ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το προωθεί η κυβέρνηση – ΚΚΕ: Αντιδραστικό και παράνομο, καταπατά το Διεθνές Δίκαιο (VIDEO)

 

Σφάλμα
Σφάλμα. Το βίντεο δεν υπάρχει

 

Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό με το οποίο τίθενται οι βάσεις για να εφαρμοστεί η επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Πέμπτης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Την Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία της στις Επιτροπές η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αντιδραστικό και παράνομο, καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. «Ενσωματώνονται όλες οι μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε από το Σεπτέμβρη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέχρι την επαίσχυντη απόφαση ΕΕ – Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι η διαδικασία του ασύλου προσαρμόζεται σε αυτές τις αποφάσεις σε πλήρη αντίθεση με τη συνθήκη της Γενεύης. Πρόσθεσε ότι φτιάχνονται παντού Αμυγδαλέζες, καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων, εντείνεται ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, ενώ θα έχουν ρόλο σε όλα τα επίπεδα οι αμαρτωλές ΜΚΟ.

Απευθυνόμενη στο σύνολο των αστικών κομμάτων επισήμανε ότι αιτία της προσφυγιάς είναι «οι σύμμαχοι όλων σας», το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ που έχουν εξαπολύσει πολέμους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Παράλληλα, ανέδειξε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ ενισχύει τον οχετό της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε την πρόταση Μάρδα για τους πρόσφυγες – επενδυτές, αναφέροντας ότι είναι «η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο της το μεγαλείο, συνέχεια των αποφάσεων της ΕΕ». Συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει ότι παίρνει μέτρα για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για απευθείας ασφαλή μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Αιτιολογώντας το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, υποστήριξε ότι «τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά» για την διαχείριση του προβλήματος και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

«Όχι μόνο διαφωνούμε, αλλά και καταγγέλλουμε τη μέθοδο του κατεπείγοντος», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μεθόδευση αυταρχισμού, για να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση για το αντιδραστικό και παράνομο περιεχόμενο του νομοσχεδίου – τερατουργήματος, που παραβιάζει και καταπατά το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες».

Απευθυνόμενη στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ότι «η αυταρχική αυτή μέθοδος είναι αντιγραφή μεθόδων που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εσείς έντονα καταδικάζατε». Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην ακουστεί ούτε καν η θέση της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ήδη έχει φύγει από τα νησιά του Αιγαίου καταδικάζοντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ως παράνομη.

Τα άλλα κόμματα

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου. Μάλιστα κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Προσφυγικό «με τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν για διατάξεις του νομοσχεδίου, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ωστόσο παρά την κριτική τους καλλιέργησαν την άποψη ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή χωρίς να είναι έτοιμη. Επίσης ζήτησε να εφαρμοστεί η «νομιμότητα» των απελάσεων και των κέντρων κράτησης, φροντίζοντας να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες «που σφάζονται μεταξύ τους» στον Πειραιά και στην Ειδομένη».

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός βρήκε ευκαιρία για να χύσει το ρατσιστικό δηλητήριο, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «είναι ύβρεις» για τους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολα, να ταΐζουμε τους «λαθρομετανάστες» και να κοιτάμε πως θα τους κάνουμε να περνάνε καλύτερα.

 

Η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη

 

Σφάλμα
Σφάλμα. Το βίντεο δεν υπάρχει

«Φτιάχνετε ένα στρατό που θα νομιμοποιήσει την παρακρατική διαδικασία», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕΛιάνα Κανέλλη, μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό.

Με αφορμή διατάξεις του νομοσχεδίου που γενικεύουν τη δράση των ΜΚΟ και την εμπλοκή ιδιωτών έκανε λόγο για «εσμό» ανθρώπων που θα ωφεληθούν από τον πόνο.

«Δημιουργείτε την επόμενη μαφία της φιλανθρωπίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάθεση της φύλαξης των κέντρων σε εταιρείες σεκιούριτι.

Η ομιλία του Χρήστου Κατσώτη

Σφάλμα
Σφάλμα. Το βίντεο δεν υπάρχει