Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 48.000 παιδιά

paidikos-stathmos_3

Πάνω από 48.000 αιτήσεις γονιών βρεφών και νηπίων απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», σύμφωνα με τα αποτελέσματα  που ανακοινώθηκαν. Το πρόγραμμα υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και αφορά τη  δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Φέτος κατατέθηκαν αιτήσεις για 132.859 παιδιά, αλλά μόνο 84.800 παιδιά θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher) με το οποίο οι γονείς θα απευθυνθούν στις δομές της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν σε αυτές.

Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος, παρ’ ότι τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, εισοδηματικά και άλλα, ο φάκελος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι γονείς ήταν πλήρης και οι αιτήσεις τους έγκυρες. Ο λόγος του αποκλεισμού τους είναι ότι το κονδύλι για το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο (φέτος περίπου 174 εκατ. ευρώ) και έτσι οι θέσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει περιορισμένες.

Οι αιτήσεις μοριοδοτούνται με κριτήρια που σχετίζονται με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, την ανεργία ή το είδος της απασχόλησης των γονιών, και η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται από τα μόρια που συγκεντρώνουν. Από τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν, οι 44.321 υποβλήθηκαν από γονείς με εισοδήματα έως26.000 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καλύπτει μόνο ένα μέρος παιδιών και χιλιάδες είναι τα ζευγάρια που δεν έκαναν καθόλου αίτηση, αφού αποκλείστηκαν από τα ίδια τα κριτήρια του προγράμματος.

 

ΠΗΓΗ: 902.gr