ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες – ΚΚΕ: Μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου

Με τις καθιερωμένες απαράδεκτες διαδικασίες ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του «επείγοντος» που προβλέπει σύντμηση των διαδικασιών στις Επιτροπές σε μία ημέρα. Η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί αύριο, σε μία και μόνο συνεδρίαση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως «τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να τελειώσει η 2η δόση μέχρι το EuroGroup της 8ης Οκτωβρίου». Eπίσης ανακοίνωσε ότι το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που είναι μέρος των προαπαιτούμενων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν θα προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις και όχι με τροπολογίες. Πρόσθεσε ότι η μόνη τροπολογία που θα κατατεθεί σε αυτό το νομοσχέδιο ή στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ θα αφορά το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), δηλαδή το χαράτσι που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για να επιδοτηθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου

«Είναι μέτρα που λειτουργούν προς όφελος και ικανοποιούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων, είναι μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων, είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου,ανακοινώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής και επί των άρθρων, ενώ θα καταθέσει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «πολιτική απατεωνιά» το γεγονός ότι στον προηγούμενο αντιασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση έφερε κάποιες εξαιρέσεις για να χρυσώσει το χάπι στους αγρότες και στους νέους επιστήμονες, και μέσα σε τρεις μήνες τις παίρνει πίσω.

Για τη μεταφορά κρατικών εταιρειών στο νέο «υπερ-ταμείο» τόνισε ότι επιταχύνεται ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, των μεταφορών και του ηλεκτρικού ρεύματος. «Για 99 χρόνια έχετε δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας, το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, για να εξυπηρετήσετε κατά 50% το κρατικό χρέος και κατά το υπόλοιπο 50% τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων», ανέφερε. Συμπλήρωσε ότι θα αυξηθεί το κόστος για τις λαϊκές οικογένειες και θα επιβαρυνθεί η θέση των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. «Η διαφωνία η οποία υπάρχει με τα υπόλοιπα κόμματα είναι ποιος κάνει την καλύτερη ιδιωτικοποίηση, ενώ οι συνέπειες είναι δεδομένες», ανέφερε, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με αφορμή τις διατάξεις που επιταχύνουν την ευρωενωσιακή πολιτική στον τομέα της Ενέργειας αναφέρθηκε στο παράδειγμα όλων των προηγούμενων χρόνων όπου η απελευθέρωση της αγοράς εκτίναξε τα τιμολόγια των λαϊκών οικογενειών. Όπως εξήγησε, με τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση ηλεκτρικής ενέργειας οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα θα αγοράζουν φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και θα πωλούν ακριβά στους καταναλωτές. Σχετικά με τις διατάξεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, υπογράμμισε πως διασφαλίζουν ότι η ιδιωτικοποιημένη ΤΡΕΝΟΣΕ θα έχει φθηνό τροχαίο υλικό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι ακόμα και αν έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ζητάνε νέες θυσίες από το λαό στο όνομα της διατήρησης της. «Είναι ένας δρόμος αδιέξοδος για το λαό», σημείωσε, προσθέτοντας πως «μονόδρομος για την εργατική τάξη, για το οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, η όξυνση των μορφών αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, σε μία κατεύθυνση συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στην αρχή της συζήτησης κατήγγειλε τη διαδικασία. «Δεν μας κάνει εντύπωση, το περιμέναμε», είπε, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο ακολουθεί την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και την ίδια τακτική». Συμπλήρωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μπορέσουν να συζητηθούν και να αναδειχθούν στο σύνολό τους οι αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν απέναντι στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. (Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβασή του επί του διαδικαστικού). 

Η ομιλία του Χρ. Κατσώτη

«Τα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου δεν έχουν τέλος», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

«Πέρα από την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αυτό είναι το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, αυτές τις απαιτήσεις υλοποιείτε κατά γράμμα», ανέφερε με αφορμή τη διεύρυνση της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόσθεσε πως οι δεσμεύσεις προς τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.

Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό και την Ενέργεια και τώρα τα δίνει όλα. «Όλα αυτά ήταν ελιγμοί, ψέματα, εξαπάτηση», είπε. Επίσης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αν του ζητήσουν πέντε μεταρρυθμίσεις, αυτός θα κάνει δεκαπέντε. «Διαγωνίζεστε ποιος εφαρμόζει καλύτερα τις επιλογές του κεφαλαίου, όσο μοιάζετε, τόσο θα ανεβάζετε τους τόνους ο ένας απέναντι στον άλλο για να παρουσιάζεστε διαφορετικοί», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, στον αγώνα για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής, στη διεκδίκηση της εξουσίας από την εργατική τάξη σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζουλής, για το νομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Ισχυρίστηκε ότι με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά και την ελληνική οικονομία, γιατί τα 1,7 θα πάνε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες.

Σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές κλπ, ισχυρίστηκε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε αντίθεση με τη ΝΔ, «αξιοποιεί» τη δημόσια περιουσία και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Για την αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας που προβλέπει το νομοσχέδιο, τόνισε ότι στόχος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για την πώληση του ρεύματος με καλύτερους όρους στη χονδρική.

Πάντως ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των άρθρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας διαφαίνεται -εκτός όλων των άλλων- και από το γεγονός ότι μειώνονται οι τιμές του ρεύματος για τις επιχειρήσεις, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, με τη ΔΕΗ μάλιστα να απειλεί με διακοπές ρεύματος στο τέλος Σεπτέμβρη, όσους δεν έχουν κάνει διακανονισμό.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε πως «κατέρρευσε ο μύθος» ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν κράτησε καμία από τις «κόκκινες» γραμμές της, θέλοντας να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά του. Ταυτόχρονα εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι έχασε «πολύτιμο χρόνο» αντί να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή επί τις ουσίες ζήτησε να προωθηθούν πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι κρατικές επιχειρήσεις εκχωρούνται σε ένα ταμείο που θα βρίσκεται υπό «διεθνή επιτροπεία», όπως είπε. «Εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η διαφωνία αφορά τις διαδικασίες και το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ωφεληθούν.

Για εξυπηρέτηση των διεθνών αφεντικών κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, υπερασπιζόμενη ουσιαστικά τα εγχώρια αφεντικά, των οποίων άλλωστε αποτελεί το μαντρόσκυλο, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη περίσσεψε η υποκρισία. Ο ειδικός αγορητής της, Γιάννης Μανιάτης, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι εκχωρεί την ακίνητη περιουσία στους δανειστές, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραχωρούσαν μόνο τα έσοδα και τους φόρους. Χαρακτήρισε τραγική τη διαπραγμάτευση συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο που κατέληξε στο 3ο μνημόνιο, το οποίο υπενθυμίζεται είχαν ψηφίσει όλοι μαζί. Μάλιστα, προκειμένου να συσκοτίσει αυτό το γεγονός, ο Γ. Μανιάτης έφθασε στο σημείο να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι τον Αύγουστο του ‘15 το ΠΑΣΟΚ ψήφισε όχι το μνημόνιο, αλλά «το σώσιμο της χώρας και τη δανειακή σύμβαση για να επιβιώσει η οικονομία, μετά την εξάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη»!

Για θετικό βήμα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, προσθέτοντας ότι ακόμα και με τους όρους που γίνονται αποτελούν επενδυτική ευκαιρία. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να εξυπηρετήσει με ακρίβεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει προσεχτική προετοιμασία και σχεδιασμός σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, ενώ ισχυρίστηκε  ότι η ψήφιση των 15 προαπαιτούμενων θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει χωρίς σχέδιο μόνο για να πάρει την δόση των 2,8 δισ. Όπως είπε το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα τοποθετηθεί επί των άρθρων.

ΠΗΓΗ: 902.gr