ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ» ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Με πρόσχημα υπαρκτές και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες όπως η συντήρηση ελεύθερων χώρων (πάρκα, πλατείες κτλ) επιστρατεύεται και πάλι από δημοτικούς και άλλους παράγοντες, ο «εθελοντισμός». Την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης, προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση.

Με αφορμή τη θέσπιση «περιβαλλοντικής εβδομάδας» του υπουργείου παιδείας, οι μαθητές του 5ο-6ο Δημ. Σχολείο Ζωγράφου προχώρησαν σε δράσεις «εθελοντισμού». Οι μικροί μαθητές κλήθηκαν να βάψουν τα παγκάκια της πλατείας Αγ. Γερασίμου η οποία έχει να συντηρηθεί χρόνια. Παρόμοιες δράσεις είχαμε και την περασμένη χρονιά από γυμνάσια της περιοχής μας (καθαρισμός του πάρκου στη Γ. Παπανδρέου). Αυτές οι δράσεις αποτελούν συνέχεια των διαφόρων περιβαλλοντικών και άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατακλύσει τα προγράμματα σπουδών, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όλες αυτές οι κατευθύνσεις έχουν σαν στόχο, τις συνειδήσεις, το μυαλό των νέων ανθρώπων, των αυριανών εργαζόμενων. Από πολύ μικρή ηλικία τα νέα παιδιά πρέπει να εμπεδώσουν, ότι το περιβάλλον, η καθαριότητα, η υγεία, η παιδεία, η στήριξη των κοινωνικών δομών, αποτελούν κυρίως προσωπική ευθύνη του κάθε νέου ανθρώπου- εργαζόμενου. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, η κερδοφορία των μονοπωλίων, πρέπει να μείνουν πάση θυσία στο απυρόβλητο.

Η καινούρια δημοτική αρχή του δήμου Ζωγράφου(ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει δείγματα γραφής σε όλα τα παραπάνω. Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο δημ. συμβούλιο για το ποια είναι η θέση της διοίκησης του Δήμου για αυτές τις δράσεις και με δεδομένο ότι διευθύντρια του 6ου Δημ. Σχολείου ήταν η σημερινή αντιδήμαρχος Παιδείας, αυτό που ειπώθηκε από τη διοίκηση είναι ότι επρόκειτο για εγκύκλιο του υπουργείου και έγινε με την ενημέρωση και συμμετοχή των γονιών.

Δεν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη στάση, εξάλλου λίγος καιρός έχει περάσει από τη συνέντευξη του αντιδήμαρχου καθαριότητας και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικών Συνοικιών που μέσα σε άλλα είπε για το ζήτημα της καθαριότητας: «ήδη οι πολίτες ζητούν να προσφέρουν εθελοντικά εργασία. Θα το κάνουμε οργανωμένα και με σχέδιο για να έχει και διάρκεια και αποτέλεσμα».

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, οι «υποψήφιοι διαχειριστές» του καπιταλιστικού συστήματος και οι τοπικοί (δημοτικοί και άλλοι) υποστηρικτές τους που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες, που εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη και κάνουν τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο κ.λπ.) «λάστιχο», τώρα ζητούν από τους άνεργους, τους νέους, τα μικρά παιδιά, τους κακοπληρωμένους εργάτες και υπαλλήλους να εργαστούν εθελοντικά, να «υπογράψουν» φαρδιά – πλατιά τη συναίνεσή τους στη βαρβαρότητα.

Το καπιταλιστικό κράτος θέλει να μειώσει έως και να μηδενίσει το κομμάτι εκείνο του προϋπολογισμού, που δαπανάται για στοιχειώδεις υπηρεσίες προς όφελος του λαού, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών οι οποίοι και στην περίοδο της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν εξακολουθούν να καταγράφουν υπερκέρδη.

Επισημαίνουμε σε όσους καλοπροαίρετα επιδοκιμάζουν και ενισχύουν τον «εθελοντισμό» της υποταγής, ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους ίδιους και στις μελλοντικές γενιές.

Ο μόνος εθελοντισμός που είναι απαραίτητος στις μέρες μας είναι η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές αγώνα, στα μόνα όργανα που στην λαίλαπα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας μπορούν να αντιπαρατάξουν, την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη και την αποφασιστική πάλη για να γίνει ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος, κτήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ