Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με έναν πρωτοφανή τρόπο η διοίκηση, σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και τους ενίοτε συμμάχους τους, ανοίγει τον χορό των απολύσεων στο Δήμο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (3.6.2013), συζητήθηκε η ανάκληση αποφάσεων του Δ.Σ. (2009) σχετικά με την μεταφορά προσωπικού από τις δημοτικές επιχειρήσεις (δημοτική συγκοινωνία και δημοτικά πάρκα (αστικές μη κερδοσκοπικές) στις ΚΕΔΗΖ (Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ζωγράφου) και ΜΑΞΙΑΔΗΖ (Μονομετοχική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου).

Η τρικομματική συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) εφαρμόζοντας την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκει αυτόν τον «νέο τρόπο» σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δήμων, προκειμένου να προβεί σε απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων καθώς και εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι ανακλήσεις αποφάσεων σχετίζονται άμεσα με την απόλυσή τους, αφού επιστρέφουν στο εργασιακό καθεστώς των δημοτικών επιχειρήσεων (οι οποίες με τον Καλλικράτη έχουν καταργηθεί), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτές, ως μη έχοντες αντικείμενο εργασίας, αυτόματα να απολύονται.

Οι Δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούσαν πάντα το εργαλείο, ώστε οι εκάστοτε διοικήσεις να μετατρέπουν τους δήμους σε ανώνυμες εταιρείες, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απλήρωτη εργασία, προγράμματα stage και κάθε είδους «νόμιμες» μεθόδους προκειμένου να κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, τον διαρκή αγώνα για την επιβίωση. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν σήμερα με τις ΜΚΟ και τα προγράμματα της Ε.Ε για «δήθεν» καταπολέμηση της ανεργίας.  Έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ όσοι προωθούν και υλοποιούν αυτό το δρόμο για τους εργαζόμενους.

Από την πρώτη στιγμή  ήμασταν κάθετα αρνητικοί, αντιπαραθέτοντας  και βάζοντας πάντα στην πρώτη γραμμή την ανάγκη προσλήψεων ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στους δήμους και τις υπηρεσίες τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στη λογική λειτουργίας του δήμου ως εμπορική επιχείρηση, με δομές και παροχές έναντι ανταπόδοσης και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας και ανασφάλειας.

Η ευθύνη των δυνάμεων που είχαν την διοίκηση του Δήμου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι διαχρονική. Εφάρμοσαν και υπερασπίστηκαν πιστά αυτή την πολιτική, κατέστησαν ομήρους για χρόνια τους εργαζόμενους, και σήμερα η μεν διοίκηση (ΠΑΣΟΚ) «νίπτει τας χείρας της» και μιλάει για τήρηση της νομιμότητας, η δε πρώην διοίκηση (ΝΔ) στέκεται σε νομικά τερτίπια προσπαθώντας να βγει λάδι, αποποιούμενη των ευθυνών της.

Πιο αποκαλυπτική βέβαια, είναι η στάση των «ριζοσπαστικών» και «επαναστατικών» δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου με υπερεπαναστατικότητα υποστήριξαν ότι αγώνας για τους εργαζόμενους είναι η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια, και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το ρουσφέτι και η λαμογιά. Συνεπείς στην μέχρι τώρα στάση τους, στέλνουν τους εργαζόμενους σαν πρόβατα επί σφαγή, στις δικηγορικές φάμπρικες και στα αστικά δικαστήρια, εκεί όπου οι απεργίες των εργατών βγαίνουν παράνομες και το όποιο εργατικό δίκαιο καταπατάται ασύστολα. Για άλλη μια φορά καλλιεργούν αυταπάτες, χαϊδεύουν το σύστημα που στα λόγια καταγγέλλουν, γιατί άλλωστε προαλείφονται για κυβέρνηση της αριστεράς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε τόσο της στάση της διοίκησης, όσο και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια με το καρότο και μια με το μαστίγιο, εμπαίζουν τους εργαζόμενους, και στο δια ταύτα τους πετάνε στο δρόμο. Το ψευτοδίλημμα ναι ή όχι  στην ψηφοφορία οδηγεί τους εργαζόμενους στην απόλυση. Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου τις πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τις παρατάξεις τους στο δήμο) που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πιστά την αντιλαϊκή νομοθεσία, παγίδευσαν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους, και τώρα, επικαλούμενοι την αστική νομιμότητα, τους απολύουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον ζωγραφιώτικο λαό, να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τους εκπροσώπους τους στο δήμο.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. Να οργανώσει την πάλη του ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να τους κόψει την όρεξη για κάθε μελλοντική απόλυση.

Οι εργαζόμενοι να βάλουν στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, το αίτημα για μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την υπόθεση, αλλά όλες μαζί οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, εργαζόμενοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και νεολαία να ανατρέψουν αυτό το σάπιο σύστημα και να γίνουν οι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ