Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους 16 μήνες της δημοτικής αρχής

Αναδημοσιεύουμε από την τοπική εφημερίδα «Το Σκονάκι» την συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου Ανδρέα Καραβίδα, για την συμπλήρωση 16 μηνών της διοίκησης Καφατσάκη στον Δήμο Ζωγράφου.

 

Ερώτηση:  Πως κρίνετε το έργο που επιτέλεσε στο Δήμο Ζωγράφου τους τελευταίους 16 μήνες η Διοίκηση της δημάρχου Τίνας Καφατσάκη, και ποιες θετικές ή αρνητικές παρεμβάσεις ξεχωρίζετε;

Αρχικά θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι που τουλάχιστον για εμάς παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οποιαδήποτε πολιτική κριτική κάνουμε. Αυτό δεν είναι άλλο από την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα, από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων και των  συμφερόντων τους. Έτσι με βάση το παραπάνω, θεωρούμε ότι η διοίκηση του δήμου δεν μετακινήθηκε ρούπι από τις δεσμεύσεις και από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως η άλλως η διοίκηση του δήμου υποστηρίζει την κυβέρνηση και την πολιτική της και εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις.

Επαίρονται ότι μείωσαν τα δημοτικά τέλη, που οι ίδιοι ως αντιπολίτευση πριν την κρίση με την ψήφο τους συναινούσαν στην αύξησή τους, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν σε μειώσεις σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και όχι με γνώμονα τις μειώσεις που υπέστησαν οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι, μικρομαγαζάτορες στο εισόδημά τους. Σε ανάλογη, αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται  εδώ και δύο χρόνια οι προϋπολογισμοί που ψηφίζει και υλοποιεί η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, στηρίζοντας  και υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την λογική της ανταποδοτικότητας. Ακολουθούν πιστά τη γενική πολιτική και αυτό έχει σαν συνέπεια οποιοδήποτε αίτημα για ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών να σκοντάφτει στα γρανάζια των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως λένε.

Θα μπορούσαμε να καθίσουμε να απαριθμούμε μια σειρά από αρνητικά σημεία στον ενάμιση αυτό χρόνο της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ  στο δήμο μας. Σημαντικό για εμάς όμως  θα ήταν να δούμε, και έτσι κρίνουμε, πως αυτή η δίοικηση στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν την έστω και κάποια ανακούφιση των δημοτών.

Θεωρούμε λοιπόν, και το παραδέχονται και οι ίδιοι, ότι υπάρχει συνέχεια στην διοίκηση του δήμου, μια αντιλαϊκή συνέχεια συμπληρώνουμε εμείς, παίρνοντας την σκυτάλλη από τους προκατόχους της. Παρόλα τα ασφυκτικά πλαίσια που μπαίνουν από την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί , σημασία έχει ο βαθμός ταύτισης της διοίκησης με την κυβερνητική πολιτική, και αυτός είναι στον απόλυτο βαθμό. Ταύτιση, που μόνο εις βάρος των δημοτών καταλήγει, αφού δεν αμφισβητείται ούτε στο ελάχιστο. Δικαιώνει απόλυτα η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ την άποψη που εκφράζαμε και πρίν, ότι ακόμα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση θα είναι η ίδια και τα όποια ψίχουλα μπορούν να δωθούν στους δημότες δεν είναι ικανά να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, με υπαρκτό το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, η διοίκηση του δήμου δεν μπαίνει στην διαδικασία να πάρει, ούτε καν πολιτική απόφαση για να πιέσει μαζί και με άλλους φορείς για την  πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Απεναντίας συνεχώς αρκείται στο να προκηρύσσει και να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας.

Το κύριο ζήτημα που αναδεικνύουμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση είναι η πολιτική που ακολουθεί ο καθένας και όχι οι όποιες προθέσεις. Δεν είναι θέμα προθέσεων, καλή πρόθεση έχουμε όλοι μας. Σημασία έχει ξεκάθαρα, το αν έχεις την πολιτική βούληση να συγκρουστείς με αυτές τις πολιτικές που φορτώνουν για άλλη μια φορά τα βάρη στους δημότες. Αν έστω και σε αυτές τις συνθήκες σε μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες, προσφέρεις μείωση ή ακόμα και κατάργηση της ανταποδοτικότητας (τέλη – φόροι, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς), διεκδικώντας παράλληλα δυναμικά,  κονδύλια και επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Έτσι, με βάση αυτά τα κριτήρια που εμείς βάζουμε για να κρίνουμε την πορεία της δημοτικής διοίκησης στο δήμο μας, θεωρούμε ότι δεν πληρεί κανένα από αυτά που θα μας έκαναν να συμφωνήσουμε. Άλλωστε η συμφωνία που παρέχεται, πολλές φορές σε πολύ κομβικά θέματα από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης υποδηλώνει την ταύτιση τους στο κύριο, που δεν είναι άλλο από την συνέχιση της πολιτικής της Ε.Ε.  και της συνέχισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.