ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη

laikh-epitroph-hlioypolhs-11-11-2

Σε μαζική κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη, στις 12 μ., καλούν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και άλλοι φορείς από συνοικίες της Ανατολικής Αθήνας που συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Η κινητοποίηση είναι μία από τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των μαζικών φορέων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της Υγείας, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 φορείς. Η Συντονιστική Επιτροπή ήδη διακινεί το πλαίσιο πάλης και καλεί φορείς της περιοχής που δεν έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις να συνεδριάσουν με αυτό το θέμα.

Στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής καλούν: Τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου και Ηλιούπολης – Δάφνης – Υμηττού, τα Σωματεία ΟΤΑ Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης – Δάφνης – Υμηττού, οι Ενώσεις Επαγγελματιών Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Επιτροπές Ανέργων Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού, ο Σύλλογος Οικότροφων Νέων Φοιτητικών Εστιών Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη ΟΓΕ) Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιούπολης «Άγγελος Σικελιανός», η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής, το Παράρτημα Βύρωνα – Καισαριανής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κινητοποίησης και προγραμματισμού επιπλέον δράσης, λαϊκή συνέλευση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοέμβρη η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης με τη συμμετοχή Σωματείων, Σωματειακών Επιτροπών και Φορέων της πόλης. Εκτός από τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Υγείας, αποφασίστηκε κινητοποίηση στο ΠΕΔΥ Ηλιούπολης τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη,διεκδικώντας την άμεση στελέχωσή του.

Στην εισήγηση της συνέλευσης αναπτύχθηκαν από την εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανέργων Ηλιούπολης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τους χρόνιους ασθενείς, τους ανάπηρους, σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους ανέργους και συνταξιούχους. Όπως είπε, «κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση, πρώτα από όλα, στους χώρους δουλειάς, όπου κατά μέσο όρο κάθε 2 ώρες συμβαίνουν 3 «εργατικά ατυχήματα» και κάθε 3 μέρες πεθαίνει ένας εργαζόμενος από «εργατικό ατύχημα», ενώ χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των επαγγελματικών ασθενειών…».

Σε τοποθετήσεις που ακολούθησαν από εργαζόμενους στην Υγεία αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υλικά, φάρμακα, μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Στη συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, που εκτός από την ουσιαστική απουσία δημόσιου συστήματος Υγείας κατέδειξαν και την προσπάθεια του κράτους να απαλλάξει την εργοδοσία από το κόστος και να στείλει τους ασθενείς στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

Το πλαίσιο πάλης των φορέων περιλαμβάνει διεκδικήσεις για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι μονάδες ΠΕΔΥ και οι κλινικές που έκλεισαν και να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή στην Υγεία και Πρόνοια. Να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.