Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ζωγράφου 2014

Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ζωγράφου για το 2014 σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας αγκομαχούν υπό το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους.

Η κατάσταση στον δήμο μας δεν διαφέρει από την συνολικότερη κατάσταση της χώρας, δίπλα στους χιλιάδες άνεργους στέκει ο απλήρωτος, λίγο πιο δίπλα αυτός που έβαλε λουκέτο στο μικρομάγαζο του και αυτός που ετοιμάζεται να το κλείσει. Λίγο παραπέρα ο συνταξιούχος που από τα λιγοστά λεφτά της σύνταξης πρέπει να θρέψει δυο και τρεις οικογένειες. Η εικόνα συμπληρώνεται
από τα δεκάδες χαράτσια, την φορολόγηση σε οτι κινείται και αναπνέει, το κομένο ρεύμα της ΔΕΗ, τις τεράστιες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία που ακόμα και αυτοί που κατάφερναν να τις πληρώνουν ετοιμάζονται να πάρουν το «έπαθλο» των κουτσουρεμένων  300 ευρώ αντί για σύνταξη. Παράλληλα με όλα αυτά ο δημότης καλείται να πληρώσει υπέρογκα δημοτικά τέλη,  τροφεία στους παιδικούς σταθμους για το παιδί του και ελάχιστους χώρους πρασίνου και άθλησης που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ουσιαστικά και ο φετινός προυπολογισμός κινείται στην ίδια αντιλαική ρότα όλων των προηγούμενων, ενταγμένος στον κρατικό προυπολογισμό  και έχοντας παράλληλα και τον βούρδουλα της ασφυκτικής επιτροπείας – εποπτείας  του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ,  από το υπουργείο Εσωτερικών που μπορεί να επιφέρει μέχρι και παρακράτηση των ΚΑΠ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις και στα πλάνα του μεσοπρόθεσμου. Η αναλογία των τελών προς την κρατική χρηματοδότηση προϋπολογίζεται στο 50% – 50%  σε σχέση με το 40%-60% του περυσινού προυπολογισμού και δείχνει την κατευθυνση που θα ακολουθείται από εδώ και πέρα. Τα όποια έργα αλλά και οι κοινωνικές δομές χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ και οχι από τον κρατικό προυπολογισμό με άμεση συνέπεια να μείνουν μετέωρα και να μην υλοποιηθούν σε περίπτωση μη έγκρισης των προγραμμάτων. Ενώ τα ψίχουλα για τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών  βρίσκονται πραγματικά πολύ μακριά από τις ανάγκες και δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα.

Έναν τέτοιο λοιπόν προϋπολογισμό έφερε προς ψήφιση η διοίκηση Καλλίρη (ΠΑΣΟΚ) η οποία όλο αυτό το διάστημα αφού εφάρμοσε και εφαρμόζει πιστά τον Καλλικράτη ως μονόδρομο, μετά πέφτει από τα σύννεφα για τις συνέπειες του. Στην εισήγηση μάλιστα αφού πρώτα περιέγραψε την όλη κατάσταση σαν συγκυρία μιας πολύπλευρης κρίσης που δοκιμάζει τα όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης στο τέλος έβγαλε και πανυγηρικό πόρισμα πως το 13% μείωση στα ανταποδοτικά τέλη και το 10% στους κοινόχρηστους χώρους είναι οτι το καλύτερο μπορούσαν να κάνουν διανθίζοντάς το μάλιστα ως αποτέλεσμα της διαφάνειας  της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας της υπάρχουσας διοίκησης.

Στα ίδια μονοπάτια κινήθηκε και η αντιπολίτευση ΔΑΔΑ(Ν.Δ.) που ναι μεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά σαν κύρια δικαιολογία  έθεσε το γεγονός οτι «δεν υπάρχει πρόβλεψη εσόδων από επιχειρηματικές πηγές και πως θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις για να καλύπτουμε τις απώλειες των κρατικών επιχορηγήσεων» ουσιαστικά δηλαδή μια ταυτόσημη άποψη με τις υπάρχουσες λογικές και τις κατευθύνσεις του Καλλικράτη. Η παράταξη ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ(ΣΥΡΙΖΑ) ανέδειξε μέσα από την τοποθέτησης τον βασικό πυρήνα της πολιτικής της που δεν είναι άλλος από την διαχείρηση του συστήματος την ανακύρηξη των μνημονίων σαν μοναδικό υπαίτιο της σημερινής κατάστασης και προτάσεις κοινής αγωνιστικής συμπόρευσης εργαζομένων ΚΕΔΕ και δήμων λες και οι δήμαρχοι και οι διοικούσες παρατάξεις στους δήμους είναι άμοιροι ευθυνών και εμφανίστηκαν στην τοπική διοίκηση και στην πολιτική από παρθενογέννεση.Το Κίνημα Στην Πόλη (Ανταρσύα-Σύριζα) προσπαθώντας να χωρέσει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη από την μια θέλει να πυροδοτήσει όπως λέει κοινωνικές εκρήξεις από την άλλη όμως τρέφει αυταπάτες για μια σειρά από αστικούς θεσμούς και όργανα συμπεριλαμβανομένης και της ΚΕΔΕ δρώντας αποπροσανατολιστικά για το λαικό κίνημα με την όλη στάση του.

Η Λαική Συσπείρωση  Ζωγράφου καταψήφισε τον προυπολογισμό  του 2014 ως αντιλαϊκό που δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις ανάγκες ζωής της λαικής οικογένειας του δήμου αναδεικνύωντας τις πλευρές του που θα έχουν άμεσες συνέπειες στην τσέπη και στη ζωή του δημότη όπως:

  • Τα συνεχή χαρατσώματα με δημοτικά τέλη που τριπλοπληρώνει ο δημότης για ανύπαρκτες υπηρεσίες.
  • Την πολιτική κατεύθυνση για ιδιωτικοποιήσεις σε δομές και κυρίως την καθαριότητα που έρχεται.
  • Τις απολύσεις και τις ελλείψεις σε προσωπικό που κάνουν σχεδόν αδύνατη την λειτουργια δομών και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο άνοιγμα της πόρτας στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αντίθετα προτείνει να δημιουργηθεί μια συμμαχία αντίστασης με αυτούς που πραγματικά πλείτονται μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, την Λαική Επιτροπή και τους μαζικούς φορείς της περιοχής που θα διεκδικεί την δραστική μείωση της φορολογίας και την κατάργησή της για ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, με ποσοστό αναπηρίας), κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, καμία απόλυση εργαζόμενου στο δήμο, αντίθετα προσλήψεις όπου είναι αναγκαίες και σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα θα διεκδικεί να δημιουργηθούν έργα υποδομής, νέοι χώροι άθλησης, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης ειδικά σε δημόσια κτίρια και σχολεία.

Στην ερώτηση που μας θέτουν, που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα απαντάμε πως μπορεί να βρεθούν πρώτα και κύρια από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του Φ.Π.Α στα είδη πολυτελείας, επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ.

Όλο αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης προυποθέτει οργανωμένο μαζικό αγώνα που θα παλεύει όχι μόνο για την βελτίωση της καθημερινότητας του αλλά και για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που ο λαός θα κάνει κουμάντο στον τόπο του, προυποθέτει επίσης ένα κίνημα που από την πλούσια πείρα του θα βγάζει συμπεράσματα θα καταφέρνει να μην παγιδεύεται και να αποκαλύπτει τον εχθρό του ότι προσωπείο και να φορέσει αυτός για να τον ξεγελάσει.

Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου