ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Γιόρτασαν τη δικαίωση των πολύχρονων αγώνων για το Σκοπευτήριο

Με μία εκδήλωση – συναυλία μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο χώρο τουΣκοπευτηρίου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Δήμος Καισαριανής και οι δημότες της πόλης, γιόρτασαν τη δικαίωση των πολύχρονων αγώνων τους για την παραχώρηση του ιστορικού αυτού χώρου στο λαό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η εκδήλωση άνοιξε με αγωνιστικά και αντιστασιακά τραγούδια από τον Γιώργο Άλτη και το συγκρότημά του, ενώ ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Καισαριανής, Ηλία Σταμέλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα 33 χρόνια ασίγαστης πάλης του λαού της Καισαριανής με μπροστάρηδες τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, που οδήγησαν στην παραχώρηση για 40 χρόνια του Σκοπευτηρίου στο Δήμο.

Όπως είπε ο Η. Σταμέλος, χιλιάδες Καισαριανιώτες θυμούνται με συγκίνηση την πολυήμερη κινητοποίηση το 1983, ενάντια στη βία και την καταστολή των κυβερνητικών μηχανισμών όταν η δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον αείμνηστο Παναγιώτη Mακρή, αποφάσισε ότι πρέπει -με κάθε τρόπο- ο χώρος του Σκοπευτηρίου να μετατραπεί σε χώρο όπου «ελεύθερα θα τιμάμε τους αγωνιστές, θα φτιαχτούν σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών της πόλης, θα μπορούν οι Καισαριανιώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να χαίρονται αυτό εδώ το χώρο».

Στάθηκε στους αγώνες που έκαναν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια που ακολούθησαν, με διαφορετικό βάρος η κάθε μια.

Πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσουμε το νόμο για την παραχώρηση και «να απαιτήσουμε χρηματοδότηση ώστε να αξιοποιηθούν το “Χάραμα” ως κέντρο πολιτισμού για τη νεολαία, οι χώροι για άθληση, το κτίριο που σήμερα μολύνει με την παρουσία της η Σκοπευτική και βεβαίως να αξιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, που καταψήφισε την τροπολογία για την παραχώρηση, ο Ηλ. Σταμέλος σχολίασε ότι «ήταν φυσικό, όταν οι ιδεολογικοί της πρόγονοι, μαζί με φασίστες ναζιστές εκτελούσαν πρωτοπόρους αγωνιστές στο χώρο του Σκοπευτηρίου».

Κλείνοντας, είπε ότι κανείς δεν μπορεί σε αυτούς τους αγώνες «να κομίζει γλαύκας εν Αθήναις. Δεν γίνεται να πάρει από αυτούς τους αγώνες, όταν σφαγιάζονται τα δικαιώματα του λαού. Το Σκοπευτήριο είναι αποτέλεσμα αυτών των αγώνων», είπε και κατέληξε ότι «το επόμενο διάστημα θα αποκτήσουμε αυτό που απομένει».

Άνοιξαν το χώρο που κατέχει η Σκοπευτική Εταιρεία

Στη συνέχεια ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» άνοιξαν το χώρο που κατέχει η Σκοπευτική Εταιρεία στο χώρο και, όπως είπε ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης, «θα περιφρουρείται νυχθημερόν, ώστε να παραμείνει στο λαό της πόλης».

Την εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από το γνωστό συνθέτη και τραγουδοποιό Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος θυμήθηκε τους αγώνες 33 χρόνια πριν και σημείωσε πως ο αγώνας αυτός σιγά-σιγά δικαιώνεται και ο χώρος του Σκοπευτηρίου «θα έρθει άπαξ και δια παντός στην κυριότητα του Δήμου, γιατί είναι κάτι που ανήκει στο λαό της Καισαριανής και της Ελλάδας γενικότερα».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.