Σε πλατεία «Παναγιώτη Μακρή» μετονομάστηκε η κεντρική πλατεία προς τιμή του κομμουνιστή δημάρχου
Στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής, που πλέον φέρει το όνομά του, τιμήθηκε σήμερα το απόγευμα ο ήρωας κομμουνιστής Παναγιώτης Μακρής, ο ιστορικός δήμαρχος της πόλης που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού της αφού για σχεδόν 26 χρόνια αναδείχθηκε δήμαρχός της.
Η εκδήλωση απέδειξε ότι ο λαός ξέρει να τιμά με τον δικό του τρόπο τους ηγέτες του, αφού οι Καισαριανιώτες, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία για να τον τιμήσουν. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και συγγενείς του Π.Μακρή από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μπισχίνι Ολυμπίας.
Το «παρόν» στην εκδήλωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Επίσης, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ παραβρέθηκε ο Νίκος Λάππας. Επίσης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Ζαγγανάς, εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αντιπρόεδρός της Λάζαρος Κυρίτσης, από το Σπίτι του Αγωνιστή ο πρόεδρος Κώστας Μαραγκουδάκης καθώς και εκπρόσωποι από πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθήνας Σπύρος Τζόκας και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Προθήκες με αρχειακό υλικό, ανάγνωση γραμμάτων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόριζαν τέσσερις προθήκες με αρχειακό υλικό από τη ζωή του Παναγιώτη Μακρή. Προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα από μία ζωή γεμάτη αγώνα και θυσίες.
Εκτός από τα πολλά χρόνια που ήταν δήμαρχος, μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, άλλα τόσα, σχεδόν είκοσι, τα πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες. Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν η αυτεπάγγελτη αποστρατεία του από το στρατιωτικό σώμα το 1945 μαζί με άλλα μέλη ως «μη χρήσιμα για την αεροπορία». Επίσης η απόλυσή του από το δημαρχιακό αξίωμα από τη χούντα το 1967 και η απόφαση για την εκτόπισή του στη Λέρο το 1968 λόγω της «εμμονής του μετά φανατισμού εις τας κομμουνιστικάς πεποιθήσεις». Μεταπολιτευτικά η δράση του καταγράφεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από όπου ξεχωρίζουν οι αγώνες του για να αποδοθεί το σκοπευτήριο στο λαό και για να απομακρυνθεί σκοπευτική εταιρεία.
Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο και οι Καισαριανιώτες συγκινημένοι άκουσαν ξανά τη φωνή του σε μαγνητοσκοπημένες ομιλίες και συνεντεύξεις: «Πάντα όρθιοι, επίμονοι, να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία, μέχρι και το θάνατο», ήταν τα λόγια του σε συγκέντρωση του ΚΚΕ πριν από μερικά χρόνια.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το διάβασμα από τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό μαρτυρίας του Π.Μακρή για την εξορία του στη Μακρόνησο και την αλύγιστη στάση του στα τέλη του 1948, όπου μεταφέρθηκε από την Ικαρία. Εκεί έμαθε από γράμμα του πατέρα του ότι ο αδελφός του, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ δολοφονήθηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο. (Δείτε εδώ βίντεο).
Διαβάστηκαν επίσης το γράμμα του πρώτου κομμουνιστή δημάρχου Καισαριανής Λεωνίδα Μανωλίδη, με το οποίο το 1964 κάλεσε το λαό της πόλης να στηρίξει τον Π.Μακρή, ένα απόσπασμα από την προεκλογική του ομιλία το 1975 και ένα ποίημα του Καισαριανιώτη στιχουργού Βαγγέλη Ατραϊδη, αφιερωμένο στο πρόσωπό του. (Δείτε εδώ βίντεο).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», τα μέλη του οποίου δήλωσαν ότι αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή να παίζουν μουσική για τον αλύγιστο Π.Μακρή, ενώ όχι τυχαία ξεκίνησαν με τον «Οδηγητή» του Κ.Βάρναλη. (Δείτε εδώ βίντεο).
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση, πριν προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας, έκανε ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος.
Η ομιλία του Ηλία Σταμέλου
«Καισαριανιώτες Καισαριανιώτισσες
Σήμερα 15 μήνες μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Μακρή εκπληρώνουμε μια υποχρέωση, να ονομάσουμε την κεντρική πλατεία της πόλης μας σε «πλατεία δημάρχου Παναγιώτη Μακρή».
Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε καλύτερο μέρος από το κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, που η σύγχρονη ιστορία της είναι ταυτισμένη μαζί του.
Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής σε ανθρώπους οι οποίοι με την δράση τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.
Ταυτόχρονα αποτελούν πηγή έμπνευσης για μας στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Ο Παναγιώτης Μακρής υπήρξε εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης που αγάπησε και αγαπήθηκε από αυτήν συνολικά για σχεδόν 26 χρόνια.
Εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά στις εκλογές του 1964 υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και διαδεχόμενος τον αείμνηστο δήμαρχο Λεωνίδα Μανωλίδη.
Όπως και την ίδια την Καισαριανή, έτσι και το Δήμαρχό της, το σύστημα δεν μπόρεσε ποτέ να τους τιθασεύσει. Ο Παναγιώτης ορκίζεται στις 14 Αυγούστου του 1964. Πριν κλείσει καν μήνα στο πόστο του, το αστικό κράτος του επιβάλει 20ήμερη αργία για την απείθαρχή του στάση. Μέσα στο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην περίοδο των «Ιουλιανών» το 1965, του επιβάλλεται νέα 3μηνη αργία.
Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, συλλαμβάνεται από τη Χούντα και κλείνεται στον Ιππόδρομο. Από εκεί γίνεται η μεταγωγή του στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Το 1973 διαφεύγει παράνομα στο εξωτερικό.
Στις δημοτικές εκλογές του 1975, του 1978, του 1982, του 1986 εκλέγεται και επανεκλέγεται συνεχώς δήμαρχος, πανηγυρικά – με συντριπτικά ποσοστά.
Η δική του πορεία αντάμωσε με την πορεία της ανταρτομάνας Καισαριανής, συναντήθηκε με την ιστορία της και έγινε ένα μαζί της. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με την ίδια την πόλη.
Ο Παναγιώτης Μακρής, δεν έλειψε στιγμή από την πρώτη γραμμή του αγώνα. Από τα νεανικά του χρόνια εντάχτηκε στην ΟΚΝΕ. Έδωσε μάχη με το φασισμό και τον κατακτητή στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή και έμεινε αδούλωτος, ανυποχώρητος, περήφανος στα κολαστήρια της εξορίας, στην Ικαρία, τη Μακρόνησο, τον Άη Στράτη.
Ο Παναγιώτης Μακρής, ως δήμαρχος από το 1964, μπήκε επικεφαλής σε μαζικούς αγώνες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης (για την αποκατάσταση των προσφύγων, την κατάργηση των χρεών, την κατάργηση της παράγκας, την ανάπλαση των πλινθόκτιστων). Αλλά και για τα μικρά, τα καθημερινά.
Επί δημαρχίας του ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής, κλείστηκε το ρέμα, έγιναν οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, εξασφαλίστηκαν χώροι για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Χτίστηκαν τα σχολεία. Μπήκαν οι βάσεις για σύγχρονες δομές πρόνοιας.
Αναπτύχθηκαν πρωτοποριακές πολιτιστικές δραστηριότητες και χτίστηκε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Για την προστασία του φυσικού πλούτου του Υμηττού, ιδρύθηκε η Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου.
Κορυφαίες στιγμές αποτελούν οι αγώνες για να αποδοθεί στο λαό ο ιερός χώρος του Σκοπευτηρίου, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, για να κατοχυρωθούν και να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες οι ελεύθεροι χώροι της συνοικίας. Το 1983 το δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον αείμνηστο Παναγιώτη Μακρή αποφάσισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο ο χώρος του Σκοπευτηρίου να μετατραπεί σε χώρο όπου ελεύθερα θα τιμώνται οι αγωνιστές, θα φτιαχτούν σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών της πόλης, θα μπορούν οι Καισαριανώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να χαίρονται τον χώρο του Σκοπευτηρίου.
Αυτή η ενέργεια αντιμετωπίστηκε με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με ΜΑΤ, δικαστήρια. Το αποτέλεσμα της λαϊκής πάλης ήταν για πρώτη φορά να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για χαρακτηρισμό του χώρου σαν χώρος Ιστορικός.
Είναι επίκαιρο να θυμόμαστε ότι ο χώρος του Σκοπευτηρίου καταχτήθηκε από τον λαό της Καισαριανής με τους αγώνες του, γιατί σήμερα επιχειρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η καπηλεία των αγώνων με αφορμή τον νόμο για την παραχώρηση στον δήμο.
Τα συμπεράσματα από τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν είναι ιδιαίτερα επίκαιρα και διδακτικά για σήμερα. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τσακίζει δικαιώματα του λαού, μειώνει συντάξεις, φοροληστεύει με τους νόμους που ψηφίζει το λαό, τσακίζει εργασιακά δικαιώματα.
Η ίδια πολιτική μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους σπρώχνοντας σε κατεύθυνση ανταποδοτικότητας, δηλαδή να βάλουν οι δήμοι βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του λαού.
Η πολιτική αυτή έχει ωφελούμενους τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική συρρικνώνει τους κεντρικούς αυτοτελής φόρους, αυξάνει την τοπική φορολογία, την ανταποδοτικότητα στους δήμους.
Η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο Παναγιώτης Μακρής ως δήμαρχος, υπερασπίζοντας στις σημερινές συνθήκες τα λαϊκά συμφέροντα.
Παρά την οικονομική ασφυξία που επιβάλει η κεντρική κυβέρνηση, κληρονομήσαμε ένα δήμο:
- Χρεωμένο με πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, προμηθευτές. Συνολικά τα έξοδα ήταν το 110% των πάγιων εσόδων.
- Με προσωπικό που δεν επαρκεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του δήμου.
- Με μηχανολογικό εξοπλισμό σε κακή κατάσταση (Απορριματοφόρα, σκούπα, πλυντήριο κάδων, λεωφορειάκια).
Παρά αυτήν την την άσχημη οικονομική κατάσταση, με σταθερό μέτωπο διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, πέρα από το αναγκαίο νοικοκύρεμα στην ίδια τη λειτουργία του δήμου, έγιναν και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων της πόλης
- Στηρίζουμε την πρόσβαση στην προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά της πόλης μας μέσα από τους παιδικούς σταθμούς απαλλάσσοντας από τα τροφεία αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα.
- Πήραμε μέτρα ανακούφισης και στήριξης αυτών που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια.
- Δώσαμε την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το κινηματογράφο καθιερώνοντας δωρεάν 4 προβολές την εβδομάδα στην Αιολία
- Δίνουμε την δυνατότητα πρόσβασης στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό σε όλα τα παιδιά της πόλης στο μεγαλύτερο μέρος τους δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο. Σήμερα στην αρχή του προγράμματος εκατοντάδες παιδιά της πόλης μας έχουν γραφτεί σε αυτά τα προγράμματα.
- Παλέψαμε για να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα που έχει ανάγκη η πόλη και που για πολλά χρόνια έμεναν στα χαρτιά.
Ορισμένα από αυτά είναι:
1. Μετά την λήξη της δικαστικής διαμάχης άρχισε η κατασκευή του βιοκλιματικού παιδικού σταθμού και σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει.
2. Έγιναν παρεμβάσεις στα άλση του Σκοπευτηρίου και 2ας Μαΐου.
3. Έγινε ασφαλτόστρωση σε δρόμους της Καισαριανής και διεκδικούμε από την περιφέρεια να ολοκληρωθεί όλο το πρόγραμμα.
4. Έχουν δημοπρατηθεί και θα αρχίσουν τα έργα για 2 παιδικές χαρές (2ας Μαϊου και Σκοπευτήριο)
5. Έχουν δημοπρατηθεί το έργο για το 2ο Δημοτικό σχολειό
6. Μετά από 1,5 χρόνο προσπάθειας εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΚΤΥΠ (Πρώην ΟΣΚ) κονδύλιο 750.000 ευρώ για σοβαρές επισκευές των σχολείων της πόλης
7. Έχει εγκριθεί και είναι στην φάση της δημοπράτησης η ολοκλήρωση της αποχέτευσης της πόλης κόστους 2,5 εκατ. ευρώ
Συνεχίζουμε και με άλλα ζητήματα που έχουν ανάγκη η καθημερινή λειτουργία της πόλης. Θεωρούμε ότι η Καισαριανή και οι κάτοικοι της έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή, καλύτερες υποδομές. Κάνεις δεν μας χαρίζει τίποτα. Συνεχίζουμε έμπρακτα στο δρόμο της διεκδίκησης.
Καισαριανιώτες -τισσες,
Τα διδάγματα από τη ζωή και την δράση του Παναγιώτη Μακρή είναι πολλά και επίκαιρα γιατί και η σημερινή εποχή και η πολιτική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζει, έχει τον ίδιο αντιλαϊκό χαραχτήρα, καλεί σε συμβιβασμό στο όνομα του ρεαλισμού, βαφτίζει το κρέας ψάρι, όταν τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί τα παρουσιάζει σαν αγώνα για τα δικαιώματα του λαού.
Μάλιστα δεν διστάζει, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες με αφορμή το νόμο που δίνει τυπικά το σκοπευτήριο στο δήμο, γιατί ουσιαστικά το έχουμε σταδιακά κατακτήσει από το 1983, να βεβηλώσει τον αγώνα ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες, λέγοντας ότι τιμάει και συνεχίζει τον δικό τους αγώνα.
Η δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Μακρή, στάθηκε όχι μόνο στα στενά όρια του δήμου αλλά πήρε θέση για τη γενικότερη πολιτική που καθορίζει και τα επιμέρους. Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε και εμείς σήμερα. Παίρνουμε θέση για όλα αυτά που βασανίζουν το λαϊκά στρώματα της πόλης μας και τις πολιτικές που τα γενούν όπως τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά νομοσχέδια για την μείωση των συντάξεων, την φοροληστεία, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Έδωσε μάχη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης μας και συνολικά του ελληνικού λαού. Στα βήματα του εγκαινιάσαμε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που μέρα με την μέρα γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες σχολεία από όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα αποκαλύπτοντας το ρόλο του ιμπεριαλισμού και των επεμβάσεων για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων ενέργειας, που για αυτά οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν την μικρασιατική καταστροφή και σήμερα σφαγιάζουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Οι κάτοικοι της Καισαριανής θυμούνται τον Παναγιώτη Μακρή για την αμέριστη στήριξη στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των φτωχών ανθρώπων.
Πάντα κοντά στους εργαζόμενους του Δήμου, στις χαρές και τις λύπες τους.
Ο Παναγιώτης Μακρής συναντήθηκε με την ιστορία της Καισαριανής και έγινε ένα μαζί της. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με την ίδια την πόλη.
Αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα λαϊκό ήρωα.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την αγωνιστική πορεία του Παναγιώτη Μακρή, το μεγαλείο της ψυχής του, το δέσιμο του με τους λαϊκούς ανθρώπους του μόχθου και την αστείρευτη έγνοια του για τα προβλήματά τους.
Ο Παναγιώτης Μακρής βρέθηκε από νωρίς στη ζωή του, ανάμεσα στους τόσους επώνυμους και πάρα-πάρα πολλούς χιλιάδες ανώνυμους συντρόφους, που με τεράστιες προσωπικές θυσίες κράτησαν τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ ψηλά.
Από την απόφασή του αυτή δεν έκανε πίσω ποτέ κι αυτό κάνει τη προφορά του ακόμα πιο πολύτιμη, παρακαταθήκη του σήμερα και του αύριο του λαϊκού κινήματος.
Σύντροφε Παναγιώτη, εμείς οι νεότεροι που σε γνωρίσαμε από κοντά, διδαχτήκαμε από τη σεμνότητα και την απλότητα σου. Μάθαμε να αγαπάμε βαθύτερα τους ανθρώπους του μόχθου, δυνάμωσε η πίστη μας στο δίκιο της τάξης μας αλλά και στην τελική νίκη.
Σύντροφε Παναγιώτη σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που εσύ χάραξες, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και σαν δημοτική αρχή αυτό που εσύ μας δίδαξες: να στηρίζουμε την πάλη του λαού και να στηριζόμαστε στον λαό στον αγώνα που κάνουμε για τις καθημερινές του ανάγκες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».
ΠΗΓΗ: 902.gr