«Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε»
Πλήθος κόσμου, αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν σήμερα την 75η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και ο Δήμος Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο, στο χώρο που εκτελέστηκαν 750 αγωνιστές – κομμουνιστές, στην πόλη, που αναδείχτηκε σε κάστρο της πάλης ενάντια στους κατακτητές.
Η εκδήλωση έγινε μπροστά από το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που λειτούργησε ο Δήμος Καισαριανής για να μάθουν και να εμπνευστούν οι νέες γενιές από τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην ηρωική Καισαριανή για να τιμήσουμε την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές για το λαό μας, για τη νεολαία μας.
Προκύπτουν σημαντικά διδάγματα και συμπεράσματα από την ηρωική αυτή πάλη, απ’ το άνδρωμα του ηρωικού αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που έληξε με νίκη, διώχνοντας τους φασίστες κατακτητές, Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους από τη χώρα μας.
Και βεβαίως προκύπτουν σοβαρά συμπεράσματα και διδάγματα που πρέπει να τα μελετάμε και σήμερα και οι γενιές που έρχονται για την ήττα που ακολούθησε, με τις απαράδεκτες συμφωνίες, λόγω έλλειψης σωστής στρατηγικής, που οδήγησε βέβαια σε ήττα αυτό το μεγάλο κίνημα.
Όμως και τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του αγώνα πρέπει να αποτελέσουν βασική μελέτη, βασικό κριτήριο από δω και πέρα. Η νεολαία πρέπει να ‘ρχεται στην Καισαριανή, να περιδιαβαίνει σ’ όλους τους ηρωικούς τόπους όπου μαρτύρησαν οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Αντίστασης, του ΔΣΕ στη συνέχεια, να διδάσκεται, να θυμάται και να προχωράει μπροστά» (δείτε εδώ video).
Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από όλη την Αττική, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Σπ. Τζώκας κ.ά.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια, ποιήματα και μαρτυρίες του αγώνα (δείτε εδώ), ενώ το μουσείο ήταν ανοικτό ως το τέλος της εκδήλωσης για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.
Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στο χώρο του θυσιαστηρίου της Καισαριανής κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τζιτζιλώνης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΕΑΜ, «της Νέας Φιλικής Εταιρείας που με εμπνευστή, οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ συσπείρωσε στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στον αγώνα κατά της χιτλεροφασιστικής κατοχής, για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία».
Ο ίδιος σημείωσε: «Η ΕΑΜική Αντίσταση, ο μεγάλος Δεκέμβρης του 1944 και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, δεν είναι μόνο ιστορική μνήμη, αλλά πριν από όλα ιστορική πείρα. Ανεξάντλητη ιστορική πείρα από όπου το ταξικό λαϊκό κίνημα άντλησε, αντλεί και θα αντλεί πολύτιμα διδάγματα για τους σημερινούς αγώνες του κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και για τους αυριανούς αγώνες».
Ο Χρ. Τσιντζιλώνης απηύθυνε το κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία «ιδιαίτερα σήμερα που υφίσταται την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε το κεφάλαιο ενάντιά τους να αντισταθούν στην ηττοπάθεια και στο συμβιβασμό και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν το ένδοξο ΕΑΜ και ο ηρωικός ΔΣΕ, να σηκώσουν το ανάστημά τους και να ενταχθούν στον αγώνα στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, δυναμώνοντας τη Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στο μαύρο μέτωπο των ξένων (ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΔΝΤ), αλλά και των ντόπιων δυνάμεων της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων καθώς και κάθε είδους «αριστερά οπορτουνιστικά και δεξιά» αναχώματα και εφεδρείες τους. Μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα μεγάλα οράματα και τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΔΣΕ για λευτεριά, ανεξαρτησία, παγκόσμια ειρήνη, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, για τα οποία έδωσαν αγόγγυστα τη ζωή τους και τα φλογερά νιάτα τους, χιλιάδες αγωνιστές».
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος είπε:
«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής της ανταρτομάνας Καισαριανής χαιρετίζουμε την ηρωική γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές που δεν λύγισαν στα δύσκολα χρόνια του ναζισμού και του φασισμού, που έδωσαν μάχη στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά όπως και μετέπειτα στα χρόνια της ένοπλης ταξικής πάλης ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσαν συντονισμένα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Χαιρετίζουμε και τιμούμε ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στην ζωή και είναι μαζί μας, σε αυτή την εκδήλωση ιστορικής μνήμης, υπόσχεσης νέων αγώνων.
Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ είναι η τιμή και περηφάνια του λαού μας. Αποτελούν από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού – εργατικού κινήματος της χώρας μας.
Τιμάμε τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, εδώ στην πόλη σύμβολο αυτού του αγώνα.
Τιμάμε τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ στο χώρο που για την πάλη και τις ιδέες τους εκτελέστηκαν 750 αγωνιστές, κομμουνιστές με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944.
Τιμάμε όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του λαού μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και κράτησαν αναμμένη την φλόγα του αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για την νέες γενιές.
Παράλληλα, μελετάμε την Ιστορία μας γιατί τα συμπεράσματα αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για το σήμερα.
Το εύρος των λαϊκών δυνάμεων που συσπείρωσε το ΕΑΜ, το δείχνουν οι αριθμοί: Τις μέρες της απελευθέρωσης η οργανωμένη δύναμη του ΕΑΜ ήταν 1.500.000, ενώ στις εκλογές για την ανάδειξη της Κυβέρνησης του Βουνού, παρότι δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ψήφισαν περισσότερα από 1.800.000 άτομα άνω των 18 χρόνων (για πρώτη φορά και οι γυναίκες), μέσα σε συνθήκες Κατοχής. Το ΕΑΜ συσπείρωσε χιλιάδες και χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που πάλευαν κατά της Κατοχής, αλλά και προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες για το λαό μετά την Κατοχή. Δεν έδιναν τη ζωή τους για να επανέλθει ο τόπος σε χρόνια σαν της 4ης Αυγούστου και της δικτατορίας του Μεταξά, ούτε και στα χρόνια πριν απ’ αυτή, που ο λαός γνώρισε απίστευτες στερήσεις, περιπέτειες, εξαθλίωση.
Το ΕΑΜ απόκτησε τεράστια μαζικότητα, γιατί υπήρξε λαϊκό δημιούργημα. Στάθηκε δίπλα στο λαό στις πιο δύσκολες συνθήκες. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο έσωσε το λαό από την πείνα. Χάρη στο ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί. Δε στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΕΑΜ δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές (Αυτοδιοίκηση, Λαϊκή Δικαιοσύνη), το οποίο αποτέλεσε ένα ακόμα έπος του. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση. Στις 10 Μάρτη 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών.
Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται από διάφορες πηγές πως οι Έλληνες πολέμησαν όλοι μαζί με ομοψυχία και εθνική ενότητα.
Ποια ήταν η επιδίωξη της αστικής τάξης εκείνη την περίοδο; Ήταν η ίδια της προπολεμικής – προδικτατορικής περιόδου. Η στάση τους μετά την απελευθέρωση με τις διώξεις, δολοφονίες και βασανισμούς των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο του λόγου το αληθές. Όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις -ντόπιες και ξένες- πολέμησαν ανοιχτά το ΕΑΜ ή το υπονόμευσαν εντέχνως.
Έχουμε χρέος να στεκόμαστε σε κάθε φάση στο ύψος της ευθύνης μας, στο ύψος της δοξασμένης Ιστορίας αυτού του λαού που ιδιαίτερα στην ανταρτομάνα Καισαριανή έδωσε πολλά παλικάρια σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς του αγώνα, έτσι τιμάμε την Ιστορία μας.
Σήμερα η μελέτη της Ιστορίας είναι ιδιαίτερα αναγκαία γιατί γίνεται μια τεράστια και συστηματική προσπάθεια είτε να σβηστεί από τη μνήμη των λαών είτε να παραχαραχτεί και να προσαρμοστούν τα συμπεράσματα στα μέτρα των σημερινών απαιτήσεων και αναγκών της αστικής τάξης της χώρας μας. Ιδιαίτερος στόχος αποτελεί η νεολαία που τη χωρίζει απόσταση από τα γεγονότα και είναι πιο ευάλωτη σε αυτή την επίθεση. Η Ιστορία είναι έργο κυρίως των μαζών και του κινήματός τους. Γι’ αυτό η γνώση και η μελέτη της, είναι αναγκαίος όρος για να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του.
Φίλοι και φίλες,
Η Καισαριανή έχει κι αυτή τη δική της ιδιαίτερη συμβολή σε αυτόν τον αγώνα. Ο λαός της Καισαριανής πήρε σχεδόν στο σύνολό του μέρος στη Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Εδώ οργάνωσε -όχι τυχαία- ο κατοπινός πρώτος καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης, την πρώτη σύσκεψη για την έναρξη του ένοπλου αγώνα.
Στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία 265 λαϊκοί αγωνιστές των Ανατολικών Συνοικιών έδωσαν τη ζωή τους. Τους τελευταίους μήνες της κατοχής το 70% των ΕΠΟΝιτών παίρνουν το ντουφέκι και περνάν στο ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ. 49 μάχες δίνονται στις Ανατολικές Συνοικίες, καθώς ο ένοπλος αγώνας σε Αθήνα και Πειραιά κλιμακώνεται στα τέλη του 1943-44, ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
Στις 18 Απρίλη 1944, ο ΕΛΑΣ ανατινάζει την κεντρική σκάλα του Σχολείου του Βενιζέλου και τρέπει σε φυγή τους χωροφύλακες που στεγάζονταν στο χώρο, ακυρώνοντας με τα όπλα τα σχέδια μόνιμης εγκατάστασης της ειδικής ασφάλειας στην Καισαριανή.
Στις 21 Απρίλη του 1944 αποκρούεται η συνδυασμένη επίθεση εναντίον της Καισαριανής από δύναμη περίπου 1.000 γερμανοτσολιάδων, μετά από 5ωρη μάχη με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση είχε ως σκοπό τη διάλυση του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή, αλλά όπως οι προηγούμενες -και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν- θα αποτύχει οικτρά.
Στις 16 Ιούνη κοντά στο μοναστήρι της Καισαριανής μεγάλες δυνάμεις τσολιάδων των Γερμανών κύκλωσαν τη συνοικία μέχρι τον Υμηττό. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 10 αγωνιστές.
Σε τούτο τον τόπο, στην Καισαριανή, η ιστορική μνήμη της αναμέτρησης του λαού με το φασισμό και την αστική αντίδραση, παραμένει ζωντανή. Έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε κάθε γωνιά της συνοικίας μας: Στο ματωμένο τοίχο του Σκοπευτηρίου, στις «Πυροβολημένες» εργατικές πολυκατοικίες, στις δεκάδες διάσπαρτες πλάκες που συμβολίζουν και έναν ακόμη τόπο θυσίας και ηρωισμού.
Η συνοικία μας και ο λαός της αναδείχθηκαν σε κάστρο της πάλης ενάντια στους κατακτητές. Η Καισαριανή γι’ αυτή της την ιστορική προσφορά δικαίως χαρακτηρίστηκε πόλη «ηρώισσα – αδούλωτη», ονομάστηκε «το μικρό Στάλινγκραντ». Από το τέλος του 1943 ως και την απελευθέρωση της Αθήνας, οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους θα επιχειρήσουν 49 φορές να την πατήσουν και τόσες φορές θα γυρίσουν πίσω ντροπιασμένοι, από την αποφασιστικότητα της αντίστασης των κατοίκων της.
Κατέκτησε έτσι μια περίοπτη θέση στην ιστορία του λαϊκού μας κινήματος αλλά και πλήρωσε με αμέτρητες θυσίες όχι μόνο στην πάλη ενάντια στο φασισμό αλλά και μετέπειτα στην αποφασιστική σύγκρουση με την αστική τάξη το Δεκέμβρη του ’44.
Για παραδειγματισμό και «νουθεσία», ο κατακτητής θα στήσει στα σπλάχνα της ένα τόπο ομαδικών – μαζικών εκτελέσεων. Και αυτός ο τόπος, αντί για τον τρόμο και την υποταγή, θα γίνει παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, θυσίας και παλικαριάς. Η «Ματωμένη καρδιά της Ελλάδας» – «Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής».
Αυτή την κληρονομιά, αυτή την Ιστορία, την κουβαλάμε σήμερα εμείς.
Η πρωτοβουλία μας για τη λειτουργία του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Σκοπευτηρίου, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό το καθήκον. Να μάθουν οι νέες γενιές την πραγματική Ιστορία, να εμπνευστούν, να διδαχθούν, να συνεχίσουν την πάλη για να ξημερώσουν στον τόπο μας καλύτερες μέρες.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τα συμπεράσματα του αγώνα είναι ιδιαίτερα, σήμερα, επίκαιρα γιατί τα λαϊκά στρώματα δέχονται μια λυσσασμένη επίθεση στα δικαιώματά τους.
Αποτελούν την απάντηση στη λογική ότι τίποτα δεν γίνεται, προκειμένου να απογοητευθεί και να αποστρατευτεί ο λαός και η νεολαία από τον αγώνα για τα δικαιώματά τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Η Ιστορία του ΕΑΜ διδάσκει αντίθετα ότι όλα μπορούν να γίνουν και να ανατραπούν αν οργανωμένα και με όραμα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού παλέψει.
Ο λαός σήμερα όχι μόνο δεν πρέπει να απογοητεύεται από τις δυσκολίες αλλά αντίθετα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει: Για να ορθώσει ανάχωμα στην αντιλαϊκή πολιτική.
Να παλέψει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και της νεολαίας γιατί στον 21ο αιώνα υπάρχουν οι δυνατότητες αυτές.
Τις δυνατότητές της δίνουν η τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η τεράστια ανάπτυξη της παραγωγής σε όλους τους τομείς που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία όλου του λαού.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Μετά από χρόνια αγώνων του καισαριανιώτικου λαού με πρωτεργάτη τον κομουνιστή Παναγιώτη Μακρή, ο χώρος του Σκοπευτηρίου έχει κατοχυρωθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης και αναψυχής.
Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η παραχώρηση του Σκοπευτηρίου για 40 χρόνια στο δήμο, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στο τέλος γιατί η «Σκοπευτική» σέρνει ακόμα στα δικαστήρια δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, εργαζόμενους. Είναι κι αυτό μια μικρή απόδειξη ότι τίποτα δε χαρίζεται αλλά κατακτιέται με αγώνες συχνά μακρόχρονους.
Αποτελεί υποκρισία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει εξαπολύσει επίθεση στα δικαιώματα του λαού και τις κατακτήσεις του, που ψηφίζει και εφαρμόζει μνημόνια, υλοποιώντας μια πολιτική τσακίζοντας το λαό με φόρους και μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, που έχει μειώσει δραματικά τα κονδύλια στους δήμους προωθώντας την πολιτική της ανταποδοτικότητας, προσθέτοντας νέα βάσανα και φορολογία στο λαό, που συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ συμφωνώντας με τις αποφάσεις της που αιματοκυλούν τους λαούς στη μέση ανατολή και αλλού, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις εστίες τους, να θέλει να τιμήσει την απελευθέρωση της Αθήνας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ πιστεύοντας ότι το Σκοπευτήριο προσφέρεται για εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα κιόλας των αγώνων του λαού.
Γι’ αυτό και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας με συντριπτική πλειοψηφία τιμώντας την Ιστορία της πόλης, τους 750 εκτελεσμένους, έγκαιρα εκδήλωσε την άρνησή του σε μια τέτοια εκδήλωση και αποκάλυψε το χαραχτήρα της.
Για εμάς ο αγώνας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη, εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης, αγωνιστικής ανάτασης. Η Καισαριανή είχε τότε το δικό της φόρο αίματος και θυσίας στον αγώνα του λαού. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου καθαγιάστηκε με το αίμα 750 αγωνιστών πατριωτών με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944.
Η λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, οι εκδηλώσεις τιμής και συνέχισης του αγώνα που συνδιοργανώνει ο Δήμος μας με το Δήμο Χαϊδαρίου κάθε Πρωτομαγιά είναι από τα σημαντικότερα «μαθήματα» που μπορούν να διδαχτούν ειδικά οι νεότερες γενιές.
Τιμούμε στην πράξη στους ηρωικούς αγώνες εκείνης της περιόδου συνεχίζοντας και εντείνοντας την πάλη σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση.
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες του λαϊκού κινήματος τη δεκαετία του 1940, προκειμένου με μεγαλύτερη ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε τα καθήκοντα του παρόντος και του μέλλοντος.
Για να απαντήσουμε με το δικό μας ΟΧΙ στις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Δίνουμε υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η φλόγα της αληθινής Ιστορίας, να φωτίζει για πάντα το δρόμο της πάλης για μια κοινωνία χωρίς πια φασισμό και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς φτώχεια και ανεργία, κρίσεις και εκμετάλλευση.
Είναι ζήτημα τιμής για τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, ειδικά της συνοικίας μας, να απομονώσουν και να καταδικάσουν αυτό που εκφράζει και εκπροσωπεί, η εγκληματική οργάνωση της ΧΑ. Να μη στεριώσουν πουθενά στις γειτονιές της ανταρτομάνας Καισαριανής.
Καλή συνέχεια στους αγώνες που έρχονται»!