Άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Βρισκόμαστε για έκτο συνεχόμενο χρόνο στην οικονομική κρίση και το πρόβλημα της ανεργίας γιγαντώνεται καθημερινά και τσακίζει την ζωή της λαϊκής οικογένειας. Δεν υπάρχει «σπίτι» που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο.

 Χιλιάδες είναι οι άνεργοι που δεν εντάσσονται σε λίστες και δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, καθώς δουλεύουν λίγες ώρες κάθε βδομάδα ή συγκεκριμένους μήνες το χρόνο. Σήμερα η ανεργία καταστρέφει την κύρια παραγωγική δύναμη τον άνθρωπο. Σήμερα οι παραγωγοί του πλούτου είναι αναγκασμένοι να ζουν στην μιζέρια και στην φτώχεια.

Στο 24,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.158.731 άτομα, ενώ ειδικά στους νέους έως 24 ετών το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται σε 51,4% και σε αρκετές περιφέρειες της χώρας η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο. Από αυτούς μόνο 106.350 λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι άνεργοι στην καθημερινότητα μας διεκδικούμε από την δημοτική αρχή της περιοχής μας, μια σειρά μέτρων ανακούφισης για εμάς και τις οικογένειες μας. Θεωρούμε ότι  το Δημοτικό Συμβούλιο, το σύνολο των φορέων της πόλης μας και ο καθένας δεν μπορεί να  μένει  αδιάφορος όταν βλέπει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις  στοιχειώδης ανάγκες τους, να στερούνται το φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, να μην έχουν νερό, ρεύμα, περίθαλψη. Δεν θεωρούμε λύση τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, που ούτε προσωρινή ανακούφιση  προσφέρουν, πολύ περισσότερο που αυτά  χρησιμοποιούνται για να διαλύσουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις.

Στη βάση των διεκδικήσεών μας ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου  να λάβει άμεσα απόφαση για τα εξής:

 – Να διεκδικήσει μαζί με εμάς μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.

 – Απαλλαγή όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Οι πολλοί έμμεσοι και άμεσοι  φόροι και τα τέλη έχουν γονατίσει τις οικογένειες των ανέργων, που όταν εργάζονταν όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που πλήρωναν αναλογικά τα περισσότερα σε φόρους κ.λπ.

 – Να υπάρξουν άμεσα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα και αμοιβές για την κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου μας (παιδικούς σταθμούς, καθαριότητα κτλ).

 – Να γίνουν δεκτά δωρεάν, όλα τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Οι άνεργοι καθημερινά αγωνιούν και προσπαθούν να βρουν τα προς το ζην,  για να θρέψουν την οικογένεια τους, ψάχνουν για εργασία, δεν πρέπει να αποκλείονται τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς, με την δικαιολογία του ελεύθερου χρόνου, είναι αναγκαίο να τους δοθεί βοήθεια .

– Όλες οι δραστηριότητες στο Δήμο να είναι δωρεάν για τους άνεργους δημότες και τις οικογένειές τους. Δωρεάν χρήση των χώρων άθλησης (κολυμβητηρίου, δημοτικού γυμναστηρίου κλπ.), δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, δωρεάν είσοδο στον δημοτικό κινηματογράφο, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που μέχρι τώρα λαμβάνουν αντίτιμο από τους δημότες.

Έχουν περάσει ήδη 2 μήνες και 4 δημοτικά συμβούλια και τα αιτήματα μας δεν συζητήθηκαν με ευθύνη της δημοτικής αρχής,  την στιγμή που τα προβλήματα είναι οξυμένα  και δεν περιμένουν. Χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο η διοίκηση του δήμου αναβάλει την συζήτηση από την μια συνεδρίαση στην άλλη την στιγμή που γη ζωή μας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Άμεσα χωρίς άλλες αναβολές η διοίκηση του Δήμου και όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να πάρουν θέση και να δοθούν λύσεις. Να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί ο καθένας.

Εμείς έχουμε το ταξικό καθήκον να διεκδικήσουμε με όποιο τρόπο αποφασίσουμε, μέτρα προστασίας και ανακούφισης  των ιδίων και των οικογενειών μας. Δεν μας πτοούν , δεν μας απογοητεύουν τα όποια «εμπόδια» και «καθυστερήσεις», αντιθέτως μας ατσαλώνουν και μας κινητοποιούν ακόμα περισσότερο.

Συνεχίζουμε  αγωνιστικά και απαντάμε στην ελεημοσύνη τους και την επαιτεία που θέλουν να μας ρίξουν, με ταξική αλληλεγγύη μαζί με  συνδικάτα, φορείς, επιτροπές.

Η  Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου συνεχίζουμε και διεκδικούμε :

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να επιβαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

– Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

– Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

– Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.

– Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς τους ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος τους ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού.

– Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που κάνουν πάρτι στις πλάτες των ανέργων

Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου

  Περιάνδρου 18, 2107778249