ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! Ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

pame-apergiakh-sygkentrosh-omonoia-55

Ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό απεργιακό συλλαλητήριο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 6 Μάη στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο, με κεντρικό σύνθημα: «Ξεσηκωμός. Έφτασε η ώρα της μάχης. Όλοι στους δρόμους. Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα όπου οι χιλιάδες διαδηλωτές ανανέωσαν τα απεργιακά, αγωνιστικά τους ραντεβού το Σάββατο 7 Μάη στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια και την Κυριακή 8 Μάη στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της πορείας του ΠΑΜΕ ήταν ότι όταν η κεφαλή της βρισκόταν στο Σύνταγμα ο κόσμος ακόμη δεν είχε ξεκινήσει καν από την Ομόνοια. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του ΠΑΜΕ που ανάγραφε: «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο. Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο». Επίσης ανέμιζαν σημαίες της ΠΣΟ ενδεικτικό της μεγάλης διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται με αφορμή τις τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακολουθούσαν τα συνδικάτα της Βιομηχανίας, άλλα συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές, οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας κλπ. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο όπως:«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο. Οργάνωση παντού να ρθουν τα πάνω – κάτω».

Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους, τα πανό και τις πικέτες τους καταδίκασαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ασφαλιστικό – φορολογικό αλλά και την κυβερνητική μεθόδευση να φέρει προς ψήφιση το επίμαχο ν/σ άρον – άρον αυτό το Σαββατοκύριακο στην Βουλή.

Νωρίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Έχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής. Οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις μας να γίνουν εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή αύριο το απόγευμα στις 6μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή στις 10.30 στο σύνταγμα για να τιμήσουμε αγωνιστικά τα 130 χρόνια από την πρωτομαγιά του 1886». (Διαβάστε εδώ την ομιλία του). 

Στη συγκέντρωση της Ομόνοιας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, επαγγελματοβιοτέχνες, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ δίνοντας παρόν διατρανώνοντας το: «πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο».

Τα πανό των συνδικάτων, οι σημαίες του ΠΑΜΕ, τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα δείχνοντας την αποφασιστικότητα του κόσμου να μην περάσει η ασφαλιστική – φορολογική λαιμητόμος.  Στην πλάτη της εξέδρας στην συγκέντρωση της Ομόνοιας αναγραφόταν: «Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κάτω οι φόροι», ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του αγώνα και απεργιακά καλέσματα.

Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και στην πορεία που ακολούθησε προς το Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. (Δείτε εδώ video με τη δήλωση). 

Νωρίτερα οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων έγιναν στην Πλατεία Βάθης, στην Κάνιγγος, στη Συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο κόσμος έφτασε στην Αθήνα με λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, που δρομολογήθηκαν από γειτονιές της Αθήνας (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).  

Απεργιακές συγκεντρώσεις γίνονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά). 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.