ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος) πραγματοποίησε τη Δευτέρα 15 Μάη, στα γραφεία του συλλόγου, εκδήλωση με θέμα «Η κοινωνική βάση της γυναικείας κατάθλιψης», με ομιλήτρια τη ψυχολόγο Βούλα Πολίτη μέλος της Ο.Γ.Ε.
Η συζήτηση, ύστερα από την κλινική περιγραφή της έννοιας κατάθλιψη, επικεντρώθηκε στο κατά πόσο η αύξηση των ποσοστών της, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που ζούμε, στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια στα πλαίσια της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Εκφράστηκε η ανησυχία οτί τα μνημόνια, η αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας, η μη προστασία της μητρότητας, των Α.Μ.Ε.Α., των ηλικιωμένων, κ.α., θα οδηγήσουν σε παραπάνω αύξησή της τα επόμενα χρόνια σε γυναίκες, εφήβους, ηλικιωμένους.
Επίσης έγινε λόγος για τα μέτρα που παίρνει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ψυχικής αυτής ασθένειας βασίζοντας την οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην αυτοφροντίδα.
Τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί για το αυξημένο κόστος της θεραπείας, για την εμφάνιση της κατάθλιψης στους εφήβους και στους μετανάστες καθώς και για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) στα σχολεία.
Στο τέλος αναδείχθηκε η ανάγκη της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και της αιτίας που τα δημιουργεί, δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Η εκδήλωση έκλεισε καλώντας με το Π.Α.Μ.Ε. στην απεργιακή κινητοποίηση τη Τετάρτη 17 Μάη & στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 18 Μάη στις 19:00 στην Ομόνοια.