ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κατεβάστε εδώ τη διακήρυξη σε μορφή pdf

18 ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι,  αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ,Συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Στις εκλογές, στις 18 Μάη κάντε ένα αποφασιστικό βήμα.

Ψηφίστε με βάση τα αληθινά, τα ταξικά σας συμφέροντα,
Ψηφίστε για το μέλλον το δικός σας και το μέλλον των παιδιών σας,
Ψηφίστε  αυτό  που  πραγματικά  πονάει  το  καπιταλιστικό  σύστημα  και  δίνει  ελπίδα  και προοπτική

Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι  η εγγύηση ότι η ψήφος  σου θα πιάσει τόπο.

Θα στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στην αντεργατική πολιτική,
Θα ενισχύσει το συσχετισμό των δυνάμεων υπέρ του λαού,
Θα δώσει ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων

Κριτήριο ψήφου πρέπει να γίνει η ζωή και η πείρα κάθε εργαζόμενου και ανέργου, κάθε φτωχής  λαϊκής οικογένειας που υποφέρει,  κάθε νέας και νέου που βλέπει τα όνειρά του να τσαλαπατιούνται.

Όχι     άλλος     χαμένος     χρόνος.     Σήμερα    υπάρχουν    αρκετές    αποδείξεις    για    να συνειδητοποιήσουν πολλοί περισσότεροι ότι μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε έγκαιρα στο λαό την αντεργατική θύελλα. Του είπε την αλήθεια για την Ε.Ε. και την καταστροφική της πολιτική. Προειδοποίησε το λαό και έδωσε όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αντιπάλεψαν τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που εφάρμοσε η Περιφέρεια Αττικής. Συγκρούστηκαν με τον περιβόητο «Καλλικράτη» και τις παρατάξεις που τον υλοποίησαν και τον στήριξαν στην πράξη. Έδωσαν  μάχες  για  να  ικανοποιηθούν  λαϊκές  ανάγκες  για  την  ανακούφιση  των  λαϊκών
στρωμάτων. Είναι εγγύηση για τους εργαζόμενους.

Η ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια της Αττικής που
συγκεντρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων θα μετρήσει αποφασιστικά στην πάλη του λαού.
Ψηφίζουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής.

Καταδικάζουμε την πολιτική που αποφασίζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. και υλοποιείται από την Περιφέρεια και τους Δήμους. Η κάθε βαθμίδα αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καταδικάζουμε τις παρατάξεις που στηρίζουν και υλοποιούν την αντεργατική λαίλαπα. Δεν είναι μόνο «πειθήνια όργανα». Έχουν ευθύνη για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υλοποίηση της. Για την προβολή και την στήριξή της μέσα στο λαό ως μονόδρομο.

Η Περιφέρεια Αττικής εφάρμοσε απόλυτα την αντιλαϊκή πολιτική.

 • Σφαγιάστηκαν οι μισθοί και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιφέρεια και στους δήμους. Προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με 5μηνα προγράμματα, με μισθούς των 490 ευρώ. Δίνονται σε ιδιώτες υπηρεσίες όπως η φύλαξη κτιρίων και δημόσιων χώρων, η καθαριότητα κ.α.
 • Προχώρησε ο σχεδιασμός ζητημάτων που ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε διάφορους τομείς.  Η  Περιφέρεια  Αττικής  έπαιξε  πρωταγωνιστικό  ρόλο  τόσο  με  την  ένταξη  τομέων  σε χρηματοδοτικά προγράμματα όσο και με τις ρυθμίσεις σε χρήσεις γης κ.α. Κυριότερα παραδείγματα:Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μονοπώλια, προωθώντας τους διαγωνισμούς για την κατασκευή 4 εργοστασίων, μέσω ΣΔΙΤ, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη του λαού, που θα πληρώνει υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη.Συμφώνησε και διευκόλυνε την αξιοποίηση από ιδιώτες του παραλιακού μετώπου, του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, του παλιού ιππόδρομου, της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης για υποδομές  εμπορικές,  τουριστικές  και  πολυτελούς  αναψυχής,  απαγορευτικές  όμως  για  την πρόσβαση του λαού.
 • Απελευθέρωσε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές σε Ανατολική και Δυτική Αττική που οδηγεί σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις και την καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων.
 • Έδρασε απεργοσπαστικά σε μια σειρά απεργίες όπως στην μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους το 2011 και στην απεργία των ταξί, τον ίδιο χρόνο.
 • Η Περιφέρεια απλόχερα χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες αθλητικών συλλόγων (π.χ.  γήπεδα)  σε  βάρος  της  συντριπτικής  πλειοψηφίας  των  ερασιτεχνικών  σωματείων  που μαραζώνουν.

Η περιφέρεια Αττικής δεν έλυσε βασικά  προβλήματα που αφορούν τη ζωή του λαού της Αττικής. Γιατί αποτελούν κόστος και γιατί δεν ικανοποιούν το κριτήριο της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

 • Η  αντιπλημμυρική  προστασία  είναι  ανεπαρκής.  Ρέματα  μπαζωμένα,  δίκτυα  όμβριων ακαθάριστα δημιουργούν σε κάθε μεσαία και μεγάλη βροχόπτωση τεράστιες καταστροφές.
 • Ολόκληρη η Ανατολική Αττική στερείται δίκτυο αποχέτευσης και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν βόθρους.  Η  κατασκευή  και  λειτουργία  των  Κέντρων  Ελέγχου  Λυμάτων  (ΚΕΛ)  και  δύκτιουαποχέτευσης καρκινοβατεί για δεκαετίες.
 • ŸΟι αστικές συγκοινωνίες δεν επαρκούν ούτε σε πυκνότητα δρομολογίων ούτε καλύπτουν όλη την Αττική και έχουν ακριβό εισιτήριο. Τα ΚΤΕΛ είναι πανάκριβα για τις μετακινήσεις των κατοίκων.
 • Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων δεν καλύπτει ούτε το 6% περίπου του συνόλου τους.
 • Η αντιπυρική προστασία περιορίζεται σε ελάχιστες αποψιλώσεις αλσών, νησίδων με τα γνωστά κάθε  χρόνο  αποτελέσματα.  Η  έλλειψη  προσωπικού  κάνει  πιο  αναποτελεσματικό  τον  όποιο υποτυπώδη σχεδιασμό υπάρχει.

Το ΚΚΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για το ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων.

Τονίζει ότι πρόκειται για τμήματα του κράτους που υλοποιούν την πολιτική της κυρίαρχης τάξης που κατέχει την εξουσία. Προβάλει την ανάγκη για ισχυρή παρουσία συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να συμβάλουν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή της.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αποκάλυψαν  το  χαρακτήρα  των  μέτρων   που  υλοποιούνταν  και  καταψήφισαν  όλες  τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις.   Δε δεσμεύονται από καμία αντιλαϊκή πολιτική, δε κοροϊδεύουν το λαό και δεν εξωραΐζουν την βάρβαρη πολιτική.

Οι  περιφερειακοί  σύμβουλοι  της  Λαϊκής   Συσπείρωσης  ανέδειξαν   στο   περιφερειακό συμβούλιο τα λαϊκά προβλήματα και κατέθεσαν μια σειρά προτάσεις διεκδίκησης προς όφελος των ανέργων  και των φτωχών οικογενειών που καταψηφίστηκαν σχεδόν  καθολικά  από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Ενδεικτικά προτάσεις για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για μείωση των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, κατάργηση των διοδίων, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Προτάσεις για την προστασία και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων
όπως π.χ. για το Πάρκο Τρίτση που αποτελεί «πνεύμονα» για όλη σχεδόν τη δυτική Αθήνα.

Αξιοποιώντας την πείρα από τη δράση των ταξικών συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών για μια σειρά  κρίσιμα  προβλήματα  της  εργατικής  τάξης  στην  περιφέρεια  Αττικής,  δυναμώνουμε  την προσπάθεια μας για την ισχυροποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για μια ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που επιδιώκει να αναμετρηθεί με την πολιτική των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας προβάλλοντας ένα δρόμο ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ανάπτυξη για το λαό ή ανάπτυξη για τα μονοπώλια. Η ικανοποίηση των αναγκών του λαού είναι ο δικός μας δρόμος.

Αυτό το δρόμο υπερασπίστηκαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι στα χρόνια που πέρασαν από το 2010. Με τη ψήφο και τη συμμετοχή σου ενίσχυσε την πορεία να συνεχίσουν αταλάντευτα:

 • ŸΝα αγωνίζονται για την προστασία των ανέργων, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.
 • Να παλέψουν ενάντια στις κατασχέσεις της κατοικίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, για μέτρα ανακούφισης από το βρόγχο των δανείων και των τόκων. Θα προβάλλουν το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας ως αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα.
 • Να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης και απαλλαγής των ανέργων και των καταχρεωμένων νοικοκυριών από τη φοροληστεία και τα χαράτσια.
 • Να πρωταγωνιστήσουν στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό για όλους. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία.
 • Να διεκδικούν έργα και υποδομές για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά, πυροπροστασία, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Αττικής.
 • Να παλέψουν για την κατάργηση των διοδίων. Για αποκλειστικά δημόσιες, ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες που θα καλύπτουν το σύνολο των συγκοινωνιακών αναγκών της Αττικής με μέτρα δωρεάν μετακίνησης ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ
 • Να μπουν μπροστά στην πάλη ενάντια στην παράδοση των παραλιών, των δασών και του νερού στα μονοπώλια. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, του σιδηρόδρομου, της ενέργειας και κάθε άλλης δημόσιας επιχείρησης.

Στις εκλογές του Μαΐου έχεις την ευκαιρία να εκλέξεις γνήσιους εκπρόσωπους των εργατών και  των  λαϊκών  στρωμάτων στην  περιφέρεια Αττικής και  στους  δήμους.  Αγωνιστές που αταλάντευτα υπερασπίζονται τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων και της Ε.Ε.

Με την ψήφο σου:
Τιμώρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τιμώρησε τους συνδυασμούς που στηρίζουν και υλοποιούν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική.

Απόρριψε τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα τάζει στο λαό και άλλα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Υπερασπίζεται με πάθος την Ε.Ε. και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Εγκλωβίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν στη λογική του «μικρότερου κακού» καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Είναι δοκιμασμένη δύναμη  ενσωμάτωσης  και  υποταγής. Δεν  φέρνει  τίποτα,  το  νέο  και  το  προοδευτικό.  Κάθε αγωνιστής, ριζοσπάστης, αριστερός μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από την πορεία του μετά τις εκλογές του 2012 και να του γυρίσει την πλάτη.

Καμία  εμπιστοσύνη  σ’  αυτούς  τους  συνδυασμούς  που  εμφανίζονται  ως  «ανεξάρτητοι», «υπερκομματικοί», «ως ενωτικοί εκφραστές όλης της αριστεράς». Επιδιώκουν να θολώσουν το κριτήριο σου, να σε ξεγελάσουν. Όχι μόνο δεν αμφισβητούν την Ε.Ε. αλλά γίνονται όχημα να περάσουν οι θέσεις της μέσα στο λαό.

Απομόνωσε και καταδίκασε τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή». Έχει εγκληματική ιδεολογία και δράση, στρέφεται κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος, είναι κόμμα της μεγαλοεργοδοσίας

Ψήφος  στη  Λαϊκή  Συσπείρωση δεν  είναι  μόνο  η  γνήσια   καταδίκη στον  αντιλαϊκό κατήφορο. Είναι ψήφος δύναμης  και προοπτικής για το λαό.

Στις εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους της Αττικής, μόνο την άνοδο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα μετρήσει η πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Θα κλονιστεί η αυτοπεποίθησή τους ότι μπορούν να περνούν ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή πολιτική, ότι μπορούν να έχουν το λαό στο χέρι.

Δυνάμωσε το ΚΚΕ για να συμβάλει  πιο αποφασιστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Όσο πιο πολλοί αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης εκλεγούν, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα βάζουν στην αντιλαϊκή πολιτική. Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίθεση στην Ε.Ε., τις κυβερνήσεις το βάρβαρο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για να ανοίξει ο δρόμος με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Υποψήφιος  Περιφερειάρχης Αττικής: Θανάσης Παφίλης

Υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες

Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Γιώργος Πέρρος
Νοτίου Τομέα Αθηνών: Γιώργος Μαυρίκος
Βορείου Τομέα Αθηνών: Αλεξάνδρα Μπαλού
Δυτικού Τομέα Αθηνών: Γιάννης Πρωτούλης
Ανατολικής Αττικής: Συρίγος Βάλσαμος
Δυτικής Αττικής: Δήμος Κουμπούρης
Πειραιά: Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Νήσων Αργοσαρωνικού: Κώστας Τζατζάνης

Ψηφίζουμε ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές - Λαϊκή Συσπείρωση στις Περιφέρειες και στους Δήμους