Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Βίλας Ζωγράφου

Περισσεύουν από την Δευτέρα τα πανηγύρια της δημοτικής αρχής για την αποδοχή της δωρεάς του 50% της Βίλας Ζωγράφου, το οποίο σημαίνει και οριστική επίλυση της υπόθεσης, με τον Δήμο Ζωγράφου να αποκτά το 100% της έκτασης. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ) μαζί με τις παρατάξεις που στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη, ως θετική για τον Ζωγραφιώτικο λαό.

Η παραπάνω εξέλιξη βέβαια κάθε άλλο παρά θετική είναι. Η διοίκηση του Δήμου καθώς και όσοι ψήφισαν την εισήγηση της, κρύβουν από τους Ζωγραφιώτες ότι αποδοχή της δωρεάς του 50% της έκτασης της Βίλας, σημαίνει αυτομάτως και νομιμοποίηση της διαδικασίας σύναψη του δανείου με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτό.

Μιλάμε προφανώς για το δάνειο των περίπου 20.000.000 ευρώ που σύναψε με τράπεζα ο Δήμος το 2007, συνάπτοντας ταυτόχρονα συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου για ανέγερση εμπορικού κέντρου στον χώρο της Βίλας.

Με το πέρας του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος προσπαθεί μάταια με δηλώσεις του να θολώσει τα νερά, ισχυρίζεται πως η αποδοχή της δωρεάς είναι ανεξάρτητη με την σύναψη του δανείου και την συμφωνία ανέγερσης εμπορικού κέντρου. Η αλήθεια είναι συγκεκριμένη, την αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδοχή της δωρεάς με τους όρους της οικογένειας Ζωγράφου σημαίνει και νομιμοποίηση των όρων σύναψης του δανείου.

Με την προχθεσινή εξέλιξη πέφτουν οι μάσκες όλων όσων τα προηγούμενα χρόνια μετέτρεψαν το ζήτημα της Βίλας σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ξαφνικά οι τιμητές και οι κατήγοροι της προηγούμενης διοίκησης όσοι έκαναν σημαία τους το δάνειο και την συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου ανακάλυψαν ότι αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον του Ζωγραφιώτικου λαού.

Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα η αξιοποίηση του χώρου της Βίλας. Ήδη η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Δήμου και της οικογένειας Ζωγράφου που προβλέπει την ανέγερση υπόγειου – υπέργειου εμπορικού κέντρου οδηγεί στην τσιμεντοποίηση του χώρου.

Επιπλέον με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην λειτουργία των ΟΤΑ τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια, μοιάζει αδύνατο με τους υπάρχοντες πόρους να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ο χώρος. Ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος μέχρι και την αποπληρωμή του δανείου στερείται τα ήδη μειωμένα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθερά διεκδικήσαμε την απαλλοτρίωση του χώρου με χρήματα αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τώρα καλούμε τον Ζωγραφιώτικο λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, να επαγρυπνούν, να διεκδικήσουν μέσα από το ταξικό μαζικό κίνημα ώστε να διαμορφωθεί ενιαίος χώρος – πάρκο υψηλού πρασίνου ανοιχτός στο λαό του Ζωγράφου για πολιτισμό, αναψυχή, αθλητισμό χωρίς καμία πολεοδομική ή επιχειρηματική παρέμβαση, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας.