Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων

Αίτημα συζήτησης κατά την 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, την Πέμπτη 16 Οκτώβρη 2014, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Κομμάτων

Η κυβέρνηση κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου ψηφίστηκε και αποτελεί πλέον νόμο, το σχέδιο νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων.
Με το νομο αυτό επιχειρείται ο περιορισμός της πολιτικής δράσης των κομμάτων ως μέρος μιας συνολικής πολιτικής περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Θεσμοθετεί τη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, θεσπίζοντας μάλιστα και έκπτωση 100% από το φορολογητέο εισόδημα για το παραπάνω ποσό.
Προσπαθεί να επιβάλει το «φακέλωμα», όσων είτε δίνουν συνδρομές ως μέλη κομμάτων, είτε ενίσχυση ακόμα και για τα πιο μικρά ποσά 2-3-5 ευρώ, δημιουργώντας εμπόδια στη λειτουργία των κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που στηρίζονται στην οικονομική τους ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα.
Τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση πολύ καθαρά να καταδικάσει.
Γι’ αυτό καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπερψήφισή του να καταδικάσει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

ΟΙ Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωση Ζωγράφου
Ανδρέας Καραβίδας
Μάκης Μπαρμπέρης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τα οικονομικά των κομμάτων όχι μόνο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της διαπλοκής επιχειρηματικών οικονομικών συμφερόντων με τα πολιτικά κόμματα και βουλευτές, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί θεσμοθετώντας τις συναλλαγές κομμάτων και βουλευτών με τους επιχειρηματικούς ομίλους θεσπίζοντας μάλιστα και έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών – χρηματοδοτών.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα, κόμματα που στηρίζονται οικονομικά από το λαό να απευθύνονται σε αυτόν για την οικονομική τους στήριξη και λειτουργία, θεσμοθετώντας το φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος που από το υστέρημα τους επιθυμούν να το ενισχύσουν οικονομικά επιβάλλοντας την αναγραφή των στοιχείων τους και του ΑΦΜ ή του αριθμού της αστυνομικής τους ταυτότητας, ακόμα και για μια συνδρομή ή οικονομική ενίσχυση 2-5 ευρώ.

Τα παραπάνω αποσκοπούν στον περιορισμό της πολιτικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής για την καταστολή των αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των μέτρων που ετοιμάζονται σε βάρος της λειτουργίας και δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του δικαιώματος της απεργίας.

Ταυτόχρονα με το νόμο αυτό επιχειρείται ο κατευνασμός της αγανάκτησης των πολιτών και μια επίπλαστη ανάταξη της εικόνας του πολιτικού συστήματος που έχουν σχηματίσει με την πρακτική τους οι κυβερνητικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα αυτός ο νόμος, νομιμοποιεί την διαπλοκή και την χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος από οικονομικά συμφέροντα.

Είναι υποχρέωση όλων των εργαζόμενων και του λαϊκού κινήματος να αντιταχθεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να απαιτήσει, να παλέψει να μην εφαρμοστεί.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την καταδίκη μας σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δηλώνουμε τη διάθεση μας να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί. ​

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ