Συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου Ανδρέα Καραβίδα στην Ζω2

«Και διοίκηση να γίνουμε, αντιπολίτευση στο κράτος θα είμαστε»

Επί της τρέχουσας επικαιρότητας του Δήμου Ζωγράφου στράφηκε η συζήτηση που είχαμε με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»Ζωγράφου, Ανδρέα Καραβίδα, και έχει αποτυπωθεί ήδη στην έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί.
Ο κ. Καραβίδας όμως αναφέρθηκε και σε ζητήματα πιο διαχρονικά, όπως οι παιδικοί σταθοί και οι δημοτικοί φόροι, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι προεκλογικές εξελίξεις και το Κτήμα Ζωγράφου.

1aaa-antreas

Πολύζος : Λοιπόν, κύριε Καραβίδα να ξεκινήσουμε από κάτι, που έχετε ανάγει το τελευταίο διάστημα σε αιχμή της αντιπαράθεσής σας με τη δημοτική αρχή μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα των παιδικών σταθμών. Έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση στο Δήμο, με περίπου τριακόσια (300) παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Κατά τη γνώμη σας, τι ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση;

Καραβίδας : Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στην εφημερίδα. Σχετικά με το ζήτημα με τους παιδικούς σταθμούς είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει το Δήμο μας από τα προηγούμενα χρόνια, δεκαετίες και βάλε. Έχει να κάνει καθαρά με τη θέση που παίρνουν οι εκάστοτε διοικήσεις απέναντι στο ζήτημα των παιδικών σταθμών στο σύνολό τους, κτηριακά, στο θέμα του προσωπικού, στο θέμα του ποιες αιτήσεις δέχονται και το ποιες δεν δεχόντουσαν έως τώρα στους παιδικούς σταθμούς. Γενικά, είναι ένα διαχρονικό θέμα, πολιτικό θέμα. Δεν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή έσκασε στα χέρια κάποιου. Είναι μια κατάσταση επί σειρά ετών, που σαφώς έχει διαχρονικές αιτίες –όποιος θέλει μπορεί να δει και τα τεχνικά προγράμματα και γενικά το τι ψηφίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις εκάστοτε διοικήσεις. Όταν, λοιπόν, ψηφίζονται και εγκρίνονται έργα χωρίς χρηματοδότηση πολλές φορές ή μελέτες επί μελετών χρόνων οι οποίες δεν περαιώνονται, φτάνουμε στο σημείο τα τελευταία δέκα χρόνια -αναφέρομαι από το 2008, στην περιοχή του Ζωγράφου να έχουν κλείσει οχτώ (8) σταθμοί στο σύνολο και να μην έχει ανοίξει κανένας. Αν μετρήσουμε τις διοικήσεις, ήταν η διοίκηση του κυρίου Καζάκου, η διοίκηση του κυρίου Καλλίρη αμέσως μετά και η διοίκηση της κυρίας Καφατσάκη τώρα. Θεωρούμε ότι ένα ζήτημα αιχμής, ένα ζήτημα για το οποίο παλεύαμε, παλεύουμε και θα παλεύουμε έχει να κάνει με το κτηριακό, το να βρεθούν άμεσα οι χώροι εκείνοι στους οποίους να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί, αυτά, δηλαδή, που πραγματικά έχει ανάγκη ο δήμος. Μπορούμε να ανοίξουμε το θέμα συνολικότερα. Και πρέπει να ανοίξει. Στο δημοτικό συμβούλιο σοβαρή συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Δια στόματος τής κυρίας Καφατσάκη λείπουν είκοσι (20) αίθουσες προκειμένου να μπορέσει λειτουργήσει και στο δήμο μας. Εμείς συμπεριλαμβάνουμε και το προσωπικό, μιας και πρόκειται για υποχρεωτική, ενταγμένη στην πρωτοβάθμια, ουσιαστικά, βαθμίδα της εκπαίδευσης. Είναι ένα ζήτημα συνολικό στο οποίο ο καθένας μας θα πρέπει να λάβει θέση.

Πολύζος : Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σε μια ανακοίνωσή σας, την οποία εκδώσατε πρόσφατα, λέτε να «δημιουργηθούν με άμεσες ενέργειες παιδικοί σταθμοί.» Πόσο εφικτό είναι αυτό και τι εννοείτε με το «άμεσες ενέργειες»; Με ενέργειες τού ενός μηνός, του ενός χρόνου; Τι εννοείτε με αυτή την αμεσότητα, που λέτε;

Καραβίδας : Να πούμε και το εξής για να καλύψουμε όλη τη γκάμα. Στην ανακοίνωσή μας λέμε να δημιουργηθούν άμεσα νέες δομές και νέοι παιδικοί σταθμοί και να στελεχωθούν με αναγκαίο προσωπικό.
Πολύζος : Αυτό το άφησα για να σας το ρωτήσω παρακάτω.
Καραβίδας : Εγώ θα το βάλω μαζί. Γιατί είναι οι καιροί περίεργοι και μπορούν αν φτιαχτούν οι παιδικοί σταθμοί ή να βρεθούν χώροι για να γίνει αυτό –και υπάρχουν χώροι, που θα σας πω άμεσα, και μετά να πουν ότι δεν έχουμε προσωπικό για να το στελεχώσουμε. Άρα, μία η άλλη. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παίρνουμε τα αιτήματα και αυτά να μπαίνουν έτσι, ώστε να ολοκληρώνουν κάτι. Αλλιώς θα είναι μισή δουλειά.

Πολύζος : Ναι, αλλά πώς εννοείτε ότι μπορούν να βρεθούν άμεσα αίθουσες για παιδικούς σταθμούς, ενώ δεν βρεθήκαν ένα ολόκληρο έτος;

Καραβίδας : Θα σας πω τώρα. Ένα, το ανέφερε η Δήμαρχος στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν είχε απαρτία, εντός πολλών εισαγωγικών το ‘δεν είχε απαρτία’. Γιατί, όταν ξέρουμε ότι έχει σκάσει ένα τέτοιο θέμα, δεν μπορούμε να λείπουμε. Η Δήμαρχος μίλησε πολύ συγκεκριμένα λέγοντας ότι ερευνάται ο χώρος του ΙΒΣΑ, ο παιδικός σταθμός στην Κρίνων. Εκεί έχει ήδη ένα ισόγειο και έναν πρώτο όροφο και υπάρχουν άλλοι δύο όροφοι, στον έναν είναι η δανειστική βιβλιοθήκη και στον άλλον είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για άλλα. Θεωρούμε ότι ο ΙΒΣΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας που διανύουμε και της προηγούμενης τετραετίας και της προπροηγούμενης τετραετίας -όποτε θέλουν, γίνονταν άμεσα πράγματα. Λέμε, λοιπόν, και αυτή τη στιγμή, μιας και υπάρχει στατική μελέτη για το κτήριο, καθώς διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος σταθμός, ο οποίος μάλιστα είναι και από τους πιο μαζικούς χώρους, να φτιαχτεί και να διαμορφωθεί άμεσα. Ξέρετε πόσες αίθουσες μπορούν να φτιαχτούν εκεί; Έξι (6) ακόμη σε κάθε όροφο. Ο χώρος στον πρώτο όροφο είναι ανάλογος σε εμβαδό με αυτόν του δεύτερου και του τρίτου. Αν δεν είναι ίδιος, να είναι δέκα τετραγωνικά μικρότερος. Πάντως, μπορούν να φτιαχτούν πολλοί χώροι εκεί πέρα.
Πολύζος : Δηλαδή, πόσα παιδιά θα μπορούσε να φιλοξενήσει;
Καραβίδας :Μετρήστε. Πέντε επί είκοσι ή πέντε επί δεκαπέντε, εάν είναι βρέφη. Μπορεί να απορροφηθεί πολύ μεγάλο μέρος των παιδιών, αν όχι όλο. Και να βρεθούν και άλλοι χώροι, βέβαια. Γιατί δεν μπορούμε να ψάχνουμε τόσα χρόνια και να μη βρίσκουμε και για άλλα να βρίσκουμε. Πρέπει κάποιες φορές να γινόμαστε πιο ευέλικτοι σε πράγματα.

Πολύζος : Εντάξει, απλά τίθεται στην ανακοίνωση το θέμα της αμεσότητας. Σαν τον ΙΒΣΑ υπάρχει άλλη περίπτωση, που να μπορεί να γίνει μέσα σε δυο μήνες, ας πούμε;

Καραβίδας : Αυτή τη στιγμή χώρος, του οποίου την κυριότητα να έχει ο δήμος, υπάρχει στο Γουδί απέναντι από το παλιό τεχνικό, σύμφωνα με αυτά που μας διαβεβαιώνει η εισήγηση, μέχρι να βγουν μελέτες και τα συναφή. Αυτός σαν χώρος θα μπορούσε να διαμορφωθεί, βέβαια, με προσωρινή λύση, με προκατ κατασκευές. Αλλά νομίζουμε ότι ο ΙΒΣΑ είναι το κυριότερο που μπορεί άμεσα να φτιαχτεί.

Πολύζος : Άρα, κύριε Καραβίδα, δεδομένου ότι υπάρχουν voucher, όπως λέει η Κυβέρνηση, και δεδομένου ότι υπάρχουν χώροι, το θέμα με τους παιδικούς σταθμούς μπορεί να διευθετηθεί άμεσα.

Καραβίδας : Είναι πάντα, σας ξαναλέμε, θέμα προτεραιοτήτων και θέλησης. Να πούμε κάτι. Στις 30 Αυγούστου έγινε Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα χρόνο πριν, όσο καιρό δηλαδή από το Σεπτέμβριο του προηγούμενου χρόνου έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα, γνώριζαν το πρόβλημα που θα επικρατούσε, επειδή, άλλωστε, η συγκεκριμένη διοίκηση έχει άμεση σχέση με την Κυβέρνηση, ουσιαστικά οι περισσότεροι απ’ αυτή τη διοίκηση είναι στελέχη της Κυβέρνησης, είναι στις κομματικές οργανώσεις που έχουν. Άρα, ξέρουν και ποια ζητήματα θα έρχονταν το επόμενο διάστημα για να λυθούν και ένα απ’ αυτά ήταν οι παιδικοί σταθμοί. Άρα, θα μπορούσε με άμεσες ενέργειες και όχι στις 30 Αυγούστου 2018, να εξερευνάται η λογική να βρεθεί ένας χώρος στα Ιλίσια για παιδικό σταθμό. Δεν προέκυψε η ανάγκη τώρα, μα προέκυψε νωρίτερα. Ούτε η Δήμαρχος θα έδινε ‘εντέλλεσθε’ την 1η Αυγούστου για να ολοκληρωθεί η μελέτη του παιδικού σταθμού στη Φιλονόης. Αυτά δείχνουν ότι κάτι έχει γίνει γρήγορα και όχι, βέβαια, με προτεραιότητα.

Πολύζος : Μήπως εάν υπήρχε κάποια άλλη διοίκηση και όχι η σημερινή θα το αντιμετώπιζε αλλιώς, κύριε Καραβίδα; Αν είχαμε δήμαρχο τον Αγγελόπουλο, μήπως θα το αντιμετώπιζε διαφορετικά;

Καραβίδας : Σας προκαλώ να παρακολουθήσετε το τι ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί για εμάς δεν είναι θέμα Αγγελόπουλου, δηλαδή καθαρά Νέας Δημοκρατίας. Είναι θέμα το πώς τοποθετούνται αυτές οι παρατάξεις διαχρονικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε τον κύριο Αγγελόπουλο να ταυτίζεται απόλυτα με τη διοίκηση σχετικά με το θέμα των τροφείων στους δημοτικούς σταθμούς, για την αναγκαιότητα, δηλαδή, του αν πρέπει να πληρώνουν οι γονείς τροφεία στους δημοτικούς σταθμούς. Όταν είχαμε φέρει το θέμα της κατάργησης των τροφείων -που είναι 130000 ευρώ που βαρύνουν τον προϋπολογισμό, που είναι έσοδα από τα λεφτά που παίρνουμε από τους συνδημότες μας και το οποίο θα μπορούσε να έχει βγει τελείως, κάνοντάς μας έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στη χώρα που θα καταργούσε τα τροφεία- είχαμε την απάντηση ότι δεν μπορούν να καταργήσουν τα τροφεία. Και βέβαια η κοινή λογική που τους συνδέει, αυτό που εμείς λέμε ως συντεταγμένη πολιτική σκέψη όλων, είναι ότι τα τροφεία δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί όπως έχουν πει και άλλες φορές στο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν πληρώσει ο γονιός ή αυτός που θέλει να αθληθεί ή ο οποιοσδήποτε δεν νοιώθει, δεν τα σέβεται. Άρα, το θέμα της κατάργησης των τροφείων για εμάς είναι σημαντικό για να δούμε και πώς σκέφτεται ο άλλος. Θέλουν τα πάντα να υπάρχουν στη λογική της ανταπόδοσης. Και γι’ αυτό δεν διεκδικούν ή το λένε απλά εν είδει αστείου την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Αλλά αυτή δεν θα έρθει από μόνη της. Πρέπει να διεκδικηθεί από τους δήμους. Μια και μου αναφέρατε τον κύριο Αγγελόπουλο και τη Νέα Δημοκρατία συνολικά. Πρόσφατη διακήρυξη είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούνταν, ξαφνικά να ενσωματωθεί στους δήμους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Άλλος ένας πόρος που αντί να καταργούνταν ισχύει, έγινε δίκαιος από άδικος και είναι άλλο ένα έσοδο για τους δήμους.

Πολύζος : Θα ήθελα να σας ρωτήσω τώρα, κύριε Καραβίδα, το εξής. Φτάνουμε περίπου στο τέλος μια θητείας. Εσείς τον ζείτε το Δήμο και από μέσα και απ’ έξω, να το πούμε έτσι. Νοιώθετε ότι σε αυτά τα τεσσερισήμισι χρόνια αυτής της διοίκησης έχουν γίνει βήματα μπροστά στου Ζωγράφου, αντιμετωπίστηκαν κάποια ζητήματα;

Καραβίδας : Κάποια έχουν. Εκ των πραγμάτων, και η πίεση των πραγμάτων βοηθά στο να λύνονται κάποια ζητήματα. Για το θέμα της καθαριότητας, παραδείγματος χάριν. Υπάρχει περίπτωση η διοίκηση να θέλει να είναι βρώμικος ο Δήμος; Όχι. Αλλά, προσωπικό δεν παίρνουν. Αναλωνόμαστε πάντα στο αν θα έχουμε οχτάμηνο προσωπικό.

Πολύζος : Νομίζω τώρα θα αντιμετωπιστεί αυτό μέσω ΑΣΕΠ. Περιμένουμε πόσα άτομα, που έχουμε ζητήσει ως Δήμος;

Καραβίδας : Εκατόν δεκατρία, νομίζω, είναι το σύνολο στο τέλος.

Πολύζος : Έλεγε ο Χαρίτσης σε μια δήλωση ότι είναι θέμα χρόνου για να φτάσουν τα άτομα αυτά στους δήμους.

Καραβίδας : Ναι, πέρασε ο πρώτος, πέρασε ο δεύτερος, πέρασε και ο τρίτος και τώρα και ο τέταρτος χρόνος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα. Όπως είχαμε τους εργαζόμενους που δούλευαν τέσσερα χρόνια στο Δήμο μας και λέγαμε να μην χάσουν τη δουλειά τους και ξαφνικά την έχασαν. Θεωρούμε είναι το πώς παλεύει ο καθένας. Επίσης, τα εκατό άτομα που λένε ότι θα πάρουν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες; Δεν ξέρουμε. Αφήνεται με ερωτηματικό. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το πράσινο στην περιοχή. Κλάδεμα δέντρων σε ιδιώτες, που γίνεται καθαρά πλέον, η Υπηρεσία πρασίνου όσο πάει και μειούται ενώ το προσωπικό είναι γερασμένο. Παιδικοί σταθμοί. Πήραμε καινούριο προσωπικό; Όχι και αυτό που υπάρχει είναι πέραν του ελλιπούς. Αν πριν από χρόνια κοιτάγαμε ένα οργανόγραμμα του δήμου, θα βλέπαμε ότι για δεκατέσσερις παιδικούς σταθμούς χρειαζόταν ένα προσωπικό, το οποίο βέβαια το είχε ανάγκη.

Πολύζος : Να γυρίσουμε σε αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Πώς βλέπετε να κλείνει αυτή η θητεία για το ΜΑΖΙ; Ήταν μια επιτυχημένη θητεία;

Καραβίδας : Άμα ήταν επιτυχημένη, θα πηγαίναμε, θα βγάζαμε και θα χειροκροτούσαμε τη διοίκηση. Εξαρτάται τι ο καθένας θεωρεί επιτυχημένη. Εμείς θεωρούμε ότι ήταν η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν η διοίκηση κάποιων ανεξάρτητων που μαζευτήκανε και δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Έχουν ξεκάθαρη θέση με την πολιτική και γι’ αυτό δεν κουνήθηκαν ρούπι από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύζος : Άρα κατ’ εσάς είναι διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καραβίδας : Είναι μόνο διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύζος : Ξέρετε αυτό λέει και η Νέα Δημοκρατία. Και ο κύριος Αγγελόπουλος αυτό λέει, την ονομάζει διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καραβίδας : Τελευταίως. Γιατί, μέχρι τώρα, όποιος έχει αυτιά ακούει και όποιος έχει μάτια βλέπει, ήταν η διοίκηση Καφατσάκη.

Πολύζος : Μήπως σημαίνει και κάτι άλλο; Μιας που πάμε και σε προεκλογική περίοδο, μήπως σημαίνει σε έναν πολιτικό υπολογισμό ότι η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Δημοκρατία συμφέρει και βολεύει κάποιους; Πάει αλλού η συζήτηση, απλά κάνουμε μια παρέκβαση…

Καραβίδας : Εμείς προκαλούμε τους δημότες του Ζωγράφου, δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα στο σύνολό τους, να έρχονται να παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια, να ψάχνονται. Και από την πλευρά του τι γίνεται μέσα, μα και να διεκδικούν. Να έρχονται να ακούν τι θέσεις παίρνει ο καθένας.

Πολύζος : Εδώ που τα λέμε, κύριε Καραβίδα, στα Δημοτικά Συμβούλια παρά τους συσχετισμούς, που είναι δεδομένοι, κατά καιρούς έχετε καταγάγει νίκες, και το θέμα με τις ληξιπρόθεσμες περάστε, το ψήφισμα που ήταν ενισχυτικό της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων. Και άλλες θέσεις, που είναι θέσεις του ΚΚΕ βασικά. Πού το αποδίδετε αυτό; Στο ότι ξυπνάει σε κάποιους Συριζαίους το παρελθόν τους στο ΚΚΕ;

Καραβίδας : Όχι. Οι νίκες αυτές, που λέμε, κατ’ αρχήν είναι απάντηση σε ορισμένους που λένε ότι τα ανάγουμε στη Δευτέρα Παρουσία. Αυτό δείχνει ότι οι προτάσεις μας είναι για το σήμερα, το τώρα. Από κει και πέρα, σε όποιον αυτή τη στιγμή ακολουθεί πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει μέχρι τώρα, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κατασχέσεις, για τα παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς, για το κόψιμο των συντάξεων, για την είσοδο με τυμπανοκρουσίες των Αμερικάνων στην περιοχή μας, δεν νομίζω ότι του ξυπνά κάτι. Μην παραπλανάστε. Το ζήτημα των κατασχέσεων, που θέσατε, έχει έρθει άλλες τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με ακριβώς την ίδια πρόταση από πλευράς μας, όχι ψηφίσματος, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ίδιοι είναι αυτοί, αυτή τη στιγμή, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ίδιο είναι και αυτοί από τις άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έλεγαν ότι δεν γίνεται, δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στο νόμο.

Πολύζος : Ναι, αλλά τον Ιούλιο πέρασε ομόφωνα.

Καραβίδας : Τον Ιούλιο πέρασε ομόφωνα, αλλά, καθώς ήσασταν εκεί, θα είδατε ότι προτού περάσει ομόφωνα η Δήμαρχος από μικροφώνου έδινε κατεύθυνση ότι διαφωνούσε συμφωνώντας. Ενώ είχε πολλές μέρες νωρίτερα την πρόταση τη δικιά μας, η οποία δεν ήταν τίποτε άλλο από την πρόταση των πέντε Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία κατατέθηκε για να γίνει πρόταση νόμου στο Κοινοβούλιο. Στο οποίο σε πρώτη φάση η Δήμαρχος δεν υπέγραψε, επειδή ακολούθησε πιστά τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, μην παραπλανάστε.

Πολύζος : Θα ήθελα να σας ρωτήσω, έτσι και ήσασταν εσείς διοίκηση του Δήμου, ποια τα ήταν τα δυο-τρία θέματα με τα οποία θα ασχολούσασταν αύριο το πρωί, εκτός από τους παιδικούς σταθμούς;

Καραβίδας : Κατ’ αρχάς, αν ήμασταν διοίκηση, δεν θα περιμέναμε τελευταία στιγμή να τα κάνουμε. Για μας το σημαντικότερο που βάζαμε πάντα και ακόμα βάζουμε και που ήταν ζήτημα αιχμής μας όλη την τετραετία που έχει περάσει, είναι να βγάλουμε τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου στην επιφάνεια.

Πολύζος : Δηλαδή, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης;

Καραβίδας : Εξαρτάται πώς ο καθένας το ορίζει. Εμείς θεωρούμε τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, τα θέματα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέματα προτεραιότητας. Αμέσως μετά μπαίνουν τα ζητήματα της καθαριότητας.
Θα βάζαμε, κατ’ αρχάς, μπροστά τη μείωση των δημοτικών τελών. Κύριε Πολύζο, το λέμε και θα το λέμε συνέχεια. Τα αποθεματικά του Δήμου αυξάνονται. Δεκαέξι εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ (16200000 €) ήταν πριν μια βδομάδα.

Πολύζος: Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά;

Καραβίδας : Βεβαίως και μπορούμε. Δια στόματος του Αντιδημάρχου, ο οποίος το είπε. Δώδεκα στην ουσία, γιατί τα τέσσερα είναι από τον ηλεκτροφωτισμό και είναι εκεί γι’ αυτές τις ανάγκες.

Πολύζος : Θα μπορούσαμε να πάρουμε, λοιπόν, και τα δώδεκα οποιαδήποτε στιγμή;

Καραβίδας : Ναι, καλύπτοντας τις ανάγκες που υπάρχουν σε μισθοδοσίες και στα υπόλοιπα, μετά μπορείς να πάρεις όσα θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Είναι το θέμα τι προτεραιότητες έχεις στον προϋπολογισμό σου.

Πολύζος : Νόμιζα ότι υπήρχε και κάποια δέσμευση.

Καραβίδας : Ανά πάσα στιγμή, είχε πει ο Αντιδήμαρχος, θα μπορούσαμε να τα πάρουμε.

Πολύζος : Ωραία, εσείς αν τα παίρνατε, τι θα τα κάνατε;

Καραβίδας : Θα μειώναμε τους δημοτικούς φόρους. Θα χρηματοδοτούσαμε τη διαδικασία να απαλλοτριωθούν και να αγοραστούν χώροι για να γίνουν παιδικοί σταθμοί. Σε σημεία που θα θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν, θα κάναμε πάρκα.

Πολύζος : Τώρα, μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά θα ρωτήσω. Αυτά που είπατε γιατί πρέπει να τα κάνει μια αριστερή διοίκηση και δεν μπορεί να τα κάνει μια δεξιά;

Καραβίδας : Απαντήσατε μόνος σας. Γιατί για εμάς δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά διοίκηση. Υπάρχει διοίκηση που πηγαίνει με αυτά που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν ως γνώμονα μόνο αυτό και τίποτε άλλο, δηλαδή ελαφρά πράγματα, και υπάρχουν και διοικήσεις που πραγματικά βαράνε τη γροθιά τους στο μαχαίρι. Μην πάτε μακριά. Ο δήμος της Πάτρας, ένας εξίσου μεγάλος δήμος, ο τέταρτος μεγαλύτερος στη χώρα μας, από την πρώτη στιγμή που υπάρχει διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης εκεί και υπάρχουν κομμουνιστές στο τιμόνι του δήμου, νομίζω ότι είναι γνωστό στο πανελλήνιο οι προτεραιότητες που έβαλε ο δήμος. Πάρκα με πολύ λιγότερα λεφτά απ’ αυτά που από χρόνια υπήρχαν και τάζανε, και με αυτεπιστασία. Τα οποία πάρκα τώρα απολαμβάνει ο πατραϊκός λαός. Τα ίδια πράγματα μπορούν να γίνουν και εδώ.

Πολύζος : Πράγματα, πάντως, εξίσου αρεστά και με κοινωνικό πρόσημο έχει κάνει για τους δημότες του και ο Παχατουρίδης χωρίς να είναι αριστερός και ο Χατζιδάκης στο Φάληρο.

Καραβίδας : Και ποιο είναι το αντίτιμο, κύριε Πολύζο; Γιατί και οι δύο που μου αναφέρατε, είναι σε ένα μπλοκ. Έχει μειωθεί η φορολογία των δημοτών, έχουν μειωθεί οι φόροι;

Πολύζος : Λέτε ότι έχει κοινωνικό κόστος αυτό;

Καραβίδας : Βέβαια.

Πολύζος : Άρα εσείς μιλάτε για έργα υπέρ του δημότη.

Καραβίδας : Με κρατική χρηματοδότηση. Τα λεφτά, τα οποία δίνει ο κόσμος στη φορολογία του, θα πρέπει εξ’ ολοκλήρου να γυρνάνε στους δήμους. Μην ξεχνάμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι πετιούνται αρμοδιότητες από το κράτος στην τοπική διοίκηση, η οποία από κάπου πρέπει να πάρει. Αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια και η επιχορήγηση που δίνεται από το κράτος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ζητήσεις λεφτά από το δημότη. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος.

Πολύζος : Άρα, ένα διεκδικητικό αγώνα στην πραγματικότητα, απέναντι στο κράτος.

1aaa-2antreas

Καραβίδας : Εμείς δεν κοροϊδέψαμε κανέναν, κύριε Πολύζο. Από την πρώτη στιγμή, από τότε που ζητήσαμε την ψήφο του ζωγραφιώτικου λαού, είπαμε ψηφίστε μας και αν θα γίνουμε διοίκηση θα είμαστε αντιπολίτευση στο κράτος. Και αυτό λέμε. Στις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να ταυτίζεσαι με την εκάστοτε κυβέρνηση στο τι θέλει να περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εμείς και στη διοίκηση να είμαστε και στην αντιπολίτευση, θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση προς την κεντρική εξουσία. Και νομίζω ότι, αν καθίστε και δείτε και στο δήμο της Καισαριανής και στο δήμο της Πάτρας και στο δήμο της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου και στο δήμο Ικαρίας, με διεκδικήσεις των δημάρχων, κερδήθηκαν κονδύλια, επανεντάχθηκαν προγράμματα που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια για να φτιαχτούν και οι παιδικοί σταθμοί και πολλά άλλα. Με διεκδικήσεις από κάτω ουσιαστικά, γιατί χωρίς διεκδικήσεις από τον κόσμο, δεν μπορεί κανένας δήμαρχος να κάνει τίποτα. Με λαό που είναι στον τοίχο και δεν είναι μαζί με τους δημάρχους να παλεύουν, με τα σωματεία, με τα συνδικάτα, δεν μπορεί να κερδηθεί τίποτα.

Πολύζος : Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, κύριε Καραβίδα. Βρισκόμαστε, όπως είπαμε προηγουμένως, στην αρχή ενός προεκλογικού αγώνα. Βλέπετε πώς δημιουργείται ο συσχετισμός, οι πρωταγωνιστές λίγο-πολύ είναι γνωστοί, ίσως κάποια πράγματα εμφανιστούν στη συνέχεια και δεν μας έχουν αποκαλυφθεί τώρα, με την έννοια πως κάποιες παρατάξεις ίσως δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμα. Γενικά, έτσι όπως ξεκινάμε τώρα, εσάς σας δίνεται μια γεύση διαφορετική απ’ ότι το 2014; Τι είναι αυτό που εισπράττετε ως τώρα από το συσχετισμό, όπως δημιουργείται;

Καραβίδας : Το 2014, μιας και το αναφέρατε, στο Δήμο Ζωγράφου κατέβηκαν οκτώ (8) παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας, εκ των οποίων οι έξι (6) ανεξάρτητες. Το ανεξάρτητος ως προς τι είναι; Για να είμαστε ξεκάθαροι, ανεξάρτητος δεν υπάρχει κανένας. Αυτός που θα ακούσετε ότι είναι ανεξάρτητος, αν μιλάμε γι αυτούς που μέχρι τώρα είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο, κρίνεται από τη μέχρι τώρα παρουσία του και το τι ψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι προκλήσεις μου προς εσάς είναι απανωτές σήμερα. Αν ψάξουμε όλες τις αποφάσεις, οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες. Στον τελευταίο προϋπολογισμό του Δήμου το 2018, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον έχουν ψηφίσει όλοι αυτοί που θέλουν να λένε ότι κάνουν αντιπολίτευση. Τα πρακτικά είναι ελεύθερα σε όλο τον κόσμο να τα δει. Και μετά βγαίνουν και λένε γιατί έκοψες το τάδε κονδύλι. Μα ο ίδιος το έχει ψηφίσει. Όταν ο άλλος ψήφιζε να υπάρχουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προϋπολογισμού, αυτό δείχνει πράγματα. Δείχνει αυτά που λέγαμε μέχρι τώρα για τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Πολύζο, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Τους έχουμε ζήσει όλους από διάφορες θέσεις και από διάφορα πόστα. Θα πρέπει, πλέον, ο κόσμος να είναι σε εγρήγορση. Ακούγεται εδώ πέρα για χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας πολύ συγκεκριμένο, το οποίο δεν δίνεται σε κάποιον τυχαία. Δίνεται σε κάποιον που είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος παράταξης. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις. Και όσοι αποσκίρτησαν, αν το θέλετε, όλοι κρίνονται από το πώς συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων, ψήφου και έργων επάνω σε αυτό. Εμείς καλούμε τον κόσμο να κρίνει με βάση τις ανάγκες του. Οι ανάγκες του είναι αυτές που θα του καθορίσουν πώς θα συμπεριφερθεί στις εκλογές. Εμείς δεν του λέμε τι να ψηφίσει. Εμείς του λέμε, βάλε τις ανάγκες σου μπροστά και δες πώς τις αντιμετωπίζουν όλοι και τι λένε σχετικά με αυτά τα πράγματα. Όχι πρόσκαιρα, διαχρονικά. Και από ‘κει και πέρα να κρίνει. Θεωρούμε ότι ο λαός του Ζωγράφου θα πρέπει με βάση τις συνθήκες τις οποίες έχει και με βάση τις ανάγκες του να καθίσει και να κρίνει.

Πολύζος: Ξεκινά η προσπάθεια μιας καινούριας παράταξης από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε μια συνάντηση που έγινε πρόσφατα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να απευθύνουν πρόσκληση στη Λαϊκή Συσπείρωση για μια κοινή εκλογική συμπόρευση. Δεν ξέρω αν έχει έρθει στα γραφεία σας μέχρι τώρα, αλλά το αναφέρω και, μάλλον, είναι έγκυρο. Τι εισπράττετε;

Καραβίδας : Ως επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο δήμο, μέχρι τώρα δεν μας έχει έρθει κάτι.

Πολύζος : Αν σας έρθει;

Καραβίδας : Έχουμε πει, και το λέμε ξεκάθαρα αυτό, ότι το θέμα της τοπικής διοίκησης, δεν είναι θέμα απλά μιας αυτοδιοίκησης, όπως λένε κάποιοι. Μιας αυτοδιοικητικής καθόδου παρατάξεων, δηλαδή. Επειδή, έχει ξεκάθαρη θέση η πολιτική σε αυτό το πράγμα. Επειδή είμαστε συνδυασμός ο οποίος εκφράζει τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή, δεν είναι, λοιπόν, τοπικό το επίπεδο της κουβέντας, αλλά είναι σε κεντρικό επίπεδο. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, σε όλους του δήμους της Ελλάδας και σε όλες τις Περιφέρειες ως Λαϊκή Συσπείρωση. Ακριβώς για να δείξουμε αυτό. Άλλωστε, κύριε Πολύζο, σας ξαναλέω, επειδή ήσασταν πολλές φορές παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα αποτελέσματα είναι πολύ συγκεκριμένα και καλούμε τον κόσμο να δείξει με βάση αυτά. Κοινωνικοταξικά στεκόμαστε εμείς. Το αριστερά-δεξιά δεν μας λέει κάτι. Αυτή τη στιγμή, η συμπόρευση στα προβλήματα και το τι στόχους έχει ο καθένας και το πώς εκφράζει την πολιτική του άποψη έχει σημασία. Αυτή, άλλωστε, η πολιτική παράταξη που ψήνεται δεν ήρθε από παρθενογένεση. Αποτελείται από στελέχη, δημοτικούς συμβούλους, επικεφαλής παρατάξεων και μέλη συγκεκριμένων κομματικών μηχανισμών που μέχρι πριν από λίγο καιρό, κάνουμε κριτική εμείς ότι στήριζαν τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και στο δήμο, αλλά και κεντρικά.

Πολύζος : Κύριε Καραβίδα, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής πράγμα. Στις αρχές Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα, με τη δική σας εξαίρεση και αυτή του Κινήματος στην Πόλη, αποφάσισε να αποδεχθεί τη δωρεά της οικογένειας Ζωγράφου σε σχέση με το κτήμα Ζωγράφου και μάλιστα αποφάσισε να απονείμει και τις δέουσες ευχαριστίες επικαιροποιώντας, παράλληλα, τη συμφωνία του κυρίου Καζάκου το 2007. Απέναντι σε αυτά, τοποθετηθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα ήθελα, μιας που κάνουμε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, να μας δώσετε την άποψή σας για το πού καταλήγει, τελικά, το πράγμα.

Καραβίδας : Ένα πράγμα που εμείς βάλαμε και στην τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, εκφράζει, ουσιαστικά, την αιτιολογία της ψήφου μας, μα και την αφερεγγυότητα, να το πούμε, το ξεπούλημα μιας σειράς αγώνων που επικαλούνταν τα προηγούμενα χρόνια και η διοίκηση του Μαζί, τού ΣΥΡΙΖΑ και μια σειρά από άλλους –σας το λέω αυτό, γιατί αναφέρθηκαν πολλές φορές σε αγώνες και η διοίκηση προσπάθησε να περάσει ότι αυτός είναι αγώνας των κινημάτων. Αγώνας των κινημάτων, κύριε Πολύζο, δεν είναι να δίνεις ευχαριστίες στον καταπατητή τής περιοχής με χαρτιά και έγγραφα, σε κάποιον που στο παρελθόν έχει βγάλει τρισεκατομμύρια από την ευρύτερη περιοχή, που έχει το όνομά της. Και μόνο που έχει το όνομα, φτάνει για μας. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι το κτήμα Ζωγράφου να δίνεται. Αλλά με τι κόστος είναι το θέμα. Το κόστος είναι δεκαεννιά εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (19400000 €), είναι η παρακράτηση από πλευράς κράτους μέχρι την αποπληρωμή τού δανείου από τους ΚΑΠ. Γι’ αυτά ούτε λόγος από τη διοίκηση. Το οποίο θα βαρύνει το ζωγραφιώτικο λαό. Δεν θα τα πληρώσει κάποιος ξένος. Οι Ζωγραφιώτες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των δημοτικών τελών τους, δε γίνεται αλλιώς. Ούτε θα έρθει κάποια επιχορήγηση από το κράτος. Δεκαεννιά εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (19400000 €), τα οποία με το δοσολόγιο θα φτάσουν σε πολύ μεγάλο αριθμό. Κάποια στιγμή θα παρακρατείται ένα μεγάλο ποσό από το δήμο από τους ήδη περικομμένους ΚΑΠ. Αυτό δεν το είπε κανένας τους εκεί πέρα μέσα. Όλοι θα βγουν αναμνηστική φωτογραφία και θα βάλουν πλακέτα σε μία κυρία, που έχει αυτή τη στιγμή εξ ολοκλήρου τη συγκεκριμένη περιουσία. Επί της ουσίας, βλέπουμε πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά να λέει ψέματα και, δεύτερον και κυριότερο, να ξεπλένει. Κάποτε είχαμε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι με την κίνησή σας αυτή βάζετε και τη διοίκηση Καζάκου στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ξεπλένεται. Το έκανε με πολύ εύσχημο τρόπο η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και αν προσέξατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αρκεί που πήραμε τη βίλλα Ζωγράφου. Εμείς είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα το ξαναλέμε συνέχεια πως η επιβάρυνση για την αγορά του συγκεκριμένου έπρεπε να γίνει με απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δημότες του Ζωγράφου. Το λέγαμε πάντα, το λέμε και τώρα. Αυτή τη στιγμή, ο λαός του Ζωγράφου θα επιβαρυνθεί με ένα τεράστιο κόστος και θα πρέπει αυτό να γίνει σαφές.

http://zo2.gr/exei-logo/3430-kai-dioikisi-na-ginoume-antipolitefsi-sto-kratos-tha-eimaste.html