ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια

Στο κατώφλι της έναρξης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός, με τα μέχρι τώρα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός αυτός φτάνει τα 48.000 παιδιά. Την στιγμή που τα προβλήματα γίνονται όλο και περισσότερα για τη λαϊκή οικογένεια, ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών, έρχεται να προστεθεί και να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Χειρότερα ακόμα διαμορφώνεται η κατάσταση για χιλιάδες ανέργους που τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς. Ενδεικτικό του τι ακριβώς συμβαίνει είναι το γεγονός, ότι φέτος οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η οικονομική κρίση βαθαίνει  και αυτό έχει σαν συνέπεια περισσότεροι γονείς να στρέφονται στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Όμως εκεί οι πόρτες είναι κλειστές.

Σε αυτές τις συνθήκες που οι ανάγκες μεγαλώνουν και τα προβλήματα οξύνονται, η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ αφήνει εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά. Για την ακρίβεια στερεί από αυτά τα παιδιά την θεμελιώδη ανάγκη της προσχολικής αγωγής. Η προσχολική αγωγή είναι βασική ανάγκη  πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού, αποτελεί κομμάτι της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της διανοητικής εξέλιξης του. Αντίθετα με τον ουσιαστικό της χαρακτήρα, οι κυβερνώντες, τωρινοί και προηγούμενοι την αντιμετωπίζουν είτε ως πολυτέλεια είτε ως δώρο γι αυτό και στηρίζουν την χρηματοδότηση της σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Τώρα μάλιστα με το νέο σύστημα που πλασάρεται από φέτος (voucher) η προσχολική αγωγή γίνεται ατομική υπόθεση του κάθε γονιού. Δηλαδή όσοι είναι οι λίγοι τυχεροί, καλούνται να αναζητήσουν μια θέση για το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, με μια λογική κυνηγιού και ατομισμού.

Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο δήμο μας, δεν απέχει καθόλου, ίσα ίσα διαγράφεται με μελανώτερα χρώματα. Φέτος οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 1100, πιο πολλές από κάθε άλλη χρονιά. Οι υπάρχουσες δομές του δήμου με το ζόρι επαρκούν για 800 παιδιά και ούτε λόγος για δημιουργία δομών που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι περισσότερα από 200 παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια να μένουν εκτός. Αν υπολογίσουμε και τα παιδιά που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή δεν έκαναν ποτέ αίτηση αυτός ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. Το πιο εξωφρενικό ανάμεσα στα υπόλοιπα είναι ότι προς το παρόν μόνο όσα παιδιά έγιναν δεκτά μέσω ΕΣΠΑ πηγαίνουν κανονικά στους παιδικούς σταθμούς, καθώς η χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς δεν έχει φτάσει στους δήμους, και η έναρξη λειτουργίας τους παραπέμπεται στις καλένδες.

Σημαντική ευθύνη έχει και η δημοτική αρχή. Αφενός στηρίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα ζητήματα και στους παιδικούς σταθμούς, αφετέρου μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται με δεκάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Την ίδια στιγμή μάλιστα, που με δική της εισήγηση και την πλειοψηφία των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο να το στηρίζει, από φέτος δεν ισχύει το αυτοδίκαιο των επανεγγραφών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς παιδιά που πέρσι συμμετείχαν κανονικά. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Στον αντίποδα της κυρίαρχης λογικής που επιβάλλει στο γονιό, να περιπλανιέται με το voucher στο χέρι και να κυνηγάει τον παιδικό σταθμό, υπάρχει η λογική που λέει ότι δεν χρειάζεται voucher, αλλά μέριμνα για σύγχρονους κρατικούς παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς περιορισμούς και διαφόρων λογιών κριτήρια. Παιδικούς σταθμούς στελεχωμένους με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά που θα δημιουργεί τους κατάλληλους όρους ώστε ο εκπαιδευτικός να συμβάλλει στα μέγιστα στην προσχολική αγωγή.

Η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου, καλεί τους γονείς να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα του παιδιού τους στην προσχολική αγωγή, αντίθετα να παλέψουν και να διεκδικήσουν να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Οι γονείς ενωμένοι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Να καταργηθούν τα τροφεία. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

 

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

210 7778249, Περιάνδρου 18, laikiepitropizografou@yahoo.gr

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Ζωγράφου,  Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Ζωγράφου, Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών