42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ

Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση, το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης

Με μια μεγάλη σε όγκο και δυναμική σε παλμό συγκέντρωση, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Σφάλμα
Σφάλμα. Το βίντεο δεν υπάρχει

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα

«Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία»: Η προτροπή, δανεισμένη από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, με την οποία επέλεξε η ΚΝΕ να συνοδεύσει το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ, βρήκε σημαντική ανταπόκριση στους χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους και εργαζόμενες, που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις και την κορύφωσή του.

Στα συνθήματά τους, με τα οποία καταδίκασαν την ανάπτυξη που φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο και φτώχεια στο λαό.

Στις σημαίες τους που ανέμισαν ψηλότερα τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην εκατόχρονη πορεία του ΚΚΕ, καθώς σε δύο χρόνια συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση του Κόμματος, πορεία που το κάνει «το πιο νέο κόμμα».

Στις γροθιές τους που υψώθηκαν στο άκουσμα του ύμνου της Διεθνούς, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας.

Στην απόφασή τους να συνεχίσουν να βαδίζουν μπρος, κόντρα στις δυσκολίες και την απογοήτευση, βέβαιοι πως το βάδισμα της ιστορίας δεν έχει για τέρμα του τη σημερινή βαρβαρότητα.

Με τους ήχους του ύμνου της ΚΝΕ να ακούγονται από τα μεγάφωνα, ο χώρος μπροστά από την κεντρική εξέδρα γέμισε λίγο μετά τις οχτώ ασφυκτικά από τα μπλοκ των προσυγκεντρώσεων που κατέφθασαν από διαφορετικά σημεία του Φεστιβάλ. «ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ», οι προσυγκεντρώσεις έδωσαν πρώτες το σύνθημα.

Τη σκυτάλη πήραν αμέσως πρόθυμα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγωνιστές, που είχαν ήδη γεμίσει τις θέσεις μπροστά στην εξέδρα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Ανάμεσα σε άλλους στην ομιλία παραβρέθηκαν οι πρέσβεις Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, Κούβας,Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, Βενεζουέλας, Φαριντ Φερνάντεζ, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής, Σπύρος Τζόκας, ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος κ.ά. Το «παρών» έδωσαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι,Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καθώς και ο Κώστας Καζάκος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Σιτάραμ Γετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό), μεταφέροντας «κόκκινους» επαναστατικούς χαιρετισμούς από τους κομμουνιστές της χώρας του. «Η νεολαία θα κληρονομήσει το μέλλον», σημείωσε και τόνισε το καθήκον της νέας γενιάς να συμβάλει στο δύσκολο αγώνα για να κυλήσει προς τα μπρος ο τροχός της ιστορίας.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. «Το Φεστιβάλ μας είναι μια εικόνα από τον όμορφο κόσμο για τον οποίο παλεύει το Κόμμα μας», υπογράμμισε και συνόψισε τις αρχές και τις αξίες που αποτελούν την «πρώτη ύλη» όλων των Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το λαό της Δυτικής Αθήνας που καλοδέχτηκε στις γειτονιές της για ακόμα μια φορά τις εκδηλώσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αγώνα ώστε το πάρκο να μείνει «ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τέλος, υπενθύμισε την επέτειο της συμπλήρωσης 70 ετών από τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αναφερόμενος στα πολύτιμα συμπεράσματα από τον αγώνα του ΔΣΕ, θύμισε τα λόγια της κομμουνίστριας μάνας, όπως τα έγραψε μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ απευθυνόμενη στο γιο της, στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν για το κίνημα μετά την ήττα του ΔΣΕ: «Το πιο δύσκολο, το πιο βαρύ είναι να νικάς την απογοήτευση, και να ‘ναι πάντα η ψυχή σου ψυχή μαχητή».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.