Συντονίζουν τη δράση τους στο μέτωπο της Υγείας 
Περισσότερα από 40 σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων και άλλοι φορείς από τις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη σωματείων πήραν μέρος στη χθεσινή μαζική σύσκεψη στην Καισαριανή με θέμα την οργάνωση της πάλης στο μέτωπο της Υγείας.
Ανάμεσα στους φορείς που πήραν μέρος ήταν οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής και Ηλιούπολης, των Νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», «Συγγρός» καθώς και συνδικαλιστές από το «Λαϊκό» και το «Αρεταίειο». Το «παρών» επίσης έδωσαν Επιτροπές Ανέργων, Σύλλογοι Φοιτητών, Συνταξιούχων, Γυναικών, Ενώσεις ΕΒΕ, φορείς γονέων από την περιοχή.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων διαπίστωσε τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας – Πρόνοιας και κατέληξε σε διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και οι νέοι της περιοχής για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για τους υγειονομικούς.
Στην εισήγηση, εκ μέρους του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο πρόεδρός του Γιάννης Αναγνώστουαναφέρθηκε στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Υγεία, που συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων υποβαθμίζει όλο και πιο πολύ τις δημόσιες μονάδες και τις δωρεάν παροχές για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Όπως είπε, «αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα…».
Τα παραδείγματα που μεταφέρθηκαν στη σύσκεψη από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ήταν πολλά και αποτύπωσαν την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Ανάμεσα σε όσα είπε ο Γ. Αναγνώστου είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιορισμός της «σπατάλης» και το «νοικοκύρεμα» έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις σε όλα τα ΠΕΔΥ της περιοχής: Τα απογευματινά ιατρεία, που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των παιδιών, δεν λειτουργούν για αρκετές ειδικότητες και για ορισμένες 1-2 φορές τη βδομάδα. Για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα ο παιδίατρος είναι μόνο 1 φορά απόγευμα, ενώ στου Ζωγράφου καθόλου. Τα κενά σε γιατρούς έχουν αποτέλεσμα τα ραντεβού να καθυστερούν πάνω από μήνα.
Τη χθεσινή πρωτοβουλία των σωματείων χαιρέτισε επίσης ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος,μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους την απόφαση της δημοτικής αρχής να στηρίξει τον αγώνα τους με όσα μέσα διαθέτει.
Ο Γ. Αναγνώστου από τη σύσκεψη απεύθυνε κάλεσμα αγώνα για να είναι οι υπηρεσίες Υγείας κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Όπως είπε, «αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να στρέφεται μόνο ενάντια σε κάθε κυβερνητικό σχέδιο, πρέπει να διεκδικεί την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, της τεράστιας προόδου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας. Για να είναι όμως αποτελεσματικός, χρειάζεται να στραφούμε ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν…».
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή και ως πρώτα βήματα δράσης αποφασίστηκαν ανάμεσα σε άλλα να συνεδριάσουν διοικητικά συμβούλια και να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και πλατιές συσκέψεις όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο πάλης.
Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις όπως παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της περιοχής. Παράλληλα σε κάθε συνοικία θα οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων γύρω από τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στις υγειονομικές μονάδες.
Το πλαίσιο πάλης, στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη, περιλαμβάνει μια σειρά διεκδικήσεων για μέτρα άμεσης προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ειδικά για την υγειονομική περίθαλψη οι φορείς διεκδικούν:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων.
• Να λειτουργήσουν, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, οι δημόσιες μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, μονάδες ΠΕΔΥ, κλινικές) που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν.
• Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Αποκατάσταση των απωλειών των υγειονομικών σε μισθούς και δικαιώματα ως αφετηρία για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
• Ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε είδους πληρωμής. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών με 45%. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας.
• Οι ιδιωτικές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
• Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων. Δωρεάν διάθεση των φαρμάκων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.
• Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους πρόσφυγες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
ΠΗΓΗ: 902.gr