ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Η κυβέρνηση … πανηγυρίζει με 48.000 παιδιά «κομμένα»

Εντείνεται το αδιέξοδο για χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν μία θέση σε παιδικό σταθμό

paidikos-stathmos_3

Οι …πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με την «επιτυχημένη» ολοκλήρωση της επιλογής των παιδιών που θα συμμετέχουν, δωρεάν, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, δεν είναι ικανοί να επισκιάσουν το γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 48.000 παιδιά «κόπηκαν» και πλέον οι οικογένειές τους αναζητούν λύση. Εκτός όμως από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, υπάρχουν και οι οικογένειες που θα κληθούν να πληρώσουν τροφεία σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για να μπορέσουν να πάνε εκεί τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση για τη φετινή χρόνια με σχετικό δελτίο Τύπου, πανηγυρικού χαρακτήρα, την περασμένη Παρασκευή, έλαβαν «voucher» 84.800 παιδιά, έναντι 81.270 και 80.326 κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 193 εκατ. ευρώ, έναντι 176,5 και 186 για τις σχολικές περιόδους 2015 – 2016 και 2014 – 2015.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι φέτος έλαβαν «voucher» όλα τα παιδιά ΑμεΑ (2.903) και όλα τα παιδιά από οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας (52.797). Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι οι αιτήσεις φέτος ήταν πολύ περισσότερες από άλλες χρονιές, γεγονός που δείχνει πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό εάν τελικά μεθαύριο, Πέμπτη, που – θεωρητικά – είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας των σταθμών, θα ανοίξουν κανονικά. Κι αυτό γιατί με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, αλλά οι συνεχείς περικοπές που έχουν επιβληθεί στερούν από τους παιδικούς σταθμούς ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε δήμο ξεχωριστά, προκύπτει ότι αυξάνονται οι γονείς που προτιμούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, μιας και φέτος για πρώτη φορά τα «voucher» τα διαχειρίζονται απευθείας οι γονείς και επιλέγουν πού θα πάνε τα παιδιά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που θα πάνε σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Λεπτομέρεια; Πέρυσι, επειδή η επιλογή γινόταν κεντρικά και ο αριθμός των παιδιών που πήγαιναν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ήταν μεγαλύτερος, αυτό έδινε τη δυνατότητα για προσλήψεις εργαζομένων σε δήμους ή για ανανέωση συμβάσεων των υπαρχόντων. Το ότι οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ενίσχυαν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο το είχε επισημάνει ο «Ριζοσπάστης» από την πρώτη στιγμή. Τώρα, έρχεται να επιβεβαιωθεί από τα ίδια τα πραγματικά στοιχεία.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ήδη υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από γονείς για πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες, αν και έχουν επιλεγεί παιδιά, δεν γίνονται δεκτά λόγω πληρότητας, ενώ μία ακόμα σοβαρή καταγγελία από τις Σέρρες έρχεται στην επιφάνεια. Συγκεκριμένα, μητέρα καταγγέλλει ότι κάλεσε τη δομή στην οποία εντάχθηκαν τα δύο παιδιά της (παιδικό και βρεφικό τμήμα) για να ρωτήσει για τις εγγραφές και της απάντησαν πως είναι πλήρης. Στη συνέχεια κάλεσε τις επόμενες δύο και η απάντηση ήταν ίδια. Τελικά, κατάφερε να βρει μία θέση για το παιδί της 3 ετών, αλλά όχι για το βρέφος της.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης