιατί το συνολικό σχέδιο που μας έχετε παρουσιάσει δεν καλύπτει τις απαραίτητες ανάγκες για αίθουσες ούτε για την δίχρονη προσχολική αγωγή, ούτε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Εδώ να πούμε ότι για άλλη μια χρονιά ακολουθώντας τους προκατόχους σας αλλά και εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας την λογική της ανταποδοτικότητας, ενώ τα 13.000.000 ευρώ πλεόνασμα αναγράφονται ωραιότατα στον προϋπολογισμό λίγο παρακάτω στέκονται πλάι τους και τα τροφεία που ζητάτε για τους παιδικούς σταθμούς. Σαφώς και απαιτούμε την κατάργησή τους γιατί υπάρχει η δυνατότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Και στον τομέα αυτό δείξατε από τις πρώτες μέρες τις προθέσεις σας διατυμπανίζοντας ότι η ανταποδοτικότητα πρέπει να διευρυνθεί, γιατί τάχα μου έτσι ο δημότης μόνο, εκτιμάει τις υπηρεσίες. Η πραγματικότητα είναι, ότι ο δήμος που ονειρεύεστε είναι ένας ατελείωτος εισπρακτικός μηχανισμός και μάλιστα για υπηρεσίες που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για πολιτισμό και αθλητισμό.

Γιατί οι αθλητικοί χώροι είναι ελάχιστοι και σε άσχημη κατάσταση, χαρακτηριστικό είναι ότι τα γήπεδα του «Πέτρουλα» είναι τα μοναδικά αν θέλει ένας έφηβος να παίξει μπάσκετ.  Πολιτισμός και αθλητισμός με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και αρκετούς συμβασιούχους που θα απασχολείται για λίγους μήνες, θα έρχεται και θα φεύγει. Και επίσης θα παραχωρείτε σε ιδιώτες τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας που δεν μπορείτε να προσφέρετε.

Εμείς όμως λέγοντας αθλητισμό και πολιτισμό έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό μας.  Θέλουμε  αθλητισμό και πολιτισμό για όλα τα παιδιά μας σε όλες τις γειτονιές. Με βιβλιοθήκες που θα είναι κοντά στα παιδιά, που θα μπορούν να επισκεφτούν με το σχολείο τους, με πολιτιστικές δράσεις για τα σχολεία, με συζητήσεις με συγγραφείς, με αθλητικές δραστηριότητες στους αθλητικούς χώρους που θα παρέχονται με παιδαγωγικό τρόπο, με αρτιότητα και ασφάλεια.   Αυτό όμως απαιτεί χρήματα, μόνιμο προσωπικό και πρόγραμμα. Έτσι εννοούμε εμείς τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό καθώς πιστεύουμε πως είναι σπουδαία κοινωνικά αγαθά. Που πρέπει να τα προσφέρουμε δωρεάν, με αρτιότητα και με αξιοπρέπεια.

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος από την μεριά μας ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι συνέχεια μιας σταθερής και στην βάση αρχών εναντίωσης, που ασκούμε όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην πολιτική της δημοτικής αρχής του κυρίου Θώδα  όσο και στους προκατόχους του. Μιας πολιτικής που κινείται σταθερά και με πλήρη συνείδηση στον άξονα των δήθεν μονόδρομων της αντιλαϊκής πολίτικης, στηρίζει τις αντιδραστικές ανατροπές στους δήμους που επιβάρυναν τα νοικοκυριά, ανέτρεψαν εργασιακές σχέσεις, κατακτήσεις, δικαιώματα, δώσανε κομμάτια των υπηρεσιών σε ιδιώτες, ενίσχυσαν την ανταποδοτικότητα κ.α . Άρα η αρνητική θέση μας και η πολεμική μας ακόμη στην δημοτική αρχή  ούτε συγκυριακή είναι, ούτε μπορεί να προκαλέσει έκπληξη.  Είναι η συνέπεια λόγων και έργων που αφετηρία έχει τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες, την ανάδειξη τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως σταθερά κάνουμε και στο εργατικό λαϊκό κίνημα στην συνεχή πάλη για: 

  • κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και μισθοδοσίας των εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες,
  • να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την τοπική διοίκηση και τον οφειλόμενων σε αυτή,
  • να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που κατευθύνει τους δήμους,
  • να προχωρήσουν γρήγορα και να χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, πέρα και έξω από τη λογική κόστους-οφέλους, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που προωθούν η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η ανάπτυξη νέων δομών δημόσιων και κοινωνικών με σύγχρονες και δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, με επαρκή στελέχωση της λειτουργίας τους, με εργαζόμενους όλων των επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.