ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Το παρακάτω ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τους Παιδικούς Σταθμούς κατατέθηκε στην χθεσινή κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

                        ΠΡΟΣ:

  1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
  2. Δήμαρχο κ. Τίνα Καφατσάκη
  3. Δημοτικές Παρατάξεις

 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές δεκάδες παιδιών εκτός των παιδικών σταθμών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με ζητήματα ασφάλειας και ελλιπούς συντήρησης των κτιρίων που στεγάζονται οι δομές. Όλοι γνωρίζουν ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στο όριο χάρις στο φιλότιμο των εργαζομένων και ο Σύλλογος μας είναι στο πλάι τους. Αυτή τη στιγμή οι δομές υπολειτουργούν καλύπτοντας μόνο τα 250 περίπου παιδιά του ΕΣΠΑ. Με ευθύνες του Κράτους και του Δήμου διαταράσσεται βάναυσα η οικογενειακή ζωή δεκάδων νοικοκυριών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της λειψής κρατικής χρηματοδότησης  που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή οι γονείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους-τροφεία-χαράτσια και ο Δήμος να εισπράττει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Που πάνε τα χρήματά μας;

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, πλέον των 200 μητέρων του Δήμου μας, που κατέθεσαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν κατάφεραν τελικώς «να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική τους ζωή». Πολλά παιδιά κινδυνεύουν με διακοπή της αγωγής τους!!! Την ίδια στιγμή μένουν κενές θέσεις σε δομές του Δήμου μας. Αποκαλύπτεται ο ρόλος του προγράμματος αυτού που είναι να ελαχιστοποιήσει την κρατική χρηματοδότηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να κατευθύνει κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα οξύνεται δεδομένου του ότι η Διοίκηση του Δήμου επίσημα δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει όλα τα παιδιά δημοτών εκτός ΕΣΠΑ.

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει αυτήν την άδικη πολιτική χωρίς να αμφισβητεί το περιεχόμενό της. Ο Σύλλογος μας έχει άλλη αντίληψη. Δε συμβιβάζεται με τη λογική του μικρότερου κακού, με τη μοιρολατρία του τίποτα δε γίνεται.

Θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή είναι θεμελιώδης ανάγκη όλων των παιδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.  Για το λόγο αυτό είναι ευθύνη του Κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αυτήν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε συνέχεια της παρέμβασής μας στις 14 του Ιούλη και λόγω του ότι τα προβλήματα παραμένουν, επανερχόμαστε με τα ίδια αιτήματα και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση στα εξής:

  • Κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών.

  • Να επανεγγραφούν όλα τα παιδιά.

  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγών και ειδικοτήτων που θα στηρίξουν το έργο τους.

  • Να καλύψει ο Δήμος την απαίτηση των γονέων για ιατρική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών από παιδίατρο, η οποία είναι και νομικά κατοχυρωμένη.

  • Να εξασφαλιστεί-να διεκδικηθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των δομών και την κατάργηση των τροφείων.

        Διεκδικούμε:

ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή ιεραρχώντας τη σοβαρότητα του ζητήματος να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση επίλυσης και όχι διαχείρισης του. Οι γονείς δεν παραιτούμαστε από την ικανοποίηση βασικών μας αναγκών και μαζί με την κοινωνία του Ζωγράφου θα αγωνιστούμε για την ικανοποίησή τους.

Πλατεία Γαρδένια, 08 Σεπτέμβρη 2016