Έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Στο φουαγιέ της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής  του ΚΚΕ

ekthesh-mpelogiannh-4

Με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, εγκαινιάστηκε έκθεση ντοκουμέντων και αντικειμένων από το Αρχείο του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε από την Τετάρτη και θα εμπλουτίζεται συνεχώς φιλοξενείται στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και περιλαμβάνει σειρά ντοκουμέντων για τη δράση του ΔΣΕ. Ασύρματοι, χάρτες, χειρόγραφες και δακτυλογραφημένες διαταγές και αναφορές μονάδων του ΔΣΕ, οπλισμός και πυρομαχικά, τμήματα στολών, αλλά και εφημερίδες και βιβλία του εκδοτικού του ΔΣΕ, καταγράφουν τη ζωή και δράση των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν τα υλικά από τη ζωή στην παρανομία. Καμουφλαρισμένες μπροσούρες, μέσα σε βιβλία και περιοδικά, οι μήτρες του παράνομου «Ριζοσπάστη», αλλά και του «Οδηγητή», πολύγραφοι και γραφομηχανές στις οποίες γράφονταν και αναπαράγονταν τα υλικά του ΚΚΕ, αλλά και ένας ασύρματος καμουφλαρισμένος σε βαλίτσα, είναι μερικά από εκθέματα που αποτυπώνουν τη ζωή και τη δράση των κομμουνιστών, σε καθεστώς παρανομιάς και διώξεων.

Παράλληλα, η έκθεση περιλαμβάνει και ντοκουμέντα από τις εξορίες. Γράμματα καρτ-ποστάλ, βιβλία και κατασκευές των εξορίστων κομμουνιστών, βρίσκονται στις προθήκες της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: 902.gr