ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

 

αρχείο λήψης

Λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην προσχολική αγωγή στο δήμο μας, φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πρόσβαση των παιδιών του στους παιδικούς σταθμούς. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι ότι φέτος ο αριθμός των αιτήσεων στους Παιδικούς Σταθμούς ξεπέρασε τις 1000, με την δυναμικότητα των δομών του δήμου να είναι για 800 παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ 546 ήταν περίπου οι αιτήσεις που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από τις οποίες μόνο 250 είναι εκείνες που προορίζονται για φοίτηση στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου μας, απορρίφθηκαν δηλαδή 223 αιτήσεις με πλήρη φάκελο !!!! Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2015 (περίπου 400 θέσεις καλύπτονταν από ΕΣΠΑ). Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλά παιδιά που φοιτούσαν την περσινή χρονιά στους Παιδικούς Σταθμούς, φέτος δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα, από τη μια δίοτι έμειναν έξω από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την άλλη γιατί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) τον Ιούνιο του 2015 κατήργησε με απόφαση του, το αυτοδίκαιο της επανεγγραφής, διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την συνέχιση της εκπαίδευσης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έρχεται να προστεθεί, στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής, από πλευράς της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και όλων των δημοτικών διοικήσεων και παρατάξεων που ακολουθούν και εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική αυτή. Φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μια κοινή υπουργική απόφαση προέβη σε νέες αντιδραστικές ανατροπές του συγκεκριμένου προγράμματος και σε μια περεταίρω μείωση της χρηματοδότησης του κατά 5%, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των παιδιών που έμειναν εκτός.

• Ανάδειχθηκε ότι η νέα δομή του προγράμματος, που μεταφέρει την χρηματοδότηση από την δομή στο ωφελούμενο (voucher), έρχεται να μεταφέρει στους γονείς το θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης ως ατομική του ευθύνη και όχι μέριμνα του κράτους
• Πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε βάρος των δημόσιων δημοτικών.
• Σηματοδοτεί ραγδαία ανατροπή στην υφισταμένη κατάσταση και λειτουργία των παιδικών σταθμών στους Δήμους και θα κρίνει συνολικά τον χαρακτήρα και την επιβίωση τους.

Όπως επισημάνθηκε από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι τόσο στην ΚΕΔΕ και στις παραστάσεις που έκαναν στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στα δημοτικά συμβούλια, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού, που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παιδικοί σταθμοί αδυνατούν συνολικά να λειτουργήσουν. Γιατί είναι σε όλους γνωστό, ότι το μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες δομές είναι πια ελάχιστο και γιατί με βάση τις διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις και την λειψή χρηματοδότησης τους για χρόνια, δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις! Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού συναρτάται αποφασιστικά με την ανάγκη του μόνιμου προσωπικού. Μια ανάγκη που καλύπτεται μερικά και πλημμελώς από την δυνατότητα που έδινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως προς την ανανέωση των συμβάσεων.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μια εβδομάδα πρίν την έναρξη της χρονιάς έκανε εκτός ημερήσιας διάταξης ερώτηση προς την διοίκηση σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται. Αρμόδια να απαντήσει παρουσιάστηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας η οποία αρκέστηκε απλά στο να διαπιστώσει την κατάσταση, όπως περιγράφηκε στο ερώτημα που της ετέθη και απάντησε με την έκφραση «πείτε μας και εσείς τι να κάνουμε!!!!!». Δήλωσε ουσιαστικά εκ μέρους της διοίκησης ότι μια εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων τα πάντα είναι στον αέρα, χωρίς πλάνο αντιμετώπισης !

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 29.8.2016