Οι κομμουνιστες δημαρχοι μιλουν για τις τραγικες ελλειψεις, την υποχρηματοδοτηση και τη σταση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους, τις επιπτώσεις που έχουν στις εργατικές – λαϊκές οικογένειες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους των δήμων και το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από αυτήν την κατάσταση, αναλύουν σήμερα στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές δήμαρχοι περιγράφουν τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν με τους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Αναγκαία η ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας


Στο μικρό χρονικό διάστημα που η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι Δημοτική Αρχή, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, ο «Καλλικράτης», ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους και των οργάνων του, αποτελούν εχθρικό περιβάλλον για την ικανοποίηση έστω και των στοιχειωδών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Η Τοπική Διοίκηση ως τμήμα του αστικού κράτους δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Αρα δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση, χωρίς ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή έδωσε και δίνει μάχη για πάρουν μικρές ανάσες τα λαϊκά στρώματα, να ανακουφιστεί η φτωχολογιά, να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δομές.

Καταργήσαμε τα τροφεία για τα νήπια των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, ελαφρύναμε έστω και λίγο τα ανταποδοτικά τέλη και απαλλάξαμε πλήρως τα άτομα με αναπηρία, τους πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα κ.ά., και ταυτόχρονα αυξήσαμε τα τέλη σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Εμποδίσαμε τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Πάνω απ’ όλα, δε θα βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο να πετύχουν τους στόχους τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Διεκδικούμε λύσεις για την κάλυψη λαϊκών αναγκών


Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, από τις πρώτες μέρες πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής, που θα συγκρούεται με τις επιλογές της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που θα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από λίγες μέρες, συναντηθήκαμε με τον υπουργό Υγείας και του θέσαμε τα προβλήματα της Υγείας (κλείσιμο Νοσοκομείου «Αγ. Βαρβάρας», έλλειψης προσωπικού στο «ΑΤΤΙΚΟ» και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, κίνδυνος για κλείσιμο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙΟΥ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ, υποστελέχωση ΕΟΠΠΥ κλπ.). Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα μας απαντήσει σε ένα μήνα (!!!!), σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις περί αναγκαιότητας ενίσχυσης του συστήματος Υγείας στη Δυτική Αθήνα.

Θα στηριχτούμε στο λαό της περιοχής, θα ενεργοποιήσουμε λαϊκές δυνάμεις για να διεκδικήσουμε τις λύσεις που είναι αναγκαίες. Γνωρίζουμε καλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να γίνουν θαύματα, όμως θέλουμε να μπολιάσουμε με την πολιτική μας και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την πληρώνει η λαϊκή οικογένεια


Ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών τα εξής:

Την έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες υποχρεώσεις.

Την έγκριση 70 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Αντίληψή μας είναι οι θέσεις εργασίας στο Δήμο να καλύπτονται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε ευαίσθητες θέσεις, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Στη βάση αυτής της αντίληψής μας, έχουμε κάνει από το 2011 αλλεπάλληλες ενέργειες προκειμένου να προσληφθούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με την αντίστοιχη οικονομική στήριξη.

Φυσικά, ο αγώνας μας θα εξακολουθήσει να δίνεται με αιτήματα:

Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους, μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργησή τους, για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ενεργοποίηση του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική


Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα, μαζί με εκτός δήμου πολίτες, προκειμένου να μη στερηθούν οι πολίτες αυτά που στοιχειωδώς πρέπει να τους παρέχουμε. Οργανώνουμε τη δουλειά μας πιο επιτελικά και με την επίσκεψή μας στα υπουργεία θέλουμε να εκμαιεύσουμε τις απόψεις της κυβέρνησης.

Οι συνθήκες και οι συνέπειες είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ομως, αυτά δεν προέκυψαν τώρα. Αυτά τα αντιμετωπίζαμε και νωρίτερα, πριν τα Μνημόνια και ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ξεκαθαρίζαμε πως όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο δεν έχουν να κάνουν με το Μνημόνιο αυτό καθεαυτό. Το Μνημόνιο είναι εργαλείο για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, που εκπορεύονται από το Μάαστριχτ και την ΕΕ. Το ότι σήμερα αν θα έχουμε καράβι στο νησί μας ή όχι, δυστυχώς, δεν εξαρτάται κυρίως από την πολιτεία αν θα το παρέχει αυτό ως αγαθό αλλά αν ο εφοπλιστής, σε εκείνη την περίοδο ή εκείνη τη μέρα, θα έχει κέρδος. Η ασκούμενη πολιτική έχει συνέπειες σε όλη την καθημερινότητα. Από την υγεία και αν υπάρχει γιατρός μέχρι το πώς θα μετακινηθούμε.

Ως δήμος τα αποκαλύπτουμε, τα καταγγέλλουμε, λέμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και τώρα, μετά την επίσκεψή μας στα υπουργεία, άμεσα θα ξεκινήσουμε λαϊκές συνελεύσεις. Εκεί θα εξηγήσουμε τις απαντήσεις που έχουμε πάρει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/03/2015