ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ & ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των μαζικών Φορέων των Ανατολικών Συνοικιών (Ζωγράφου-Καισαριανής-Βύρωνα-Δάφνης-Υμηττού-Ηλιούπολης) και των Μονάδων Υγείας της περιοχής μας στο Δημαρχείο της Καισαριανής για τα σοβαρά προβλήματα της υγείας.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, συμμετείχαν πάνω από 49 Φορείς, Υπήρχε πλούσιος προβληματισμός και αποφασίστηκε πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, το οποίο θα εμπλουτιστεί με την αυτοτελή δράση των Φορέων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όσους Φορείς δεν έχουν αποφάσεις συμμετοχής να συνεδριάσουν και αν το αποφασίσουν να δηλώσουν συμμετοχή.

Ορίστηκε 5μελής Επιτροπή για τον παραπέρα συντονισμό.

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, όπως και όλης της χώρας, συνεχίζουν να βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι και να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου είχαν σαν αποτέλεσμα παιδιά να υποσιτίζονται, οικογένειες να κινδυνεύουν από δηλητηρίαση επειδή προσπαθούσαν να ζεσταθούν με μαγκάλια, λαϊκά νοικοκυριά να τους κόβουν το ρεύμα και το νερό.

Για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι, εκτός από το τσάκισμα των μισθών και συντάξεων, μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατρέπουν σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών, τις ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Την εφαρμογή των «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης για την Υγεία οικοδομείται πάνω σε ένα χοντρό ψέμα. Ότι αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει το 3° Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2017- 2018, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Τέρμα πια στις αυταπάτες, στη λογική της αναμονής και των ψεύτικων υποσχέσεων.

Δεν αρκεί να αγανακτούμε, όταν αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.

Δεν θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οργανώνουμε τώρα την πάλη μας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματα μας. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της Ε.Ε. που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

 • Λήψη όλων των μέτρων για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών. Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

 • Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 • Να μην αποχαρακτηριστούν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες.

 • Μόνιμη, Πλήρης, Σταθερή εργασία. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ με 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και ελαστικών μορφών εργασίας

 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Καταβολή του ασφάλιστρου των ΒΑΕ από τους εργοδότες και το κράτος, απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές. Κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, με αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

 • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διεκδικούμε για την υγειονομική περίθαλψη

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επίκουρων, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων.

 • Να συνεχίσουν να εργάζονται όσοι επίκουροι γιατροί λήγουν οι συμβάσεις τους.

 • Να λειτουργήσουν, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, οι δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, μονάδες ΠΕΔΥ, κλινικές)

 • Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 • Αποκατάσταση των απωλειών των υγειονομικών σε μισθούς και δικαιώματα, ως αφετηρία για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

 • Ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε είδους πληρωμής. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών με 45%. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της υγείας και πρόνοιας.

 • Οι ιδιωτικές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υγείας

 • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων. Δωρεάν διάθεση των φαρμάκων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.

 • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους πρόσφυγες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Φορείς που έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής

Παραρτήματα Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου και Ηλιούπολης – Δάφνης  – Υμηττού

Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου – Ηλιούπολης – Δάφνης  – Υμηττού

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου –                                               Ηλιούπολης – Δάφνης  – Υμηττού

Επιτροπές Ανέργων Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου – Ηλιούπολης – Δάφνης  – Υμηττού

Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιούπολης « Άγγελος Σικελιανός»

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής

Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ  Βύρωνα – Καισαριανής – Ζωγράφου

Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα

Σύλλογος Οικότροφων Νέων Φοιτητικών Εστιών Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Σωματεία ΟΤΑ Βύρωνα – Καισαριανής- Ηλιούπολης

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Παράρτημα Βύρωνα-Καισαριανής

 

 

 

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

Νοέμβρης 2016