100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής στο Λαϊκό Διδασκαλείο και στο ΔΣΕ Πελοποννήσου στα Τρόπαια

 

Σε μια επιβλητική τοποθεσία στην είσοδο των Τροπαίων Αρκαδίας απέναντι ακριβώς από το πετρόχτιστο κτίριο όπου το 1948 λειτούργησε το Λαϊκό Διδασκαλείο, η ΚΕ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος και της ΚΝΕ τίμησαν το πρωί της Κυριακής, με μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και διδαχές, την ηρωϊκή δράση του ΔΣΕ Πελοποννήσου και την προσφορά της προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Πελοπόννησο στην παιδεία του λαού, στις ελεύθερες περιοχές του Μωριά.

Τίμησαν παράλληλα, τα στελέχη, τους δασκάλους και τους μαθητές του Λαϊκού Διδασκαλείου αναδεικνύοντας το μεγαλείο που κρύβει η δύναμη και η θέληση του λαού όταν αποφασίσει να συγκρουστεί με τους δυνάστες και τους εκμεταλλευτές του.

Πέρα από τη μαρμάρινη πλάκα με την οποία η ΚΕ του ΚΚΕ σηματοδότησε τον χώρο του Λαϊκού Διδασκαλείου, όπου σήμερα λειτουργεί το δημοτικό σχολείο των Τροπαίων, στην εκδήλωση δέσποζαν τα λόγια του κομμουνιστή δάσκαλου Δημήτρη Γληνού, γραμμένα στην πλάτη της εξέδρας: «Ο σωστός εκπαιδευτικός βλέπει στις νέες ψυχές, τη δυνατότητα μιας καλύτερης ανθρωπότητας και θέτει ολόκληρο τον εαυτό του, υπηρέτη της δημιουργίας αυτής».

Ο κόσμος που ταξίδεψε από το πρωί από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας από την Αθήνα και άλλα μέρη γέμισε ασφυκτικά το πλάτωμα μπροστά από την εξέδρα όπου από νωρίς ακούγονταν αντάρτικα τραγούδια και αφηγήσεις από τη δράση του ΔΣΕ. Ο αντίλαλος από τα μεγάφωνα της εξέδρας απλώνονταν σε όλο το χωριό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Οι προσυγκεντρώσεις έζωσαν το χωριό

Οι Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προσυγκεντρώθηκαν στο υψηλότερο σημείο του αμφιθεατρικού χωριού. Επικεφαλής της πορείας προς τον χώρο της συγκέντρωσης τέθηκε η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα συνθήματα «Ούτε σε ξερονήσια ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσαν οι κομμουνιστές», «Οι μαχητές του Μαίναλου δεν λύγισαν ποτέ, τιμή και δόξα στο ΔΣΕ» και «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ», αντήχησαν στους στενούς δρόμους των Τροπαίων από όπου περνούσε η πορεία αποσπώντας χειροκροτήματα.

«Δάσκαλος και μαχητής, αγωνιστές στην κατάκτηση της γνώσης, ζήτω η 3η μεραρχία του ΔΣΕ» έγραφε το πανό που προπορεύονταν με την υπογραφή των Κομματικών Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ακολουθούσαν πικέτες με τις μορφές μαχητών του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο που έπεσαν στην μάχη ή εκτελέστηκαν καθώς και τα λάβαρα των Κομματικών Οργανώσεων της Πελοποννήσου. Φθάνοντας στο χώρο της εκδήλωσης η πορεία πνίγηκε στα χειροκροτήματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Νίκο Αμπατιέλο. Παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και ο Κώστας Καζάκος. 

Λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο, είχαν φθάσει με προσυγκέντρωση στην άλλη άκρη του χωριού οι οργανώσεις Δυτικής Ελλάδας ΚΚΕ και ΚΝΕ. Τα λάβαρα του Κόμματος και της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ παρατάχθηκαν περιμετρικά της εξέδρας ενώ με κόσμο γέμισε και το προαύλιο του Διδασκαλείου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τροπαίων Χρήστο Μαρτιόνο ο οποίος ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την τιμή που κάνει στην περιοχή να προβάλλει την ιστορία της. Αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας να παραχωρήσει χώρο στα Τρόπαια για την ανέγερση μνημείου με το Λαϊκό Διδασκαλείο και ζήτησε την παρέμβαση του ΚΚΕ για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα συντήρησης του κτιρίου που στεγάζονταν το διδασκαλείο.

Ακολούθησε μουσικοθεατρικό αναλόγιο από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της οργάνωσης περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Τα κείμενα ήταν βασισμένα σε αφηγήσεις και διηγήσεις μαθητών του διδασκαλείου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, που ο Βασίλης Φωτόπουλος, 92 ετών σήμερα, που υπήρξε δάσκαλος του Λαϊκού Διδασκαλείου από το Αγρίδι Καλαβρύτων, και παραβρέθηκε στην εκδήλωση με μέλη της οικογένειάς του, συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του εξιστόρησε γεγονότα από τη ζωή στο Λαϊκό Διδασκαλείο. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες). 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι ομιλίες στην εκδήλωση

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Δ. Κουτσούμπας (Διαβάστε ΕΔΩ αποσπάσματα από την ομιλία του). 

Στη συνέχεια ομιλία έκανε η Κυριακή Καμαρινού διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, εκπαιδευτικός, κόρη του Αρίστου Καμαρινού, Ταγματάρχη του 1ου Τάγματος της 22 Ταξιαρχίας της 3ης ηρωικής Μεραρχίας του ΔΣΕ.  (Διαβάστε εδώ την ομιλία σε μορφή PDF).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι στο χωριό Βυζίκι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εκθεση Αρχειακού Υλικού

Πριν αρχίσει η εκδήλωση τα βλέμματα συγκέντρωσε η έκθεση που είχε στηθεί στον χώρο με αρχειακό υλικό για τον Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου. Ξεχωρίζουν τα υλικά από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ για την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση στην Πελοπόννησο, και βέβαια για την οργάνωση της λαϊκής παιδείας και του διδασκαλείου.

Πολλά από αυτά υπάρχουν και στο λεύκωμα που εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονταν και ορισμένα από τα δημοσιεύματα αστικών εφημερίδων της εποχής, όπως η εθνικόφρονη «Αλήθεια», τα οποία έσταζαν μίσος, χολή και ψέμματα για το ΔΣΕ και τη δράση του. Το υλικό για το διδασκαλείο, συμπλήρωναν φωτογραφίες μαθητών του, που έπεσαν σε μάχες, ντοκουμέντα για το πρόγραμμα και τη ζωή στο διδασκαλείο.

Την έκθεση ολοκλήρωναν εικόνες από τη σύγχρονη δράση του Κόμματος και η φράση: «Το ΚΚΕ έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.