ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε σήμερα το υπουργείο Εργασίας

Σε κλοιό διαδηλωτών βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Εργασίας, καθώς Ομοσπονδίες και Συνδικάτα πραγματοποίησαν κινητοποίηση ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με πανό Ομοσπονδιών, σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, συνθήματα και σημαίες του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, πλήθος εργαζομένων και συνταξιούχων «πολιόρκησαν» το υπουργείο, στέλνοντας μήνυμα: Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην καθημερινή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο έθεσε τόσο τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς (απληρωσιά, απολύσεις, χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας) όσο και την αντίθεσή τους στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε πως ο υπουργός άκουσε την πραγματικότητα που του μετέφεραν οι συνδικαλιστές σαν να βρίσκεται σε μια παράλληλη πραγματικότητα, στην οποία τίποτε από αυτά δε συμβαίνει. Ως προς τα επερχόμενα μέτρα, αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στη «σκληρή διαπραγμάτευση» κυβέρνησης και υπουργείου. Ειδικά όσον αφορά το μέτρο της απελευθέρωσης των απολύσεων, ο υπουργός εμφανίστηκε «καθησυχαστικός» λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν το ζητούν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εργοδότες. Με την απάντηση αυτή ο υπουργός λέει και μια αλήθεια, σημείωσε ο Γ. Τασιούλας: Επιβεβαιώνει πως το κριτήριο με το οποίο νομοθετεί και η παρούσα κυβέρνηση είναι τα συμφέροντα και οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, στο ζήτημα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού, στο ερώτημα ποιο θα είναι το ύψος του κατώτερου μισθού την 1 Γενάρη του 2017, η απάντηση που πήραν οι συνδικαλιστές ήταν ξεκάθαρη: Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει την επαναφορά του κατώτερου μισθού μέχρι να τελειώσουν μνημόνια και προγράμματα.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που παίρνουν σειρά δύο μήνες μετά την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, συνόψισε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τη λογική πως «ό,τι έγινε έγινε», να φέρουν τις ΣΣΕ στη πρώτη γραμμή της πάλης, να διεκδικήσουν ανάκτηση των απωλειών τους. (Δείτε βίντεο)

«Είμαστε εδώ γιατί μας ενώνει η επίθεση που δεχόμαστε», είπε ο Μπάμπης Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο «Athens Ledra» και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου εδώ και 35 μέρες, για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Τόνισε πως δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργοδότες, επισημαίνοντας πως στη θέση που βρίσκονται οι 230 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου σήμερα, αύριο μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος. (Δείτε βίντεο)

Το αγωνιστικό «παρών» όλων των γενιών, μεταξύ αυτών και των συνταξιούχων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. «Είμαστε εδώ, όλες οι γενιές, γιατί είμαστε δεμένοι με μια κλωστή, είμαστε δεμένοι με το μεροκάματο, την Ασφάλιση, τη σύνταξη», είπε μεταξύ άλλων. (Δείτε βίντεο)

Την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις που επικρατούν στον κλάδο του εμπορίου, σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο «Μαρινόπουλο», όπου οι εργαζόμενοι αφού πλήρωσαν για χρόνια τα κέρδη της επιχείρησης, σήμερα καλούνται να πληρώσουν την κρίση της. (Δείτε βίντεο)

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου, η Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, ενώ με στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο συμμετείχαν και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.