ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

«Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε»

kaisarianh-75-xronia-eam-15

Πλήθος κόσμου, αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης τίμησαν σήμερα την 75η επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και ο Δήμος Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο, στο χώρο που εκτελέστηκαν 750 αγωνιστές – κομμουνιστές, στην πόλη, που αναδείχτηκε σε κάστρο της πάλης ενάντια στους κατακτητές.

Η εκδήλωση έγινε μπροστά από το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που λειτούργησε ο Δήμος Καισαριανής για να μάθουν και να εμπνευστούν οι νέες γενιές από τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην ηρωική Καισαριανή για να τιμήσουμε την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές για το λαό μας, για τη νεολαία μας.

Προκύπτουν σημαντικά διδάγματα και συμπεράσματα από την ηρωική αυτή πάλη, απ’ το άνδρωμα του ηρωικού αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που έληξε με νίκη, διώχνοντας τους φασίστες κατακτητές, Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους από τη χώρα μας.

Και βεβαίως προκύπτουν σοβαρά συμπεράσματα και διδάγματα που πρέπει να τα μελετάμε και σήμερα και οι γενιές που έρχονται για την ήττα που ακολούθησε, με τις απαράδεκτες συμφωνίες, λόγω έλλειψης σωστής στρατηγικής, που οδήγησε βέβαια σε ήττα αυτό το μεγάλο κίνημα.

Όμως και τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του αγώνα πρέπει να αποτελέσουν βασική μελέτη, βασικό κριτήριο από δω και πέρα. Η νεολαία πρέπει να ‘ρχεται στην Καισαριανή, να περιδιαβαίνει σ’ όλους τους ηρωικούς τόπους όπου μαρτύρησαν οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Αντίστασης, του ΔΣΕ στη συνέχεια, να διδάσκεται, να θυμάται και να προχωράει μπροστά» (δείτε εδώ video).

Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από όλη την Αττική, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Σπ. Τζώκας κ.ά.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια, ποιήματα και μαρτυρίες του αγώνα (δείτε εδώ), ενώ το μουσείο ήταν ανοικτό ως το τέλος της εκδήλωσης για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στο χώρο του θυσιαστηρίου της Καισαριανής κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τζιτζιλώνης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Ομιλία Χρ. Τζιτζιλώνη