Την Κυριακή 14 Απρίλη στις 11:00 η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πέντε Κρεμασμένους Αγωνιστές

Την Κυριακή 14 Απρίλη στις 11:00, πραγματοποιείται η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Πέντε Κρεμασμένους Αγωνιστές και για όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης στου Ζωγράφου, στην πλατεία Πέντε Ηρώων, Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας (ΑΛΕΞ). 
Η Προσυγκέντρωση θα γίνει στο μνημείο Ηρώων Ζωγράφου στις 10:30.
 5

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 5 Απριλίου του 1944 στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου,

Ξενίας και Μικράς Ασίας στα Ιλίσια εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού πέντε μέλη του ΚΚΕ που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.

Οι πέντε Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στα δέντρα της μικρής πλατείας με διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας.Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα  στο ίδιο σημείο που πριν λίγες μέρες άνδρας του ΕΛΑΣ εκτέλεσε τον λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνο Μανωλάκο.
Συγκεκριμένα κάποιοι Ελασίτες στη γειτονιά της Παπαδιαμαντοπούλου έκαναν έρανο για οικονομική ενίσχυση του ΕΛΑΣ.Στη γειτονιά έμενε και ο λοχαγός Μανωλάκος,ο οποίος πλησίασε έναν Ελασίτη με το πιστόλι στο χέρι και τον ρώτησε τι κάνουν εκεί και του ζήτησε την ταυτότητά του.Ο Ελασίτης αντί για ταυτότητα έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του το πιστόλι και τον πυροβόλησε . Οι Πέντε Κρεμασμένοι ήρωες ήταν οι: Αχ.Πλατυμέσης 34 χρόνων,Επ.Βαμβούλης 26 χρόνων,Ευ.Στεργίου 48 χρόνων,Βλ.Αποστολάρης 21 χρόνων και Β.Μπακόπουλος 41 χρόνων!

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Ζωγράφου και τις Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ.