ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΝΟΕΜΒΡΗ 2019

Χέρι – χέρι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή πολιτική και στο Δήμο Ζωγράφου

 

To δημοτικό συμβούλιο συζήτησε το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη για το 2020. Μαζί με τον προϋπολογισμό που ακολουθεί τις επόμενες μέρες αποτελούν το στίγμα της δημοτικής αρχής καθώς εκφράζει την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί. Αυτό ακριβώς ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτηση της για το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο αντικατοπτρίζει την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με τον δηλωμένο άλλωστε στόχο της κυβέρνησης ως το 2022 τα ίδια έσοδα των δήμων να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση. Τα 2.272.200 ευρώ για νέα έργα που πιστώνει η διοίκηση Θώδα(ΝΔ) με το Τεχνικό Πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό του δήμου, είναι πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες για νέα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και γενικότερα για έργα πνοής απαραίτητα για την πόλη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν ως έργα τις βασικές συντηρήσεις και επισκευές στις υπάρχουσες υποδομές που ακόμα και αυτές δεν είναι επαρκείς και κυρίως έρχονται να διορθώσουν φθορές. Ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, το τεχνικό πρόγραμμα «προδίδει» ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ούτε του χρόνου, αφού οι απαραίτητες αίθουσες δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν. Η ίδια η άρνηση της δημοτικής αρχής να επιτρέψει σε γονείς εκπροσώπους Συλλόγων από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία της πόλης να πάρουν τον λόγο, να εκθέσουν τα οξυμένα προβλήματα των κτιρίων, που δεν βρίσκονται ούτε στο ελάχιστο σε όσα καταγράφονται στο νέο Τεχνικό πρόγραμμα για το 2020,  δείχνει τι πραγματικά φοβούνται, να αναδειχθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα απέχει παρασάγγας από την κάλυψη των οξυμένων αναγκών.

Η συζήτηση και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος ήταν αποκαλυπτική για την ταύτιση των παρατάξεων της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης όπως και σε κεντρικό επίπεδο. Οι παρατάξεις «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» (ΣΥΡΙΖΑ) και «ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ» του Αγγελόπουλου ψηφίζοντας «παρών» στήριξαν στην ουσία το τεχνικό πρόγραμμα ενώ και η παράταξη Αγαπώ Ζωγράφου του «δήθεν ανεξάρτητου» Παπαναστασόπουλου υπερψήφισε το Τεχνικό πρόγραμμα . Ήταν τόσο εμφατική η σύγκλιση της δημοτικής αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και της παράταξης της προηγούμενης δημάρχου (ΣΥΡΙΖΑ) που η τοποθέτηση του δημοτικού της συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου οικονομικών δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την τοποθέτηση του ίδιου του δημάρχου, δίνοντας στον δήμαρχο το δικαίωμα με την σειρά του να ευχαριστήσει με την σειρά του για την στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό.

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη για το 2020. Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο και η προηγούμενη απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μείωση των τελών κατά 30% ώστε να προσεγγίσει στις δυνατότητες των λαϊκών οικογενειών μετά και τις απώλειες στο εισόδημα στα χρόνια της κρίσης.  Μάλιστα ο εκπρόσωπος της προηγούμενης δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ) ανέλαβε το ρόλο να εγκαλέσει την Λαϊκή Συσπείρωση γιατί με την πρόταση της δεν εξασφαλίζει ότι ο προϋπολογισμός του δήμου θα είναι ισοσκελισμένος, λες και ο δήμος είναι ανώνυμη εταιρεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το χρηματικό υπόλοιπο από την είσπραξη των δημοτικών τελών αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ τα οποία αποτελούν αποθεματικό του δήμου που βρίσκεται στην τράπεζα σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ικανοποιούνται έτσι οι δανειστές. Αποκαλυπτικό είναι επίσης ότι με το μέγεθος τέτοιου πλεονάσματος, η επένδυση που προϋπολογίζουν για αγορά και αντικατάσταση του ήδη γερασμένου στόλου αγγίζει μόλις και μετά βίας το ποσό των 230.000 ευρώ . Προφανώς η λύση του χαρατσώματος των δημοτών, είναι τόσο για τους νυν όσο και για τους πρώην πιο εύκολο από το να διεκδικήσουν γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αξίζει να αναφερθούμε και σε δύο θέματα που αφορούν το πώς η διοίκηση Θώδα αντιλαμβάνεται και υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να συζητηθούν για να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο 2 θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και  που πλέον αποτελούν αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Σημειωτέων αρνήθηκαν να συζητηθούν από το Δημοτικό συμβούλιο.

 Πρώτα ο λόγος για θέμα που αφορά τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας (ΟΑΕΔ), που δεν πάει πολύς καιρός από τα πρωτοσέλιδα πανηγύρια της διοίκησης που τάχα «στέκεται πλάι στους εργαζόμενους». “Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις” η διοίκηση αποφασίζει ότι: «ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην πρόσληψη νέων εργαζομένων», όταν ένα μήνα πριν για τους ίδιους εργαζόμενους αποφάσιζε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δίνοντας και παράταση στην εργασία τους. Μια απόφαση με διπλή ανάγνωση μιας και καθορίζεται η αόριστη αδυναμία πληρωμής για πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Δεύτερο θέμα το ζήτημα του παραγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2020 που γίνεται κάθε χρόνο. Η διοίκηση Θώδα συνεπικουρούμενη από την παράταξη Καφατσάκη, αποφασίζουν ότι οι έλλειψη είναι μόνο 4 (!) εργαζόμενοι!!!! Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμος μας είναι από τους δήμους με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας και απασχόλησης κάθε λογής, οι οποίοι καλύπτουν βέβαια τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ.). Κάθε άλλο λοιπόν παρά αποτύπωση των πραγματικών αναγκών είναι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Ίσα ίσα αποτυπώνει την διάθεση της τωρινής αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων, να προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον όλων των δημοσίων δομών.