Παιδικοί Σταθμοί με… πλαφόν

paidikos-stathmos_3

Της Κάλι Καρά

Οι βάσεις, για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διανοητική εξέλιξη του νέου ανθρώπου, μπαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη από το κράτος αγωγή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία, λέει η επιστήμη.

Η Προσχολική αγωγή δεν μπορεί να στηρίζεται στη χρηματοδότησή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.

Η Προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο, αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού, που δεν χωράει σε περισπούδαστες προβληματικές και αναλύσεις από τις οποίες μένουν έξω οι πολιτικές της ΕΕ, τα μονοπώλια, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης.

Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

Πάγια τακτική όλων, δεξιών και «αριστερών», είναι να θολώνουν τα νερά, να αθωώνονται οι ένοχοι, να μην γίνεται ούτε καν αναφορά στις ταξικές επιλογές της κυρίαρχης τάξης πόσο μάλλον στην ταξικότητα της γυναικείας ανισοτιμίας, την οποία προσπαθούν να την μερεμετίσουν συνδέοντας την «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Και στους δεξιούς και στους «αριστερούς» η οικονομική κρίση τους δίνει «άλλοθι». Αρχίζει η απόρριψη αιτήσεων και η επιλογή. Κάθε χρόνο με αυξητική τάση, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από το πρόγραμμα (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.

Φέτος μόνο οι μανάδες των 84.800 παιδιών από τα 132.859 (που αφορούσαν συνολικά οι αιτήσεις για το εν λόγω πρόγραμμα) θα «εναρμονίσουν την επαγγελματική και οικογενειακή» ζωή τους. Σε 48.059 παιδιά αφαιρείται το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής, με τις μανάδες τους να κάνουν αγώνα δρόμου να εναρμονίσουν την εργασία τους, την ανεργία τους ή τη μερική τους απασχόληση με την επιβίωση των παιδιών τους.

Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ας σκεφτούν πώς θα «εναρμονίσουν» την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή με τον αγώνα για την απαλλαγή από τα αρπακτικά του μόχθου τους. Αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους με σύγχρονους, πανάκριβους ιδιωτικούς σταθμούς και σχολεία, με χρήματα που κερδίζουν από τη ληστεία όλων μας. Να μη θυσιάσουν τις ανάγκες των παιδιών τους στο βωμό των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων για τα οποία δεν ευθύνονται. Να τραβήξουν μπροστά, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους. Να διεκδικήσουν Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.