Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου – Προϋπολογισμός 2013

Στις 28/12/12 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από την παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο Δήμο (Ζωγράφου Αύριο).

Η διοικούσα παράταξη χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα αφού κατέθεσε και στην συνέχεια υπερψήφισε τον αντιλαικό προϋπολογισμό του 2013 έπαιξε το χιλιοπαιγμένο έργο του δύσμοιρου που δεν θέλει αλλά αναγκάζεται μπρος στο χείλος της καταστροφής και της χρεωκοπίας του δήμου να συνεχίσει το ίδιο αντιλαικό έργο που εφαρμόζεται χρόνια τώρα τόσο από την σημερινή διοίκηση όσο και από όλες τις προηγούμενες.

Όλα αυτά βέβαια δικαιολογήθηκαν επανειλημμένα  με  φράσεις όπως  ‘’….είναι μια δύσκολη συγκυρία..’’ και πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση της.

Στην πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου έτσι όπως εξειδικεύεται και εφαρμόζεται μέχρι κεραίας και στην τοπική διοίκηση (της οποίας οι παρατάξεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα προφανώς και έχουν πλήρη γνώση) έχει σχεδιαστεί δεκαετίες ολόκληρες  πριν, και με τον συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή του Καλλικράτη αλλά και σε συνδυασμό με την οικονομική καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε τις δρομολογημένες διεργασίες,ιδιωτικοποιήσεις,απαλλαγές του κράτους από χρηματοδοτήσεις κλπ.

Χαρακτηριστικό δε γεγονός για το πως αντιλαμβάνονται οι διοικούντες τα λαϊκά προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί με την επίθεση του κεφαλαίου είναι πως ευλογούσαν τα γένια τους που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη την ανταποδοτικότητα στο δήμο κάτι που φυσικά όχι απλώς δεν ισχύει, όπως π.χ. τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς,  αλλά την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, χάνουν τον μισό τους μισθό, μικροεπαγγελματίες κλείνουν τα μαγαζιά τους πρέπει ταυτόχρονα να πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη.

Παρά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τις άλλες παρατάξεις δεν αλλάζει η ουσία πως η κύρια διαφορά τους είναι στο πως με ένα διαφορετικό μοντέλο που δεν θα αγγίζει το καπιταλιστικό σύστημα θα μπορούσαν να διαχειριστούν διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Καλλίρης είπε πως αν η παράταξη του βρίσκονταν στην αντιπολίτευση θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό δείγμα του πως ταυτίζονται οι πολιτικές τους απόλυτα, παρά τους εκάστοτε ρόλους που πρέπει να υποδυθούν για να εξαπατήσουν τον λαό σε ένα και μόνο ζήτημα στο πως θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

H Λαϊκή Συσπείρωση εξαρχής ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΟΚ – ΔΗΜΑΡ που απορρέει από την πλήρη εφαρμογή και ένταξη του στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης (2012 – 2016) και στις ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Διοίκηση. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση μειώνει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους σε βαθμό «ελάχιστου κόστους λειτουργίας τους». Στο Δήμο Ζωγράφου μόλις το 26,5% από τα προϋπολογισθέντα έσοδα προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα, πρόστιμα κτλ. Μέσα από τον προϋπολογισμό φαίνεται ξεκάθαρα το σχέδιο που αφορά στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα των εργαζομένων, καθώς και για απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές μετατάξεις ακόμα και καθόλου προσλήψεις.

Από την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών φαίνεται ξεκάθαρα η κατεύθυνση του φετινού προϋπολογισμού. Δηλαδή μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές αναδεικνύονται και στην περιοχή μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε σχολική επιτροπή χρηματοδοτείται κατά 100.000 ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Την στιγμή που η κατάσταση στις σχολικές μονάδες εξελίσσεται σε δραματική μέρα με τη μέρα, με μια σειρά από βασικές ανάγκες να μην μπορούν να καλυφθούν.

Μέσα από την υποχρηματοδότηση, απαξιώνονται και υποβαθμίζονται μια σειρά από κοινωνικές δομές που έχουν να κάνουν με την υγεία και πρόνοια. Είναι αμφίβολη η ομαλή λειτουργία των υπαρχόντων, ανεπαρκών παιδικών σταθμών μέχρι και το τέλος της περιόδου, λόγω συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων, την ώρα που δεν προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του 2013 συντάσσεται με την φιλοσοφία του 3ου Μνημονίου και στο επίπεδο της λειτουργίας του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπου όταν οι Δήμοι δεν θα είναι συνεπείς με βάση τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κεντρικής διοίκησης, θα παρακρατείται η όποια κρατική χρηματοδότηση έχει απομείνει. Ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Ζωγράφου, όχι απλά δεν είναι διεκδικητικός, αλλά μέσω των ΣΔΙΤ σε μια σειρά έργα, αλλά και των ΜΚΟ στις υπηρεσίες του δήμου βάζει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών.

Η διοίκηση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ) και οι συνοδοιπόροι τους δεν αποδέχονται μοιραία την κρίση όπως θέλουν να δείχνουν προς τον λαό, αλλά την υλοποιούν και την υπερασπίζονται ενεργητικά.

Ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο στα χέρια της διοίκησης ώστε να υλοποιήσει στο έπακρο την αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης. Η εργατική τάξη οι μικροί επαγγελματίες, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι, χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα, από την πολιτική που μέχρι τώρα εφαρμόζεται στην τοπική διοίκηση και χέρι – χέρι με την κεντρική πολιτική δίνει το χαριστικό πλήγμα στις λαϊκές οικογένειες. Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε αυτή την κατάσταση. Η μοιρολατρία, η αποδοχή και ο συμβιβασμός μπροστά σε αυτή την κατάσταση θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα την φτώχεια και την ανέχεια. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η μοναδική λύση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Ανατροπή που θα έρθει μέσα από τις μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες του ταξικού κινήματος. Χρειάζεται πάλη στα σωματεία στους χώρους δουλειάς μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και πάλη στη γειτονιά μέσα από την δραστηριοποίηση και την συμμετοχή στους μαζικού φορείς και την Λαϊκή Επιτροπή.