Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

kaisarianh-moyseio-ethnikhs-antistashs-46

Η Καισαριανή, της προσφυγιάς και της Αντίστασης, απέκτησε το δικό της μουσείο για να στεγάσει την ηρωική της ιστορία. Το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μέσα στο Σκοπευτήριο, λίγα μέτρα από το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το σημείο που αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης για εκατοντάδες κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μουσείου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ΕΑΜίτες αντιστασιακοί καθώς και απόγονοι της θρυλικής δρακογενιάς, που βλέπουν το δίκαιο λαϊκό αίτημα για τη δημιουργία του μουσείου επιτέλους να ικανοποιείται. Εκπληρώνεται έτσι ένα χρέος απέναντι σε αυτή τη γενιά, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, την υπεράσπισή της από την επίθεση του ιμπεριαλισμού και την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Αττική, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Σφάλμα
Σφάλμα. Το βίντεο δεν υπάρχει

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης Νίκο Αμπατιέλο.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν πρόκειται να περάσει. Αυτό το σκοπό υπηρετούν και αυτά τα εγκαίνια, εδώ, σήμερα, στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

Οι λαοί θα μπορέσουν να δείξουν τη δύναμή τους. Η πάλη ενάντια στο φασισμό θα δυναμώσει και οι λαοί θα βγουν νικητές».

Στη συγκινητική εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και μίλησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος.

Υπογράμμισε ότι το μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.  Είναι  χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων από τη λαϊκή εποποιία γιατί η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος, μιλώντας στα εγκαίνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε για να λειτουργήσει το μουσείο, λέγοντας ότι κρύβει από πίσω της τους αγώνες και τους πόθους δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής  και όχι μόνο, για να αποδοθεί η έκταση στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του. Σημείωσε ότι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού βρέθηκαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του αείμνηστου κομμουνιστή δήμαρχου Παναγιώτη Μακρή.  Για το λόγο αυτό, όχι τυχαία, μια γωνία του μουσείου αφιερώνεται στη ζωή και τη δράση του.

Ο Ηλίας Σταμέλος, κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του μουσείου:  Αγωνιστές και απογόνους τους, που έδωσαν πολύτιμο αρχειακό υλικό και το ΚΚΕ που διέθεσε υλικό από το Αρχείο του για αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων. Επίσης τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Καισαριανής. Τέλος, όσους συνέβαλαν οικονομικά, επώνυμους και ανώνυμους, όπως και τους επιστήμονες, τεχνικούς και εργάτες που εργάστηκαν για να φτιαχτεί το μουσείο.

Ακολούθησε η πρώτη επίσημη ξενάγηση.

Το Μουσείο

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται ξετυλίγονται ολοζώντανες οι μνήμες του αγώνα και της συμβολής του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Στα ταμπλό του μουσείου ξεδιπλώνεται το χρονικό της πάλης από το 1936 μέχρι το 1944, με ξεχωριστή αναφορά στο Σκοπευτήριο και τις εκτελέσεις που ξεκίνησαν το Μάη του 1942 και τέλειωσαν λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα έχουν ντοκουμέντα της εποχής, όπως αυθεντικές πρωτότυπες εφημερίδες της Αντίστασης και σπάνιες φωτογραφίες αγωνιστών. Συγκλονιστικά είναι τα έπιπλα από το σπίτι της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας Ηρώς Κωνσταντοπούλου που εκτίθενται σε ειδική αίθουσα που φέρει το όνομά της. Επίσης η κουρελού στην οποία κοιμόταν ο Άρης Βελουχιώτης, όταν βρέθηκε στην Καισαριανή και μία τούφα από τα ματωβαμμένα μαλλιά του ΕΠΟΝίτη – ΕΛΑΣίτη Γιώργου Πολεμαρχάκη που έπεσε σε μάχη στην περιοχή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.