Τοποθετήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

dhmotiko-symboylio-athhna

 

Στα φλέγοντα θέματα των παιδικών σταθμών, των μεταναστών και των αστέγων αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Από τις 5 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί μόνο με τα παιδιά από τις επανεγγραφές. Για τις 3.000 νέες αιτήσεις το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα απροσδιόριστο. Ζητάμε σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε οι 3.000 οικογένειες που έκαναν αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς να ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους, αν θα τα πάρετε, πότε, σε ποιους παιδικούς σταθμούς θα πάνε. Είναι κρίσιμο το επόμενο βήμα για τον κόσμο που θα μείνει απ’ έξω. Και επειδή τρεις υπουργοί της κυβέρνησης χαιρέτιζαν το καινούριο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μάλλον χαιρέτιζαν και τις 48.000 παιδιών που έμειναν έξω από αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται λοιπόν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μη μείνει στον αέρα αυτός ο κόσμος. Εξάλλου ο αριθμός των κενών θέσεων είναι σχεδόν αντίστοιχος με τις νέες αιτήσεις.

Γνωρίζουμε ότι ο δήμαρχος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της για τις καταλήψεις κτιρίων για τη “φιλοξενία” εκατοντάδων μεταναστών. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει ίδια. Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται σε χώρους που η λειτουργία τους δεν βρίσκεται στην ευθύνη κανενός κρατικού φορέα που θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία, την ασφάλεια, τις συνθήκες υγιεινής αυτών των ανθρώπων. Ξεχωρίζουμε την περίπτωση του Νοσοκομείου Πατησίων, όπου αλλοδαποί αλληλέγγυοι απαγορεύουν την είσοδο σε κόσμο της γειτονιάς ο οποίος θέλει να ξέρει τι γίνεται όσο και σε αιρετούς. Πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, από διάφορους ανώνυμους αλληλέγγυους. Και επειδή τα πράγματα είναι κρίσιμα, δεν φτάνει μόνο η καταγγελία, πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένα μέτρα. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο Υγείας για τους ανθρώπους που στοιβάζονται σε αυτόν τον κατειλημμένο χώρο και να λειτουργήσει δομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς και ταυτόχρονα όρους απρόσκοπτης πρόσβασης στους κατοίκους της περιοχής που θέλουν να γνωρίζουν τι γίνεται στη γειτονιά τους και να μπορούν να εκφράσουν και την αλληλεγγύη τους.

Στο διαδίκτυο βγήκε μια ανακοίνωση από κάποιους έφεδρους των Ειδικών Δυνάμεων οι οποίοι στην Ιερά Οδό 104 φτιάχνουν το πρώτο κατάλυμα αποκλειστικά για Έλληνες αστέγους. Θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να κόψει τη φόρα σε οποιοδήποτε θέλει να παίξει παιχνίδια στην πλάτη και των Ελλήνων αστέγων. Και επειδή μάλλον ο χώρος αυτός είναι εκείνος που προορίζεται για το τζαμί ή κάποιος παραπλήσιος, προκύπτει ένα επιπλέον θέμα. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια λογική που λέει επειδή ανοίγει αυτό το τζαμί -όταν ανοίξει- θα κλείσουν οποιοιδήποτε άλλοι χώροι στους οποίους οι μουσουλμάνοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα -γιατί εμείς είδαμε ένα γενικό “κλείνουν τα πάντα”- η λογική αυτή δημιουργεί κινδύνους. Να τα έχουμε αυτά υπόψη μας, για να μη μετατραπεί ένας χώρος με λίγο κόσμο, σε προσκύνημα όλου του Λεκανοπεδίου. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να συμβεί».