Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των «Πέντε κρεμασμένων Αγωνιστών»

Την Κυριακή 13 Απρίλη, οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος τίμησαν την μνήμη των πέντε κομμουνιστών που απαγχωνίστηκαν τον Απρίλη του 1944 από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών.

Στην εκδήλωση εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ μίλησε ο πρόεδρος Λάζαρος Κυρίτσης και εκ μέρους των Κομματικών οργανώσεων ο Αντρέας Καραβίδας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικού Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αντρέα Καραβίδα.

 

Σύντομο ιστορικό της μέρας:

Στις 5 Απριλίου του 1944 στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου,
Ξενίας και Μικράς Ασίας στα Ιλίσια εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού πέντε μέλη του ΚΚΕ, που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.

Οι πέντε Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στα δέντρα της μικρής πλατείας με διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας. Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα  στο ίδιο σημείο που πριν λίγες μέρες άνδρας του ΕΛΑΣ εκτέλεσε τον λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνο Μανωλάκο.

Συγκεκριμένα κάποιοι Ελασίτες στη γειτονιά της Παπαδιαμαντοπούλου έκαναν έρανο για οικονομική ενίσχυση του ΕΛΑΣ. Στη γειτονιά έμενε και ο λοχαγός Μανωλάκος, ο οποίος πλησίασε έναν Ελασίτη με το πιστόλι στο χέρι και τον ρώτησε τι κάνουν εκεί και του ζήτησε την ταυτότητά του. Ο Ελασίτης αντί για ταυτότητα έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του το πιστόλι και τον πυροβόλησε.

Οι Πέντε Κρεμασμένοι ήρωες ήταν οι: Αχ.Πλατυμέσης 34 χρόνων, Επ.Βαμβούλης 26 χρόνων, Ευ.Στεργίου 48 χρόνων, Βλ.Αποστολάρης 21 χρόνων και Β.Μπακόπουλος 41 χρόνων.

5