Κάλεσμα μελέτης της ιστορίας του ΚΚΕ καθώς και του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος με το βλέμμα στο «αύριο», στην προοπτική της εργατικής εξουσίας απηύθυνε ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 – 1949 που πραγματοποίησαν την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου οι Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Ζωγράφου.
Όπως είπε, «αυτό το τετράτομο έργο ξεκινά με την καταγραφή των πρώτων σοσιαλιστικών ομάδων, ομίλων, εργατικών συνδικάτων και κέντρων, για να δει μια πορεία γεγονότων που κατέληξε στην ίδρυση του ΚΚΕ το 1918 και μέσα σε αυτή την πορεία βλέπει και τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε διεθνές πλαίσιο. Φυσικά συνεχίζει με την πολυτάραχη και δωρική διαδρομή του ΚΚΕ στη διάρκεια του μεσοπολέμου και καταλήγει με τη μεγάλη δεκαετία του 1940, μια δεκαετία πολύ πυκνή σε γεγονότα και που η εργατική τάξη και ο λαός βγήκε στο προσκήνιο της ιστορίας».
Επιπρόσθετα, ανέδειξε το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ να «σκύψει» πάνω από την 100χρονή ιστορία του και όχι μόνο, με σκοπό να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα-όπλα, γεγονός που του επιτρέπει σήμερα να τοποθετείται επιστημονικά και ολοκληρωμένα σε μια σειρά ζητήματα στρατηγικής σημασίας είτε αυτά αφορούν σε συνθήκες της καπιταλιστικής εξουσίας είτε σε συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που συνεχίζεται αμείωτη και μετά την έκδοση του Δοκιμίου, δεδομένου ότι πλήθος ζητημάτων που θίγονται στις σελίδες του τετράτομου έργου άπτονται περαιτέρω ιστορικής διερεύνησης και μελέτης.
Άλλωστε έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι η σχέση του ΚΚΕ με την Ιστορία δεν είναι σχέση βιωματική, βιογραφική, καθώς κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί τους στόχους ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος. Μακριά από λαθολογίες και μηδενισμούς το ΚΚΕ κατέβαλε και καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, με εργαλείο προσέγγισης τον μαρξισμό – λενινισμό και την μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού, να μελετά τα κοινωνικά φαινόμενα, να αναπτύσσει την ιδεολογία του ενσωματώνοντας τα επιστημονικά συμπεράσματα της φυσικής και κοινωνικής εξέλιξης της ταξικής πάλης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους αποτυπώθηκε η πρακτική αξία που έχει μελέτη της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς ατσαλώνει και εξοπλίζει την εργατική τάξη και το κόμμα της με χρήσιμα συμπεράσματα – πυξίδα για την επόμενη μέρα.
Τέλος στην εκδήλωση λειτούργησε έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής, όπου σύντροφοι και φίλοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν το Δοκίμιο Ιστορίας, καθώς και νέες εκδόσεις του Κόμματος.