Μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στου Ζωγράφου

zografoy-sygkentrosh

Πλήθος δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ζωγράφου βρέθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στην πλατεία Γαρδένιας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Ζωγράφου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, ο Ανδρέας Καραβίδας υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου Α. Καραβίδας κάλεσε από το βήμα της εκδήλωσης τους δημότες να συστρατευτούν με τα ψηφοδέλτια  που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, υπογραμμίζοντας πως πλέον ανάγκη δεν έχει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αναζητούν τις διαφορές μεταξύ των επίδοξων διαχειριστών του «σάπιου» εκμεταλλευτικού συστήματος άλλα ο ίδιος να έρθει στο προσκήνιο και να κάνει την πραγματική διαφορά.

Τέτοια διαφορά μπορεί να την κάνει μονάχα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας σε Δήμο, Περιφέρεια και Ευρωβουλή αγωνιστές, μαχητές της ζωής, με μόνη δέσμευση το ταξική τους θέση στο πλάι των εργαζομένων.

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το κόκκινο γαρύφαλλο, τόσο πιο δυνατή θα είναι η διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες  κοινωνικές ανάγκες.

Και τούτο πρέπει να αποτελέσει κριτήριο και για τους 17χρονους μαθητές των σχολείων του Ζωγράφου, όπου και η πρώτη τους ψήφο πρέπει να δώσει απάντηση σε όσους σήμερα αλυσοδένουν τα όνειρα της νεολαίας, καλλιεργώντας τον συμβιβασμό και την μοιρολατρία πως τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν γίνεται.

Όλα μπορούν να γίνουν σαν ο λαός τ’ αποφασίσει και σε τούτο τον αγώνα στη πρώτη γραμμή θα βρεθούν  την επόμενη μέρα οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ για ισχυρή Λαϊκή Αντιπολίτευση, ανοίγοντας τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Εμπρός λοιπόν να τους πολλαπλασιάσουμε σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια και στην Ευρωβουλή.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη

Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γ. Πρωτουλης ξεκίνησε, σχολιάζοντας τα αλισβερίσια μεταξύ των αστικών κομμάτων με τα πέρα δώθε μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και τανάπαλιν,  σαν σε μια «ρετρό ταινία, που την ονόμασαν «προοδευτική συμμαχία»», όπως είπε. Συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Ραγκούσης, ο Μπίστης, ο Τζουμάκας, κλπ., ο λαός δίκαια τα έριξε στα αζήτητα στις προηγούμενες εκλογές, χρεώνοντάς τους την κατάσταση που βίωσαν μέσα στην κρίση και «τώρα βγαίνουν πάλι σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή…». «Δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός μας από όλους αυτούς, γιατί όλοι τους θα τα βρουν, όπως τα βρίσκουν στα νομοσχέδια για το μισθό, τις συντάξεις, τη φορολογία, όπως τα βρίσκουν για τα κονδύλια στο ΝΑΤΟ, όπως τα βρίσκουν στα εξοπλιστικά, στο πετσόκομμα στα σχολεία, τα νοσοκομεία, κλπ. Οι ίδιοι είναι που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταψήφισαν με μια φωνή όλες τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά των ΣΣΕ, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την κατάργηση των χαρατσιών, για την προστασία των σπιτιών από τους πλειστηριασμούς, κλπ.». Ανέδειξε ότι αυτό που αποδείχτηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η παραμικρή ανακούφιση χωρίς σκληρό αγώνα. «Αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο ότι η εναλλαγή των κυβερνήσεων μέσα στα τείχη των καπιταλιστών, της ΕΕ, των μονοπωλίων, θα φέρει μόνο νέα δεινά, νέα μνημόνια, νέες περικοπές, νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θανάτου, νέες περιπέτειες».

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα

Όπως σημείωσε: «Γι’ αυτό έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις, να βγούμε μπροστά, να μαζέψουμε δυνάμεις, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στις ευρωεκλογές με το σφυροδρέπανο και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που έκλεισε 100 χρόνια ζωής και δράσης!

Γιατί, τι άλλο μπορεί να περιμένει κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, πολύ περισσότερο άνθρωποι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι που συμμετέχουν στο κίνημα, άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί, ριζοσπάστες, αγωνιστές, βλέποντας όλους μαζί -«προοδευτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και «συντηρητικούς» της ΝΔ- να βραβεύονται από τον Τραμπ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

Θέλουμε να εκφραστεί ένα διακριτό ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει τέτοιο ρεύμα. Άνθρωποι προοδευτικοί, αγωνιστές, άνθρωποι που για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, άνθρωποι που τώρα κάνουν στην άκρη ακόμα και πικρίες που δημιουργεί καμιά φορά η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, όμως καταλαβαίνουν και λένε ότι «Ναι, το ΚΚΕ είχε δίκιο, η ζωή δικαίωσε τις Θέσεις του ΚΚΕ, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο τίμιο, σταθερό, αταλάντευτος υπερασπιστής των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, που αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχυθεί για να έρθει μια καλύτερη μέρα»».

Αντιλαϊκός ο προσανατολισμός της περιφερειακής αρχής

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, ανέδειξε ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό δεν διαφωνεί καμιά από τις άλλες δυνάμεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), δεν άφησε κανέναν επιχειρηματία παραπονεμένο. Όποιος ζήτησε χρηματοδότηση έργων για να μεγαλώσουν τα κέρδη του την πήρε και με το παραπάνω. Έφερε ως παραδείγματα τα γήπεδα των ΠΑΕ, την ανάπλαση του φαληρικού όρμου για τους μεγαλοξενοδόχους, τις μαρίνες για τα μέγκαγιοτ, κ.λπ. Την ίδια στιγμή που έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την άλλη, «μετράνε ακόμα και τα ψιλά όταν πρόκειται, π.χ. για τη μεταφορά των μαθητών στα καλλιτεχνικά σχολεία, για το ψεκασμό για τα κουνούπια, για προσλήψεις προσωπικού, κλπ. Αυτό αποδεικνύει τον προσανατολισμό τους. Γιατί έργα γίνονται, όμως ο προσανατολισμός τους φανερώνει ότι με την πρώτη βροχή πνιγόμαστε, με τον πρώτο καύσωνα καιγόμαστε, τα σκουπίδια μάς πνίγουν. Όπου υπάρχει ενδιαφέρον για το μεγάλο κεφάλαιο, εκεί γίνονται έργα και χρηματοδοτούνται, όχι όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες».

Αναφερόμενος τέλος στα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για τη «δίκαιη ανάπτυξη», θύμισε ότι οι εργαζόμενοι «»πληρωθήκαμε» μέσα στην κρίση με μακροχρόνια ανεργία, με ουρές στα συσσίτια, με άγρια καταστολή, με σπίτια σκοτεινά και παγωμένα, με χρέη στις τράπεζες. «Πληρωθήκαμε» και με τους φασίστες να κυκλοφορούν και να δολοφονούν Έλληνες και μετανάστες, να χτυπούν συνδικαλιστές κομμουνιστές. Όμως έχουμε δει και την καπιταλιστική ανάπτυξη, που τη βλέπουμε και τώρα. Π.χ. πάρα πολλοί οικοδόμοι που μένουν στο Γαλάτσι, δούλεψαν σε όλα τα μεγάλα και μικρότερα έργα και το μόνο που πήραν ήταν ένα μεροκάματο λειψό, σακατεμένοι και αρκετοί έχασαν και τη ζωή τους. Έτσι «πληρώθηκαν» την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης… Τώρα ζούμε πάλι την ανάπτυξη, η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον Τουρισμό. Η ανάπτυξη υπάρχει, αλλά για τα κέρδη των λίγων, για τους μεγαλοξενοδόχους, τους tour operator, τις βιομηχανίες και τα καταστήματα τροφίμων. Όμως, οι εργάτες; «Πληρώνονται» με τα 300 ευρώ, με τους διευθυντές να τους λένε να χαμογελούν κιόλας… Με δεκάωρα και δωδεκάωρα, με εποχιακή εργασία… Ταυτόχρονα, αυτή η μεγάλη ανάπτυξη δεν αφήνει τίποτα σε υποδομές, σε αντιπλημμυρικά έργα, σε σχολεία, σε Κέντρα Υγείας κλπ. Επομένως, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτή την ανάπτυξη. Έχουμε όμως να περιμένουμε από την οργάνωση της πάλης μας και από τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Ο λαός χρειάζεται δημάρχους αγωνιστές

Ο Γιάννης Πρωτούλης,  στάθηκε στις εξελίξεις στην πόλη,  σχολίασε τις μεταγραφές και τα «σουλάτσα» που συμβαίνουν εδώ και χρόνια ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς, που δείχνουν και τη σύμπλευσή τους γύρω από τις κύριες πλευρές της πολιτικής που διαλύει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στα λεγόμενα «τοπικά προβλήματα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «τοπική έκφραση» της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν όλοι οι παραπάνω, των κατευθύνσεων της ΕΕ. Όπως είπε, «άλλη Ελλάδα, άλλο Ζωγράφου ονειρεύονται αυτοί και άλλο εμείς. Αν στις ευρωεκλογές, στις εθνικές όποτε και αν γίνουν, στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, στηριχθούν τα κόμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, αν εκλεγούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς δορυφόρους τους, από την πρώτη Δευτέρα μετά τις εκλογές, θα χρησιμοποιηθεί ως έγκριση και άλλοθι για τη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής, αυταρχικής πολιτικής τους».

Σε άλλο σημείο, έφερε παραδείγματα από τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή, όπως τα δεκάδες παιδιά που έμειναν εκτός Προσχολικής Αγωγής, η φορομπηχτική πολιτική, η εμπορευματοποίηση υποδομών Αθλητισμού και Πολιτισμού. Όπως είπε, εκτός από τις κυβερνήσεις, υπεύθυνοι είναι οι δήμαρχοι – διαχειριστές και υπηρέτες μιας πολιτικής που ανατρέπει τα εργατικά δικαιώματα.

Από την άλλη, έφερε σαν παράδειγμα τις δημοτικές αρχές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή και Ικαρία. Ανέδειξε ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν υποτάχθηκαν σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, αλλά συγκρούστηκαν, αγωνίστηκαν μαζί με το λαό για να αποσπάσουν ανάσες ανακούφισης.

«Γι’ αυτό και πρέπει και στο Ζωγράφου να στηριχθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», ως η λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτή την πολιτική, είτε από τη θέση μειοψηφίας, είτε από θέσεις πλειοψηφίας». Ακόμη, αναφερόμενος στη δράση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στου Ζωγράφου, είπε ότι «ήμασταν πάντα παρόντες στις μικρές και μεγάλες μάχες. Υπερασπιστήκαμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με όλες μας τις δυνάμεις κάθε δίκαιο αίτημα των λαϊκών στρωμάτων, των φορέων της περιοχής μας. (…)

Σε κάθε περίπτωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είτε με ένα δημοτικό σύμβουλο, είτε με δέκα, είτε ακόμα καλύτερα με τη διοίκηση του δήμου, θα είμαστε μπροστά στον αγώνα για τη λύση κάθε προβλήματος μικρού ή μεγάλου. Και δεν θα πάψουμε να αναδεικνύουμε τη μήτρα όλων αυτών των προβλημάτων, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε σε μαχητικό και αγωνιστικό κλίμα με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου από τον Ανδρέα Καραβίδα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.