ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Εκδήλωση υποδοχής στο Διακοφτό (ΦΩΤΟ)

patra-athina-deyterh-mera-diakofto-15_0

 

Το πείσμα, ο δυναμισμός, η μαχητικότητα για το δίκαιο σκοπό, όπως και η ζεστή υποδοχή του κόσμου απ’ όπου περνάει η πορεία είναι τα χαρακτηριστικά και της δεύτερης μέρας της μεγάλης πορείας για την ανεργία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί από το Αθλητικό Κέντρο του Αιγίου όπου διανυκτέρευσε και συνεχίζει για να ολοκληρώσει το σημερινό κομμάτι της διαδρομής ως την Ακράτα.

Λίγο μετά τις 2 μ.μ. η πορεία μέσω Νικολαίικων, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικων έφτασε στο Διακοφτό, στο σιδηροδρομικό σταθμό του οδοντωτού, περίπου στο μέσο της σημερινής της διαδρομής, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος και ξέσπασε σε χειροκροτήματα με το σύνθημα «Εδώ, εδώ, μ’ αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ». Η βρύση κάτω από τον πλάτανο στο σιδηροδρομικό σταθμό του οδοντωτού έμοιαζε πραγματική όαση στη σημερινή πολύ ζεστή μέρα και στα πολλά χιλιόμετρα. Ένα από τα πολλά ευχάριστα στιγμιότυπα ήταν αυτό της συνάντησης των οδοιπόρων με μαθητές. Την ώρα που η πορεία έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό ήταν εκεί και οι μαθητές από τα γύρω σχολεία που μόλις είχαν σχολάσει, δίνοντας έτσι ένα νεανικό τόνο στην υποδοχή.

patra-athina-deyterh-mera-diakofto-3

Στο Διακοφτό τους οδοιπόρους υποδέχτηκαν  ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Θεοφάνης Σταυρόπουλος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοφτού Βασίλης Σταυρόπουλος, ο οποίος τους ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς σημείωσε ότι «από τα ορεινά Καλάβρυτα δίνουμε συγχαρητήρια σε αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου Πατρέων. Μια σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, της ανεργίας όλων των ηλικιών, κυρίως όμως των νέων. Θα σας ακολουθήσω μέχρι την Ακράτα. Ο Δήμος Καλαβρύτων συμμετέχει με εργαζόμενους, πολίτες των Καλαβρύτων».

Εξάλλου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Πνοή» Διακοφτού Βάσω Καραπαναγιώτη – Βούλγαρη, η οποία μάλιστα ετοίμασε και τον μπουφέ υποδοχής, τόνισε ότι «ο Σύλλογος είναι στο πλάι, συμμετέχει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Είμαστε μαζί σας γιατί η ανεργία μάς αφορά όλους».

Εκ μέρους της διοίκησης του Παραρτήματος Εργαζομένων Δήμου Καλαβρύτων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, οΠαναγιώτης Ρεκούτης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία στην οποία και το Παράρτημα συμμετέχει, υπογράμμισε, ότ, «οι ανάγκες για προσωπικό και στο Δήμο Καλαβρύτων είναι τεράστιες. Ανάγκες που αφορούν την κάλυψη κενών στις υπηρεσίες, κυρίως στην καθαριότητα. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Εκ μέρους του Συλλόγου Ανεξάρτητων Ποδηλατών Διακοφτού ο Δημήτρης Νταουσάνης τόνισε ότι πρόκειται για μια «υπέροχη εκδήλωση στην οποία ταχθήκαμε υπέρ».

Από την πλευρά της η Τζένη Κατσιγιάννη, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Αιγίου, τόνισε ότι «η Ομάδα χαιρετίζει, συμμετέχει και επιβραβεύει την πρωτοβουλία», πρόσθεσε ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ό,τι έχει κερδηθεί, έχει κερδηθεί με αγώνες».

Επίσης στην εκδήλωση υποδοχής παρευρισκόταν και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αφού ευχαρίστησε όλους, τόνισε ότι «παίρνουμε δύναμη από τη συμπαράστασή σας. Δεν τελειώνουμε. Είναι μια στάση στο μακρύ αγώνα για να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Για να υπάρχει προστασία των ανέργων. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να το πετύχουμε. Γιατί είμαστε πολλοί και είναι λίγοι».

Η εκδήλωση στο Αίγιο

patra-athina-deyterh-mera-1_0

 

Νωρίτερα, την πορεία είχε «ξεπροβοδίσει» το Αίγιο, με πλήθος κόσμου να βγαίνουν στις πόρτες των μικρομάγαζων, στους φούρνους, στα σιδεράδικα, στις βιοτεχνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα λαϊκά σπίτια στη Ρήγα Φεραίου για να δουν τους εκατοντάδες που βαδίζουν και σήμερα 2η μέρα, με το σύνθημα γραμμένο στα πανό τους «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Πολλοί, ξεκινάνε για 2η συνεχόμενη μέρα για να βαδίσουν πάλι όλη τη σημερινή διαδρομή των 28 χιλιομέτρων. Έχουν κούραση, αλλά και πολύ κουράγιο. «Θα το παλέψω όσο πάει». Άλλοι, που έρχονται με λεωφορεία από Πάτρα και Αθήνα για να συναντηθούν με όσους διανυκτέρευσαν, φρέσκοι, τρέχουν να προλάβουν την πορεία, ενώ κάποιοι, κυρίως μεγαλύτεροι, τη συνοδεύουν με τα πόδια ως την άκρη της πόλης και μετά παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Δεν έχει σημασία πόσο περπατάει ο καθένας. Άλλωστε, από την αρχή ως και σήμερα ο δήμος στο μήνυμά του προς τους χιλιάδες ανέργους, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, έχει τονίσει ότι σημασία έχει η συμμετοχή, «να μη μείνει κανείς θεατής» απέναντι στο έγκλημα όσων έχουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους και κερδίζουν από την ανεργία και την εκμετάλλευση. Η πόλη αντηχεί από τα συνθήματα που μπλέκονται με τα τραγούδια που παίζουν από το φορτηγάκι του δήμου που προπορεύεται σε είδος χαιρετισμού: «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά!». «Πού φτάσαμε, να ζητάμε δουλειά», λένε δυο νέοι, «μαύροι» απ’ τη δουλειά στο βενζινάδικο. Δυο άλλοι, πάνω σε ένα μηχανάκι που πάει προς την αντίθετη, φωνάζουν κι εκείνοι «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία». Όχι τυχαία.

Έξω απ’ την πόλη πια, μέσα από τους πορτοκαλεώνες της αχαϊκής γης που ευωδιάζουν, γύρω στις 11.30 η πορεία έφτασε στα Νικολαίικα. Σύντομη στάση όπου χαιρετίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τάσος Μούσκας και ξανά ο δήμαρχος Αιγιάλειας. Στον Ελαιώνα και στα Ζαχλωρίτικα ο κόσμος βγαίνει έξω στις αυλές να υποδεχτεί την πορεία. «Μαμά, φτάνουν!», φωνάζει ένα πιτσιρίκι στο προαύλιο της εκκλησίας. «Μπράβο, παιδιά!», «Καλωσήρθατε»! Διαρκώς αυτές τις ζεστές κουβέντες ακούει η πορεία, που  «απαντάει» με τα δικά της συνθήματα και με το «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».

Παρά τον ανοιξιάτικο ήλιο που καίει, οι εκατοντάδες που συνεχίζουν την πορεία είναι αποφασισμένοι να φτάσουν ως το τέλος και της σημερινής μέρας, στην Ακράτα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.